Hane halkının yüzde 22.4'ü yoksul
Türkiye İstatistik Kurumu 2014 yılı Aile İstatistiklerinde verilen bilgiye göre hane halkının yüzde 22.4’ü yoksul.
Ülkemizde 20 milyon 220 bin hane var. Hane ile konut farklı şeyler. İnsanların tek başlarına veya başkalarıyla birlikte barınma ihtiyaçlarını karşıladıkları, yaşamlarını sürdürdükleri mekana- konuta (özelliği veya büyüklüğü ne olur ise olsun) hane adı veriliyor.
Aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın aynı konutta veya aynı konutun bir bölümünde yaşayan, temel ihtiyaçlarını birlikte karşılayan, bireylere, tek bir kişiden veya birden fazla kişiden oluşan topluluğa hane halkı deniliyor.
Ülke genelinde ortalama hane halkı büyüklüğü 2014 yılında 3,6 olarak belirlendi. Ortalama hane halkı büyüklüğünün en yüksek olduğu il, 7,3 kişi ile Şırnak oldu.
Şırnak ilini Hakkari, Şanlıurfa, Batman, Siirt illeri izliyor.
Ortalama hane halkı büyüklüğünün en düşük olduğu il 2,7 kişi ile Çanakkale. Ortalama hane halkı küçüklüğünde Çanakkale ilini Balıkesir ve Eskişehir, Burdur ve Edirne illeri izliyor.
Ortalama hane halkı büyüklüğü İzmir’de 3.1, Ankara’da 3.2, İstanbul’da 3.5 olarak belirlendi.
Hane halkımızın yüzde 67’si kendi konutunda oturuyor. Bu çok önemli bir gösterge. Hane halkının yüzde 24’ü kiracı.
Konut sahibi olmayan fakat oturdukları konuta kira ödemeyen hane halkının toplam hane halkına oranı yüzde 7 dolayında. Hane halkının yüzde 2’ye yakını da lojmanlarda oturuyor.
İstanbul’daki hane halkının yüzde 31’i kirada oturuyor.
Toplam ailelerin yüzde 8.9’u tek kişilik, yüzde ? si ebebeynli, yüzde 53.6’sı çocuklu, yüzde 16.2’si çocuksuz, yüzde 13’ü 3 nesil bir arada yaşayan aileler.
Hane halkı Bütçe Araştırması 2013 yılı sonuçlarına göre; hanelerin yüzde 44,1’ini tek kişinin çalıştığı haneler oluşuyor. Bu hanelerin toplam harcamadan aldıkları pay yüzde 42,9 oranında.
İki çalışan ferdin bulunduğu hanelerin toplam içindeki oranı yüzde 28,1. Bu hanelerin toplam harcamadan aldığı pay yüzde 33,1 oranında.
Üç ve daha fazla çalışan ferdin olduğu haneler toplam hanelerin yüzde 10,4’ünü temsil ediyor. Bu hanelerin toplam harcamalar içindeki payı yüzde 11 dolayında.
Yoksulluk devam ediyor
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2014 Aile İstatistikleri’nde; yoksulluk sınırının altında yaşayan hane halklarının oranının yüzde 22,4 olduğu belirtiliyor. 2013 yılında tek ebeveynli ve en az bir çocuğu olan hane halklarının yüzde 28,9'u yoksulluk sınırı altında.
Bağımlı çocuk; 25 yaşından küçük olup ekonomik açıdan pasif ve ebeveynlerinden en az biri ile yaşayan kişiler olarak tanımlanıyor. Bağımlı çocuğu olan hane halklarının yoksulluk oranı yüzde 27,2, bağımlı çocuğu olmayan hane halklarının yoksulluk oranı yüzde 7,7 oranında.
İki yetişkinli, üç ya da daha fazla bağımlı çocuğu olan hane halklarının yoksulluk oranı 2013 yılında yüzde 49,6 olarak belirlendi.
Tek başına yaşayıp 65 ve daha yukarı yaşta olan kişilerin yoksulluk oranı ise 2009 yılında yüzde 15,1 iken, 2013 yılında yüzde 17,9’a yükseldi.