“Haydi gençler mutfağa!”
Aşçılığa gönül veren gençlerin yaşı giderek daha da küçülüyor. Genç şeflerin, hatta 8-10 yaşlarındaki çocukların büyükleri hayrete düşüren yemekler yaptığı TV programlarının sayısı artıyor. Gastronomi eğitimleri dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyük ilgi görüyor. Her yıl binden fazla öğrenciye profesyonel eğitim veren Mutfak Sanatları Akademisi (MSA) de, bu trendi görerek genç şeflere yönelik programlar oluşturdu.
2004’ten kurulan ve dünyanın en iyi aşçılık okulları arasında gösterilen MSA’nın yeni girişimleri hakkında, kuruluşun Genel Müdürü Sitare Baras’la Dünya için bir söyleşi gerçekleştirdik:
Önce bu yaz başlayacak “Young Chefs” programıyla başlayalım. Neler planlıyorsunuz?
Bu yaz kapılarımızı geleceğin şeflerine açıyoruz. MSA’da Temmuz ve Ağustos ayları boyunca “Young Chefs Aşçılık ve Pastacılık” programı düzenliyoruz. Amacımız, 14- 17 yaş grubundaki gençlere mesleği tanıtmak ve gıda bilgisi vermek. Programa katılan gençler, aşçılığa ve pastacılığa dair her şeyi en ince ayrıntısına kadar öğrenecekler ve kendi yemeklerini pişirebilme becerisi kazanacaklar.
Bu bir sertifika programı mı?
Evet, “Young Chefs Aşçılık ve Pastacılık Programı”na katılan gençler, bir aylık eğitimin sonunda “Young Chefs” katılım sertifikasına sahip olacak. Gençlere ayrıca içinde bıçak seti, şef ceketi, önlük-kep, torşon, kaydırmaz terlik, eğitim kitabı, isimlik kart ve dolap kilidi bulunan bir eğitim seti hediye edilecek.
Gençler, program süresince edindikleri bilgileri, şefliği meslek olarak seçmeseler bile hayat boyu kullanabilecekleri temel mutfak bilgilerini işin uzmanlarından en iyi şekilde öğrenmiş olacaklar.
Neler öğrenecekler ve katılım koşulları ne?
Bir aylık eğitim bedeli 5100 TL. Young Chefs programının “aşçılık” bölümünü seçen gençler; farklı kesim teknikleriyle sebze ve yemek hazırlamayı, kemik suyu çıkarıp soslar yapmayı, çorba, sandviç ve salata yapmanın inceliklerini, et - kümes hayvanları ve deniz mahsulleri pişirme tekniklerini öğrenirken, Uzak Doğu mutfağı, Fransız mutfağı ve Meksika mutfağının en ünlü yiyeceklerini pişirmeyi de deneyimleyecekler.
Young Chefs programının “pastacılık” bölümünü seçen gençler ise 60 saatlik bir mutfak eğitiminde pastacılığın temel malzemelerinin teknik olarak kullanımından ekmek ve diğer farklı hamurların yapımına kadar çok zengin bir deneyim kazanacaklar ayrıca kahve derslerine de katılabilecekler.
Kayıtları başlayan “Young Chefs” programı hakkında detaylı bilgiye MSA’nın www.youngchefs.com.tr adresinden ulaşılabilir.
Kahve zincirleri “baristalık” eğitim talebi yarattı
Sitare Baras, sohbetimiz sırasında, son iki üç yıl içinde, gençlerin kahve zincirlerinde “barista”, yani “kahve hazırlama uzmanı” olma taleplerinin arttığını anlattı. MSA’nın bu alanda eğitimler verdiğini söyleyen Baras, profesyonel barista eğitiminin bir girişimcilik adımı olduğuna da dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Eğitim aldıktan sonra bu mesleği yapmayı tercih eden ve bunu kendine profesyonel bir iş haline getiren bir profil oluştu. Baristalık yapan, eğitimin içeriğine dahil işletme dersleri ile de kahve dükkanı yatırımı da yapmak, dükkan açmak, işletmek isteyen katılımcılar da çoğaldı. Yani Profesyonel Barista eğitimi, aynı zamanda da bir girişimcilik adımı. Erkek katılımcıların ilgisi yüksek (Yüzde 67). Maaşlar 2500-2800 TL’den başlıyor. İş bulma süreci son derece hızlı. Günümüzün parlayan mesleklerinden diyebiliriz.”
MSA Lizbon’da şube açacak
2004 yılında kurulan Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir özel okul. Ayrıca, dünyanın en büyük akreditasyon kurumlarının başında gelen İngiltere kökenli City & Guilds, İskoç SQA ve Pearson/Ed Excel tarafından onaylı Türkiye’deki tek eğitim kurumu. MSA, 2011 yılında Dünya Şefler Birliği (WACS) MSA’yı “Dünyada Eğitim Kalitesi En Yüksek Profesyonel Aşçılık Okulu” ödülüyle onurlandırdı.
Yılda 1200’ü aşkın profesyonel şef adayını iş hayatına kazandıran MSA’da profesyonel eğitimlerin yanı sıra; her ay mutfakseverlere özel Workshop’lar düzenleniyor. MSA kampüsünde yer alan Electrolux Auditorium, teknik altyapısı ve mutfak donanımı ile yalnızca MSA öğrencileri ve mezunlarına değil; Türkiye’nin ve dünyanın sektör oyuncularına özel deneyimler yaşatıyor. Yiyecek-içecek alanında AR-GE projeleri, menü ve ürün geliştirme, insan kaynakları desteği veren MSA, bugüne kadar 300’ün üzerinde marka ile kurumsal etkinlikler ve özel mutfak projeleri gerçekleştirdi.
MSA’nın Emirgan’daki Sakıp Sabancı Müzesi’nde faaliyet gösteren Restoranı ise, okulun devamı niteliğinde bir eğitim alanı. Restoranda çalışan şef adayları, eğitmen şefleri önderliğinde uygulama yapma imkanı buluyorlar.
MSA; Türkiye’de ve yurt dışında önemli akademik etkinliklere katılarak kültürün tanınması ile ilgili çalışmalara da destek oluyor. Bünyesindeki müze ve kütüphanesinin yanı sıra, yakında çıkacak “Tarhana” kitabıyla yayıncılığa da adım atmaya hazırlanıyor.
Birleşmiş Milletler’in LIFE (Livelihoods Innovation through Food Entrepreneurship) Projesi kapsamında çıkarılacak “mülteci yemekleri” kitabı için reçetelerin standardizasyonuna gönüllü destek veren MSA ekibi, yakında r Lizbon’da açacakları kampüs için yoğun bir biçimde çalışıyor.
www.msa.com.tr
www.msaninrestorani.com.tr
Dijital reklam yatırımları artmaya devam ediyor
Geçtiğimiz günlerde IAB Türkiye Başkanı Neslihan Olcay, düzenledikleri bir toplantıyla dijital reklam yatırımlarıyla ilgili en son verileri paylaşarak, şunları söyledi:
“e-Marketer 2018’de global reklam yatırımlarının 628,6 milyar dolara ulaşacağını ve yüzde 43,5’lik payla dijitalin reklam endüstrisinin çekici gücü olacağını öngörüyor. Türkiye, görece zor olarak değerlendirebileceğimiz bir dönemde dijitalde yine çift haneli büyümeyi başardı. 2018’de yüzde 31’lik büyüme ile öne çıkan videonun, Adil Kullanım Kotasının kalkmasıyla birlikte 2019’da da benzer bir çizgiyi takip edeceğini öngörüyoruz.”
Yüzde 14.2 büyüme
IAB Türkiye AdEx-TR sonuçlarına göre 2018 yılında,
• Dijital reklam yatırımları, 2017’ye oranla yüzde 14,2 oranında artarak 2,47 Milyar TL’ye ulaştı..
• Mobil reklam yatırımları 1,4 milyar TL olurken, 411 milyon TL’le ulaşan sosyal medya reklamlarının yüzde 79’u mobil cihazlarda yer aldı. Artışını sürdüren programatik satın almanın büyüklüğü ise 1,64 milyar TL’ye ulaştı.
• Display reklam yatırımları, yüzde 15 büyüyerek 1,41 milyar TL oldu. Display reklamlar kategorisinde en büyük payı 959 milyon TL ile Gösterim ya da Tıklama Bazlı Reklam Yatırımları aldı.
• Video reklam yatırımları yüzde 31’lik büyümeyle 353 milyon TL olarak gerçekleşirken, Native 101 milyon TL’ye ulaştı.
• Ücretli Sıralama Yatırımlarını içeren Arama Motoru Reklam Yatırımlarının büyüklüğü 923 milyon TL olurken, İlan Sayfaları Reklam Yatırımları 113 milyon TL’ye çıktı.
• Geçtiğimiz dönemlerde küçülme gözlemlenen E-posta yaklaşık 5 milyon TL’lik yatırımla bir önceki döneme göre yüzde 3 küçüldü. Oyun İçi reklamlar ise 17 milyon TL’lik büyüklüğe erişti.
• Mobil reklam yatırımları 1,4 milyar TL olurken, 411 milyon TL’lik büyüklüğe ulaşan Sosyal Medya reklamlarının yüzde 79’u mobil cihazlarda yer aldı. Programatik satın alma 2018’de de artışını sürdürdü ve büyüklüğü 1,64 milyar TL’ye çıktı.