Hayvancılığı politikasızlık bitirecek…

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN aey@dunya.com

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker et fiyatını düşürmek için Ramazan ayında iki ihale daha yapacaklarını açıkladı. Anlaşılan ithalat tam gaz devam edecek.

İthalatla et fiyatı düşer mi?

Daha önce de defalarca yazdık, ithalat fiyatı bir miktar aşağı çeker ama asla çözüm olmaz, olamaz. Daha önce defalarca denendi, ithalatın çözüm olmadığı anlaşıldı.

Fakat, Tarım Bakanlığı yanlışta ısrar ediyor. Bununla da yetinmeyip çelişkili kararlarla ne yaptığını bilmez bir anlayışla tarım politikasını yürütmeye çalışıyor.

 Hayvancılık sektöründeki herkes şaşkın. 1 Ağustos Pazar günü Resmi Gazete'de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile  Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nin kullandırdığı tarımsal kredilerde önemli bir değişiklik yapıldı. Süt sığırcılığı, damızlık etçi sığır yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği (sığır-manda), küçükbaş hayvan yetiştiriciliği(koyun-keçi) yatırımlarında ve  büyükbaş hayvan besiciliği işletme kredilerinde sıfır faizli kredi uygulamasına geçildi.

Bu kararın üzerinden daha bir hafta bile geçmeden; iki ihale ile hayvan ithal edileceğini duyurmak, en hafif deyimi ile politikasızlıktır. Tarımı, hayvancılığı bilmemektir.

Düşünebiliyor musunuz, hayvancılığa yatırım yapacaklara "siz yatırım yapın devlet olarak ben size sıfır faizle kredi vereyim" diyeceksiniz, bu kararınızın daha mürekkebi kurumadan ithalat yapacağınızı açıklayacaksınız. Dünyanın hangi ülkesinde böyle bir tarım politikası, hayvancılık politikası var.

Bakanlık bürokratları bile ikiye bölünmüş. Sağduyulu bürokratlar ithalatın çözüm olamayacağını, bu şekilde et fiyatının düşürülemeyeceğini Bakan'a anlatmaya çalışıyor.

Fakat, Bakan Eker'in açıkladığı gibi ithalat kalıcı politika olarak sürecek. Buna yönelik hazırlıklar sürdürülüyor. Bakanlığın aldığı son karara göre, ithal edilecek besi hayvanları 250 ile 2 bin baş kapasiteli işletmelere verilecek. İhaleler 25 bin tonluk partiler halinde yapılacak.

Ayrıca, özel sektörün de canlı hayvan ithalatı yapması için gümrük vergisi sorunu çözülmeye çalışılıyor. Bilindiği gibi Et ve Balık Kurumu sıfır gümrükle ithalat yapıyor. Fakat, özel sektöre sıfır gümrükle ithalat izni verilmedi. Besicilik yapan özel sektör firmaları Et ve Balık Kurumu sıfır gümrükle hayvan ithal ederken kendilerinin yüksek gümrük vergisi ile ithalat yapmalarının anlamsız olduğunu söylüyor. Bu konuda Dış Ticaret Müsteşarlığı ile görüşmeler yapılıyor. Et ve Balık Kurumu'ndan sonra özel sektöre de sıfır gümrükle ithalat izni verilirse, sıfır faizli kredinin de, yatırımın da ,üretimin de hiçbir anlamı kalmayacak. Ülke hayvancılığı ithalatla yerle bir edilecek. Başlangıçta et fiyatı bir miktar düşse de, yerli üretim bitince çok pahalıya ithal et tüketilecek.

Hükümet, "Ramazan'da ucuz et" vaadi ile referandumu lehine çevirmenin hesaplarını yapıyor. Ancak, ülke hayvancılığının da sonu hazırlanıyor. Bizden söylemesi.

Tariş, genel müdürlük binasını sattı

Dünya Bankası'nın dayatması ile 2000 yılında çıkarılan yasa ile özerklik adı altında tarım satış kooperatifleri birliklerinin tasfiyesini öngören süreç işliyor.

Birlikler bir çok işletmesini kapattı. Mal varlıklarını eritti. Buna rağmen borçlarından kurtulamadı. 

Son olarak Türkiye'de kurulan ilk tarım satış kooperatif birliği olan Tariş'in, genel müdürlük binası satıldı. İzmir Alsancak'ta ki genel müdürlük binası birliklerin, tarımın hafızası. Önemli bir kale.

Yaklaşık 2 bin metrekare alan üzerindeki Tariş Genel Müdürlük binasında Tariş Pamuk Birliği'nin yüzde 67, Tariş Üzüm Birliği'nin yüzde 21 ve Tariş Zeytin ve Zeytinyağı'nın ise yüzde 12 müşterek payı bulunuyor. Tariş Pamuk Birliği, kendi hissesini 2 milyon 950 bin liraya bir denizcilik ve inşaat şirketine sattı. Aynı firma daha önce de genel müdürlük  ana binasının arkasında yer alan Tariş İncir Birliği'ne ait gayrimenkulü de satın almıştı.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği bu satıştan son derece rahatsız. Tariş'in belleği konumundaki bu binayı tarım ve kooperatifçilik müzesi yapmak istiyor. 

Zeytinyağı Birliği böyle bir projeyi gerçekleştirebilirse sadece birlikler için değil, tarımcılar için hem büyük bir moral olur hem de çok önemli bir kale kaybedilmemiş olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar