Harry Potter bitmeyecek

Edip Emil ÖYMEN
Edip Emil ÖYMEN YENİLEŞİM [email protected]

J.K.Rowling'in 7 romanda yarattığı Harry Potter'ın marka değeri 9 milyon 300 bin Sterlin. Türkiye'de daha iyi anlaşılacak para birimiyle söylersek: 15 milyon 130 bin Dolar.

J.K.Rowling, bu kitaplardan, kitapların filmlerinden ve her türlü yan üründen sağladığı telif hakkıyla her üç dakikada 1 milyon Sterlin kazanıyor. Yanlış okumadınız: 1 milyon Sterlin. Dolar cinsinden: 1 milyon 630 bin Dolar.

Harry Potter romanları şimdiye kadar dünya çapında 450 milyon adet sattı.

En son roman Harry Potter ve Ölüm Yadigarları, ilk satışa çıktığı gün 11 milyon sattı.

Harry Potter filmleri 9 kez Oscar'a aday gösterildi. Ama kazanamadı.

Başka roman ve film olmayacağına göre bir efsanenin sonu.

Mu?.. Değil galiba?.. Çünkü, Harry Potter'sız bir dünya düşünemeyen 2 milyon 200 bin "fan", 533 bin 898 adet (29 Temmuz rakamı) Harry Potter "devam öyküsü"nü web'e koydu bile.

Fanfiction.net sitesinde uzunluğu 2 bin sözcükle 500 bin sözcük arasında değişen mini ve maksi öyküler ardarda duruyor. 3 bin öykünün ortalama uzunluğu 100 bin sözcük civarında.

Bir saat içinde bu tür 10 öykü siteye ekleniyor. Siz bu satırları Pazartesi okurken, yukardaki 534 bine yakın sayı artmış olacak.

Kimler yazıyor?

Aralarında, üniversitede İngiliz edebiyatı, sanat tarihi ve medya okuyan (İngiltere'de böyle seçmeli konulu lisans eğitimi mümkün) 21 yaşındaki Alex Harlequin'den, konuya dedikodu yazarıymış gibi yaklaşan Parvati Patil'e kadar her milletten, dilden, coğrafyadan "fan"lar.

Ne yazıyorlar?

Harry Potter ve Hermione Granger'ın "nihayet" evlenip Jamey adlı bir oğulları olduğunu düşleyenden, Hermione'u kendi başına bağımsız ve özgür bir yaşam kurmuş olarak yaşatana kadar 533,898 senaryo.

Yaratıcılığın ve düş kurmanın sınırı yok.

J.K.Rowling bütün bunlara ne diyor pekiyi? Medyayla pek az ilişki kuran, özel yaşamına pek titizlenen hanımefendinin sözcüsü şöyle dedi: Yazar, bu kadar çok sayıda devam-öyküsü yayınlanmasını anlayışla karşılıyor. Ancak, bu öykülerin kibarlık ve edep sınırlarını aşmaması şartıyla.

Romanın "bitmesi"nden sonra, bir kaç milyon kişinin, öyküyü yazarından daha da cesur ve özgürce yeni temalarla sürdürmesi elbette ilginç, ama yepyeni bir durum değil.

Aslında, Harry Potter-mania, yıllardır vardı. Bizim diyardan hissedilmeyen bir kültür fırtınasıydı bu.  Ortak beklenti ve meraklara sahip bir grup insan, bu özelliklerini ortak bir dille kaleme alıp edebî bir eser yaratırsa, buna "fan fiction=taraftar edebiyatı" deniliyor (Kısa "fanfic"). Tarihteki en büyük "fanfic", Harry Potter'la ortaya çıkmıştı.

Daha 2004'te Daily Prophet adlı sitede yüzü aşkın meraklı, Harry Potter'ın dünyasına temel atarak sürekli yazıyordu. Fiction Alley sitesinde biriken "Harry Potter temelli" öykü, roman, bölüm v.s. sayısı 30 bini aşmıştı. Siteye yollanan "eserleri" 200 kişi redakte ediyordu. 40 kişi "üst düzey redaktör"dü. Başka siteler de vardı. Hala var. Olmaya devam edecek. Edebiyat tarihinde bir ilk bu...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Hollywood’a yapay zekâ 02 Ağustos 2019