Hayalim Cerrahpaşa’yı Harvard ligine taşımak
Cerrahpaşa’da bir şeyler oluyor. Ekim 2018’de dekanlık koltuğuna oturan Prof. Dr. Sait Gönen, herkesin merakla beklediği yeni Cerrahpaşa’yı anlattı. 5 yıldızlı otel anlayışıyla fakültenin 192 yıllık tıp deneyiminin bir arada sunulacağı yeni Cerrahpaşa’da helikopter pisti bile olacak. Gönen, “Öğrenciler, hastalar ve hasta yakınları için çok şey değişiyor. Hedefimiz Harvard ligine çıkmak” diyor.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne yolu düşenler bu tarihi yapıdaki yoğun hareketi gözlemleyebilir. Türkiye’nin en kalabalık hasta portföyüne sahip olması değil bu kampüsü hareketli kılan, aynı zamanda büyük bir değişimin de hummalı çalışması.İstanbul, hatta Türkiye’nin tarihi hafızasında önemli yere sahip olan Cerrahpaşa, kelimenin tam anlamıyla kabuk değiştiriyor. Yeni Cerrahpaşa ise herkesin merak konusu. Bu sürecin ilk önemli adımı yönetim katında oldu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin Dekanlığı’na ünlü endokrinolog Prof. Dr. Sait Gönen getirildi. Göreve geldikten sonra odasının kapılarını DÜNYA gazetesine açan Prof. Dr. Sait Gönen ile yeni Cerrahpaşa’yı konuştuk. Gördük ki değişim sadece fiziki olmayacak...
- Yeni inşaatı görebiliyoruz. Şu andaki durumu anlatır mısınız?
Cerrahpaşa, kampüs olarak yeni bir görünüme kavuşuyor. Bu sadece fiziki değil, yapısal olarak da görülecek. Fiziki anlamda inşaatı TOKİ üstlendi. Bunun karşılığında üniversiteye ait arsalar verildi. Zemin ihalesi yeni tamamlandı. Ardından kuyular açılacak ve inşaat için rapor hazırlanacak. Burası tarihi bir alan olduğu için çalışmanın titizlikle sürdürülmesi gerekiyor.
- Neler olacak yeni kampüste?
Dekanlık binası ve Tıp Müzesi yenilendi. Dört bina koruma kapsamında, geri kalan her şey yıkılacak. Modern bir tıp fakültesi kampüsünde neler olması gerekiyorsa burada da yer alacak. Yedi yılda tamamlanması planlanıyor ama daha önce de bitebilir. Mimari proje bir İtalyan şirkete ait. 2 bin 500 araçlık otopark, 64 odalı misafirhane, helikopter pisti, 164 yataklı yoğun bakım ünitesi, 44 ameliyathane sayabileceklerim arasında. Eğitim ve tedavi ayrı bölümlerde olacak. Eğitimde 697 kişilik derslik, 2 bin 388 kişilik amfi planlanıyor. Bunların yanında Türkiye’nin Leed sertifikalı, tamaman akıllı, ilk üniversite hastanesi olarak tasarlandı. Şu anda aşağı Cerrahpaşa dediğimiz bölgede çelik konstrüksiyon binalar yapılıyor. 11’i bitti, yavaş yavaş oraya taşınılacak, yukarı Cerrahpaya’da inşaat devam edecek.
- Bir hasta açısından Cerrahpaşa’da neler değişecek?
Öncelikle yeni Cerrahpaşa’da otelcilik hizmetlerinin daha iyi verildiği bir anlayışla karşılaşacaklar. Akademik kadro olarak zaten tartışılmaz bir güce sahibiz. Şimdi buna özel hastanelerdeki otelcilik hizmetlerini de ekleyeceğiz. Özel hastaneler yeni Cerrahpaşa’dan korksunlar.Burası zaten Türkiye’de “artık yapılacak bir şeyi kalmayanların” geldiği bir hastane. Başka yerlerde çare bulunamadığında buraya yolu düşenlerin hastanesi. En riskli operasyonlar burada yapılır. Cerrahpaşa son duraktır. Şimdi diyoruz ki, “Hem ameliyathane, hem poliklinik olarak; hem hastalar hem de hasta yakınları için özel imkanların sunulduğu bir ortam hazırlıyoruz.”
- Akıllı hastaneden kastınız nedir?
Burada robotik cerrahiden tutun da resepsiyondan itibaren hastayı takip eden yapay zekayla yönetilen bir yapıdan bahsediyorum. Hasta daha danışmaya geldiğinde veri havuzuna dahil edilecek ve buradan mortalite riskini bile görmek mümkün olacak. Daha ilk tahlilde, hastanın maliyet ve mortalite riskini ortaya koyabileceğiz.
- Peki öğrenciler açısından neler değişecek?
Buraya Türkiye’nin en zeki gençleri gelir. Bir söz vardır, “Tıbbiyeden her şey çıkar, ara sıra da hekim çıkar” diye. Çünkü bu gençler sosyal kişilerdir, sanılanın aksine sadece akademik araştırma yapmazlar. Ama imkanları kısıtlıdır. Biz onlara iyi laboratuvarlar, derslikler ve kaliteli staj alanları sunmanın yanında sosyal imkanlar da sunacağız. Sosyal medyada atak yaptık. Youtube, İnstagram, Facebook hesapları açtık.
- Hedefiniz nedir?
Biz sadece Türkiye’nin değil, bölgenin sağlık merkezi olmak üzere yapılanıyoruz. Avrupa, Orta Asya ve Ortadoğu’dan gelecek hastaları ağırlamak üzere hazırlık yapıyoruz. Bu sadece tedavi anlamında değil, araştırma ve akademik açıdan da iddialı olduğumuz bir konu. Burada yeni bir klinik araştırmalar merkezi kurduk. Bu alanda bölge koordinatörlüğü olmak üzere hazırlanıyoruz.
- Buradan sağlık turizmine de yöneldiğiniz sonucunu çıkarabilir miyiz?
Kesinlikle, sağlık turizminden pay almak istiyoruz. Altyapımızı hazırlıyoruz. Turizm şirketleriyle görüşüyoruz. Yabancı hastalara butik hizmet vereceğiz. Web sayfamızı farklı dillerde revize ediyoruz. Burası tamamlandığında sağlık turizminde Türkiye’de taşları yerinden oynatacak. Çünkü özel hastanelerde fahiş fiyatlar var. Oysa şöyle düşünün o fiyatı ödediği doktorun hocası Cerrahpaşa’da çok daha kaliteli hizmeti yüzde 50 ucuza verecek. Neden hocası dururken öğrencisinden yüzde 50 daha pahalı hizmet alsın. Bir miras devraldık, onu birkaç basamak yukarı taşıyacağız. Hayalim Hardvard Cerrahpaşa’yı Harvard ligine taşımak, Harvard’la yarışmak.
34 yıl önce mezun oldu, dekan olarak döndü!
Prof. Dr. Sait Gönen, Cerrahpaşa’nın tıp eğitimindeki önemine de dikkat çekerek, “Türkiye’nin en zeki öğrencileri bizde eğitim görüyor. Onlara emeklerini boşa çıkarmayacakları bir eğitim ortamı sunmak istiyoruz” diyor. Gönen, 1985 yılında mezun olduğu okuluna dekan olarak dönmekten dolayı hem gurur hem de heyecan duyduğunu söylüyor. Fakülteyle ilgili bilgileri ise gururla sıralıyor: “Geçen yıl üniversite sınavına giren ve bizi tercih edenler arasında en son 1933’üncü sıradan öğreci aldık. Eğitim hayatında birinciler bu okula giriyor. İlk 200’e giren 29 öğrenci burada. Mezun olurken de aynı başarıyı gösteriyorlar. Uzmanlık sinavı TUSS’ta da ilk 8’in 5’i bizden. Bu gençlere daha konforlu hizmetlerin verileceği bir bina hazırlamak istiyoruz. Öğrenciyken hayalini kurduğum şeyleri şimdi bu gençlere sunmak istiyorum. Ben de 85’te aynı binalarda eğitim gördüm. Bu yıl öğrenci mentörlüğünü başlattık. Her öğrencinin bir akademisyen mentörü var.”