Hay Allah, yine herkes evlenecek

Şant MANUKYAN
Şant MANUKYAN Ekofobi [email protected]

Cuma günü itibarı ile Nasdaq (Apple?) haric tüm ana endeksler sene başından bu yana Altının gerisinde bir pefromans göstermiş durumdalar. Peki nasıl oluyor da 10 yıldır her sene artıda kapatan, şu anda pek çok borsa (ve bono ve para birimi) yerel parabirimi ve dolar cinsinde eksi getiri yaparken, Enerji Ajanslarının her sene "işte bu sene son petrolü de kullandık şimdi fiyatlar ucacak bakın" diyip 20% düştüğü ortamda, sene başından bu yana primli olan Altın ayı piyasasına girmiş oluyor ve güvenli liman özelliğini yitiriyor???

Bu görüşü savunanların öne sürdüğü bir kaç nokta var:

1-ABD'de büyümenin başladığı ve QE'nin gündemden çıktığı:


Her sene endekslerin iyi gittiği zaman yapılan bir yorum, tek sorun öncü göstergelerin işaret ettiğini eş zamanlı veya geçikmeli göstergeler de işaret ettiğinden iş işten geçmiş oluyor. 3.0% hedefi ile başlayıp 1.9%de biten büyüme gerçekten iyi olsa bugün tüm piyasa QE temposu tutar durumda olmazdı. Endeksler yeniden yükseldiğinde  bu görüş bir kez daha , sonra bir kez daha gündeme gelecektir....

2- Euro bölgesi krizinin bittiği:

LTRO likiditesinin ardından krizin Euro kaynaklı bir insolvency krizi değil de bir likidite krizi olduğunu düşünenlerin tezi bu yönde oldu. Buna göre Yunanistan haircut ile çözülmüş ve en fazla zaten fona başvuran Portekiz de bir yeniden yapılandırma olabilirdi. Ancak Ispanya'da yaşananlar ve nihayet bankacılık sisteminin halinin felakete yakın olduğunun kabul edilmesi ile bu tez havada kaldı.

3-MB'lerin artık altın almayacağı düşüncesi:

Gelişmeler ABD 10 yıllık getirilerin kısa vadede yukarı dönme ihtimalini azaltmış olsa da bu seviyelerde ABD tahvili almak isteyecek (swaplayabilirler ama yeni pozisyon almak?) çok fazla MB olduğunu sanmıyorum. İsviçre ve Almanya ihalelerindeki kupon faizleri ve eksi getiriler dikkatinizi çekmiştir. Bunun nedeni ne olabilir? İnsanların sisteme olan güvenleri öyle sarsılmış durumda ki paralarını geri almak için ufak bir extra ödemeyi göze alıyor olabilirler? Veya bazı yatırımcılar Alman ve Isvicre tahvilleri alarak Euro bölgesinin ve CHF-Euro peginin bozulmasına oynuyor olabilir? Ziraz böyle bir durumda elinizde bir anda DMark bonosu ve birden füze gibi yükselen CHF bazlı bir bono taşıyor olacaksınız (DM de sanırım sert yükselir). Bu ihtimal yüksekse siz 2% prim ödeyip bu "option"u almaz mısınız? Piyasada alanlar olduğu anlaşılıyor...

4-Altın fiyatlarında bir balon olduğu:

Son 40 yılın en değerli haline gelen ABD tahvilleri ve ABD Borç/GDP oranının 100%ü geçtiği bir ortamda değer kazanan Dolar (ki devam edecek) varken  gözünüze çarpan balon geçekten Altın mı? Ben ortada zeplinler görüyorum sanırım... Daha önce de Konut ve Nasdaq balonları üzerinden verdiğim örneklerde Altında yaşanan fiyat hareketinin balon düşüncesine uygun olmadığını, katılımın yaygınlığı açısından benzerlik taşımadığını, MB bilançoları ile diğer varlık fiyatları baz alındığında bir balon olmadığı görüşünü savundum.

Bu tezlerin hiç birisinin içinde bulunduğumuz durumu yansıttığını düşünmüyorum. Altında yaşanan gerileme, ki ben düzeltme olduğuna inanmaya devam ediyorum, deflatif güçlerin bir kez daha ortaya çıkmasından kaynaklanıyor. Global bazda sermaye ihtiyacı yaşanması, biriktirilen kredi/borçların Avrupada daha yeni deleverage edilmesi (ABD'de daha önce başladı ancak yeterli değil) ve paranın hareket hızının ve çarpan özelliğinin düşmesi ile genelde varlık fiyatları özelde altın üzerinde baskı artıyor.Cuma günkü hareket önemli olsa da henüz kritik seviye aşılmadı. 1640 seviyesini aşmamız Altını biraz rahatlatacaktır. Aksi durumda 1520-30 aralığının destek olmaya devam edecek.

Önümüzdeki aylarda bir QE veya LTRO olsun olmasın "Reel" faizlerin uzun süre düşük kalacağı gerçeği, sadece piyasanın değil MB'lerin de aklına  QE dışı bir çözüm gelmemesi , Borç krizinin şu anda zannedildiği gibi AB ile sınırlı kalmayarak bir kaç yıl içinde ABD ve Japon tahvillerine de sıçrayacak olması nedeni ile Altın (ve hisseler gibi kamu dışı yatırımlar) çok daha fazla prim yapacak. Sonra da zaten Deflasyona karşı verilen savaştan zaferle çıkıldığı açıklandığında enflasyon Altına omuz verir olacak.Gümüşün de altından daha iyi bir performans göstereceğini düşünüyorum.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Dijital Paraya Geçiş 27 Eylül 2019
ECB’nin alternatifleri 26 Temmuz 2019