Hayırlı işler, hayırlı işler!

Alaattin AKTAŞ
Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ [email protected]

"Hayırlı işler" demek gerekiyor Merkez Bankası'na... "Hayırlı işler, hayırlı indirimler, hayırlı hedefler..."

Yıllık enflasyon ocak sonunda yüzde 7.24'e indiğinde, "Aralık sonundaki düzeye göre düşüş bir puan değil 0.93 puan oldu ve zaten koşullar da faiz indirmeye uygun değil" diye, yapabileceğinizi ilan ettiğiniz 4 Şubat'taki ara toplantıdan vazgeçecek ve faizleri indirmeyeceksiniz... Ama yıllık enflasyonun, geçen yılın şubatındaki yüzde 0.43'ün yerine bu yıl çok daha yüksek bir oran girmesi beklendiği için, yüzde 8'e doğru hareketlendiği bir ortamda faiz indirimine gideceksiniz... 
Ne denir; hayırlı işler!

★★★

"Bizim tüm yurda yayılmış şu kadar şubemiz var, oralardaki arkadaşları çarşı pazara yolluyor; meyve sebze fiyatlarını derliyor ve enflasyona ilişkin ilk bilgileri topluyoruz" diyeceksiniz... Ama anlaşılan "hava çok soğuk olduğu için" elemanlarınızı bu ay pazarlarda dolaştırmıyorsunuz. Yoksa gıda maddelerinin fiyatının füze gibi fırladığı bilgisini mutlaka alır, yükselmekte olan enflasyon karşısında da "Önce enflasyonun düştüğünü görüp, sonra faiz indiririz" şeklinde özetlediğiniz ilkenizi değiştirmezdeniz. Çünkü enflasyonun yönünü yeniden yukarı çevirme olasılığı çok ama çok güçlüyken faiz düşürüyorsunuz. Enflasyonun şubat sonunda, ocak sonundaki yüzde 7.24'ün altında kalacağını bir şekilde biliyor ve görüyorsanız, bu bilgiyi kamuoyuyla paylaşsaydınız keşke, herkes aydınlanırdı. Yok eğer elinizde böyle bir veri yoksa, yani enflasyon yükselecekse, yine başa dönüyoruz; nerede kaldı "Önce enflasyon, sonra faiz" ilkeniz?

Bize de "hayırlı indirimler" demek düşüyor...

★★★

Para Politikası Kurulu'nun Ocak ayı toplantısıyla ilgili açıklamada "Mevcut para politikası duruşu altında Kurul, enflasyonun 2015 yılının ortalarında hedefle (yüzde 5) uyumlu seviyelere geleceğini öngörmektedir" denilmişti. Ne oldu, şubat toplantısı metninde "yıl ortasında hedefle uyumlu düzey öngörüsü" ifadesini göremedik. Öyle görünüyor ki enflasyonun daha yüksek seyredeceği kabullenilmiş. E peki yılsonu öngörüsü; hala yüzde 5.5 mi yani?

Ne diyelim; hayırlı yeni hedefler!

★★★

Artık yarından itibaren projesini kapan ilgili bakanlıkların kapısını aşındırmaya başlar mutlaka. Alın işte faiz düştü. Hep beklediğimiz bu değil miydi, "bugünleri görmek" değil miydi, "Ah şu düşük faizi bir görsek" demiyor muyduk? İşte sonunda oldu. 

Merkez Bankası yavaş yavaş "söz dinlemeye" başladı ama bu kadarı yetmez mi, daha fazla mı düşürülmeli faiz. Yok daha hızlı olsun, biz ne zaman istiyorsak, ne kadar istiyorsak o ölçüde olsun, diyorsanız, bunu sağlamak çok kolay. Bir yasa değişikliğine bakar, Merkez Bankası'nı örneğin Ekonomi Bakanlığı'na bağlarsınız, istediğiniz zaman istediğiniz oranda faiz değişikliğine gider, yatırımları şaha kaldırır, işsizliği azaltır, yani sonuçta her istediğinizi yapmış olursunuz. Biz de sık sık "Hayırlı işler" diye yazı yazma olanağına kavuşuruz, kötü mü olur?

★★★

Daha önce yaptığımız bazı değerlendirmelerde, Merkez Bankası'nın tüm siyasi baskıları göğüslercesine doğru bildiğini yaptığını belirtmiş ve aslında itibar kaybettiği yolundaki görüşlere katılmadığımızı vurgulamıştık. Dünkü karar, şimdiye kadar savunduğumuz görüşleri esnetmemiz gerektiğini ortaya koydu. Ne yazık ki, dün alınan faiz indirimi kararı siyasilere "şirin" görünme çabasının bir sonucu gibi durdu. Yazık oldu!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar