Hayalimdeki Adana
Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇUGİAD) düzenleği toplantılarla, yapmış olduğu yarışmalarla gündemi yakından takip eden, Adana’nın yarınlarının bugünden daha iyi olması için çalışan sivil toplum örgütlerimizden biri.
ÇUGİAD tarafından, Adana’nın beklentilerini yansıtan, vizyonunu değiştirecek ve cazibe merkezi olmasını sağlayacak fikirleri, projeleri ortaya çıkarmak amacıyla düzenlenen “Hayalimdeki Adana” yarışması geçen yıl yapılmış ve yarışmaya birbirinden değerli, farklı ve ilginç 206 proje katılmıştı.
Yarışmanın sonuçlarının açıklandığı ve ödüllerinin dağıtıldığı gecede ÇUGİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, jürinin belirlediği ilk 40-50 projenin kitaplaştırılacağı müjdesini vermişti.
İşte bu kitap son derece şık bir baskı ile proje özetlerinin ve illüstrasyonların yer aldığı şekliyle geçtiğimiz günlerde yayımlandı.
Kitapta yer verilen ilk 40 proje içinde “Su Adana” projesinden “Cablewakeboard Su Parkı” projesine kadar şehrin güzelleştirilmesinden, yaşanabilirliğinin artırılmasına, cazibe merkezi olması için yapılması gerekenlere kadar birbirinden farklı projeler yer almakta.
Projelerde ağırlık, Seyhan Nehri, Baraj Gölü gibi sahip olunan değerlerden yeterince istifade edilemediği düşüncesinden hareket edilerek gerçekleştirilen projelerde. Ayrıca, insan hayatını kolaylaştıracak unsurları ön plana çıkartan, dünyanın önde gelen şehirlerinde kent yaşamına dair ne varsa Adana’da da onların olmasını isteyen bir anlayış hakim. Projelerde geçmiş yıllarda olduğu gibi Adana’nın Türkiye’nin en önemli kentlerinden ve cazibe merkezlerinden biri olmaya yönelik özlemini de görmek mümkün.
Dernek Başkanı Sakarya, kitap için “Bizim Çukurova GİAD olarak hayalimiz gelecekte dünya kenti bir Adana’dır. Bunun için fikirlerini sorup, projelerini istediğimiz Adanalıların göndermiş olduğu ilk 40’a giren projeleri kitaplaştırdık. Bu kitabı, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Adana’yı temsil etmeye niyetli adaylarımıza, hatta sonraki genel seçimlerde milletvekili adaylarımıza, başbakanımıza, bakanlarımıza ulaştıracağız. Bu sayede, Adanalının beklentilerini de iletmiş olacağız. Şimdi sıra kentimizi yönetenlerin bu projeleri hayata geçirmelerinde” diyor.
Elbette ki bu projelerden bazıları uygulanamaz olarak değerlendirilebilir. Zaten “Hayalimdeki Adana” yarışması, katı gerçeklere dayanan projelerin yarışması değil, Adanalının nasıl bir Adana’da yaşamak istediğini ve nasıl bir Adana hayal ettiğini ortaya çıkartma iddiasındaki bir yarışmaydı. Kaldı ki bu projelerden bir kaçı dahi uygulansa Adana bugünkünden daha ileri bir noktada olacaktır.
Bu kitap benim için zaman zaman geri dönüp bakacağım, masamın üzerinden eksik etmeyeceğim kitaplardan biri olacak. Başta yerel yönetimlere aday olan siyasiler olmak üzere, işadamından bürokratına kadar herkes bu kitaptan bir tane edinmeli. Adana için, Adana’nın geleceği için söyleyecek sözü olanların Adanalının ne düşündüğünü, neler istediğini bilip, bu ihtiyaçlara göre planlar, projeler geliştirmesinde ciddi fayda var.