HATİAB’ın Hatay için “serbest şehir” talebi
Hatay, Suriye’de iç çatışma başlamadan “ezançan- hazan” seslerinin iç içe geçtiği bir “huzur” kentiydi. Uluslararası Rekabet Araştırma Kurumu URAK’ın 2009- 2010 araştırmasına göre ülkemizdeki 81 il arasında 11. sıradaydı. Erişebilirlikte 81 il arasında 3’üncü, ticari beceri ve üretim potansiyeli sıralamasında 6’ıncı Ve markalaşma becerisi ve yenilikçilikte 18’inci sıradaydı. Hatay ülkemizin önde gelen önemli iliydi. Suriye’deki iç çatışmadan sonra yaşananlarla, önemli olumsuzluklarla karşı karşıya kaldı. Bir yandan sınır kapılarında patlamalar, sınırda kontrolsüzlükler yaşandı, bir yandan Suriye’den kaçıp Hatay’a gelenlerin sayıları her geçen gün arttı. Kentin üretim potansiyeli de, ihracatı da, rekabet gücü de geriledi.
Yurt Haberleri servis şefimiz Handan Sema Ceylan’ın haberinde, İstanbul merkezli Hataylı İşadamları ve Bürokratları Derneği HATİAB, Singapur ve Dubai örneklerinde olduğu gibi Hatay’ın “serbest şehir” statüsüne kavuşturulmasını talep ediyorlar. Bunun gerçekleşmesi halinde şu anda 2 milyar 83 milyon dolar olan kent ihracatının, on yıl içinde 25 milyar dolara, kişi başına milli gelirin de 50 bin dolara ulaşacağı hedefini dile getiriyorlar. Bölgedeki 5 kentin sanayi ticaret oda başkanları da, kent esnafl arı için, “acil destek” talep ediyorlar.
HAİTAB Başkanı İbrahim Güder, her iki yılda bir Ortadoğu ekonomi zirvesi niteliğinde olan, “Hatay Ekonomik Forumu”nu 9 ana başlıkta toplayarak kent ekonomisine dinamizm kazandırmayı amaçladıklarını belirtiyor. Derneklerinin kentin topyekun “serbest bölge”ye çevrilmesi, “serbest şehri” statüsüne kavuşması halinde lokomatif güç olmak istediklerinin altını çiziyor.
Bölgedeki ticaret ve sanayi odaları da, Suriye’deki çatışmadan etkilenen Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay kentleri için “acil desteklerin” hayata geçirilmesini istiyorlar. Acil destekler arasında şu konulara yer verilmesini istiyorlar:
• Kentlerimizdeki misafir Suriyelilere geçici çalışma izni verilmesi.
• Suriye’deki olaylardan ve kentlerimize gelen göçten olumsuz etkilenen esnafa “acil destek kredisi” verilmesi.
• Ro-Ro ve ROPAX seferlerinde devletin araç başına bin dolar teşviğini yeniden yürürlüğe koyulmalı.
• İhracatçıların ve nakliyecilerin SSK prim ödemeleri ve vergi borçları ertelenmeli.
• Artan kuraklık sorunu için Reyhanlı Barajı ile Büyük Karaçay Projesi bir an evvel bitirilmeli.
Bölgedeki Ticaret Sanayi Odalarının “acil destekler” talebi de, Hatay için “serbest şehir” talebi de sorunu doğrudan yaşayan, eli taşın altında olan iş dünyası temsilcilerinin, yaşadıkları sorunlara çözüm arayışları olarak gündeme geliyor. Kamunun bu talepleri ele alarak bölge işadamlarına destek vermeleri gerekir.