Hatalardan öğrenmek
Bir olay
Maslow'un ihtiyaçlar hiyerarşisinde fizyolojik ihtiyaçlar birinci sıradadır. Biz de bu gerçeğe dayanarak çalışanların öğle yemeğine çok önem veriyorduk. Yemek, genel müdürlüğün mutfağında pişiyordu. Hijyen, birinci önceliğimizdi. Önce mutfağın fiziksel yapısını düzeltmiştik. Duvarları temizlenmesi kolay olan fayansla kaplatmıştık. Sonra da çalışanların temizliğini ele almıştık. Mutfak çalışanları için duşlar yaptırmıştık. Her çalışana havlu ve tıraş takımı aldık. Her sabah mutfağa girmeden önce duş almaları ve tıraş olmaları gerekiyordu. Önce "Biz ördek miyiz her gün yıkanacağız?" türü şikayetler ettiler, ama alıştılar. Hepsinin beyaz mutfak giysileri vardı. Satın alınan malzemeler de kaliteli idi. Herkes mutlu idi.
Ve bir gün bir zehirlenme olayı yaşadık. Yemek yiyenlerin ufak bir bölümünün mideleri ve bağırsakları bozuldu. Kimse hastanelik olmadı, ama o gün bazı tuvaletler fazla mesai yaptı. Pişirilen yemeklerden örnek alıp saklıyorduk. Onları sağlık laboratuvarına yolladık. Ertesi gün sonuçlar geldi. Suçlu, patates püresi çıktı. Yemek ve yemekteki hijyen konusuna yönetim olarak ne kadar titiz olduğumuzu mutfak personeli biliyordu. Böyle bir olayda yönetimin nasıl bir tavır göstereceğini endişe ile bekliyorlardı. Mutfaktan sorumlu yöneticiye "Olayı masaya yatırın.
Patates püresinin neden bozulduğunu onlara buldurun. Ben de bir saat sonra onlarla görüşmek için geleceğim" dedim. Mutfaktaki büyük yemek masasının çevresinde ayakta duruyorlardı. Oturmalarını istedim. Hepsinin başları öne eğikti. Fırtınanın kopmasını bekliyorlardı. Şöyle konuştum:
"Önce şunu söyleyeyim, hepinizden çok memnunum. Burada pişen yemeği gönül rahatlığı ile yiyorum; Allah sizden razı olsun. Ancak dün üzücü bir olay yaşadık; geçmiş olsun. Şimdi size iki sorum olacak: Bunun sebebini biliyor musunuz? Bir daha böyle bir olay olur mu? Herkesin yüzü aydınlandı. Aşçıbaşı söz aldı ve şöyle konuştu: 'Sebebini biliyoruz. Bir daha böyle bir şey olmaz." Ben de teşekkür ederek ayrıldım.
Gerçekten de böyle bir olayı bir daha o mutfakta yaşamadık. Ve de mutfak personeli ile daha iyi bir takım olmuştuk.
Hata sonrası ne yapmalı?
- Birinci kural: Hatanın yarattığı şokun durulmasını bekleyiniz. Sıcağı sıcağına yapılacak herhangi bir müdahale, söylenecek söz sağlıklı olmaz.
- İkinci kural: Yapılan hatanın nedenlerini, hatayı yapanlara buldurunuz. Hatanın düzelmesi için hatanın kabul edilmesi gerekir.
- Üçüncü kural: Hatanın tekrar etmemesi için yapılması gerekenleri, hatayı yapanlara buldurunuz. Hatalardan öğrenmek, çok kalıcı bir öğrenme yöntemidir.
- Dördüncü kural: Hatayı yapanlara sahip çıkınız. İnsanların en savunmasız olduğu durum, bir hata yaptıklarındadır. O anlarda onlara sahip çıkmak takım ruhunu güçlendirir.
Sonuç
Ne kadar dikkat etseniz de, bazen hatalardan kaçılmaz. Ancak hatalar tekrarlanırsa, alışkanlık yapar. Önemli olan, hataların tekrarlanmaması ve hatalardan öğrenilmesidir. Ve en az bunun kadar önemli olan da, hatanın bozduğu morallerin düzeltilmesi, yola daha sağlıklı devam edilmesidir.