“H&M ile Disney’in yaptığını Koton’la Düşyeri neden yapmasın?”
Dünya nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor. Kadının olmadığı bir dünyanın büyümesi, kalkınması, sürdürülebilir olması imkansız. Dünya Ekonomik Forumu araştırmasına göre G20 ülkeleri kadın istihdam oranını yüzde 1 artırdıkları takdirde GSYH 80 milyar dolar artıyor. McKinsey raporuna göre ise 2025'e kadar cinsiyet eşitliği tam olarak sağlanırsa, bunun dünya ekonomisine katkısı 28 trilyon dolar olacak.
Kadın istihdamı ve girişimciliğinin desteklenmesi Türkiye’nin de odaklanması gereken konuların başında geliyor. Türkiye’de ne yazık ki nüfusun yarısını oluşturan kadınların çok büyük bölümü atıl durumda. İşgücünün yüzde 31.6’sını, girişimcilerin ise sadece yüzde 8’ini kadınlar oluşturuyor. Kadın, erkeğe oranla yüzde 20 daha düşük ücret alıyor. Bu rakamları yükseltmek dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almayı hedefleyen Türkiye için bir zorunluluk.
Kadın girişimciliğinin artması için çalışan kurumların başında TOBB geliyor. Ekonomiye kadın elinin değmesinin ülkenin kalkınması için vazgeçilmez olduğunu savunan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu kadınları bu alanda aktif hale getirmeyi önemli bir misyon edinmiş durumda. 2007 yılında Kadın Girişimciler Kurulunu kuran TOBB; 81 ilde kadınları girişimci olmaya heveslendirmeyi, önlerini açmayı, rol modeller oluşturmayı hedefliyor.
Geçtiğimiz hafta sonu TOBB ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından ‘Kadın Hayattır’ sloganıyla Denizli’de düzenlenen Girişimci Kadınlar Zirvesi de bu hedef doğrultusunda gerçekleştirilen çalışmalardan birisi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyeleri Necdet Özer ve Bülent Karakuş, Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Evrim Aras’ın katıldığı zirvede Türkiye’nin her ilinden 300’ün üzerinde kadın girişimci bir araya geldi.
Girişimci kadınlar, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras; Koton Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Gülten Yılmaz; The House Cafe/Hotels Kurucu Başkanı Canan Özdemir ve Düşyeri Çizgi Film Stüdyoları Sahibi Ayşe Şule Bilgiç’ten girişimcilik yolculuklarını dinlediler. Sonrasında ise, moderatörler eşliğinde yaşadıkları zorlukları tartıştılar, işbirliği fırsatlarını değerlendirdiler.
Kuzguncuk’ta küçük bir dükkanla işe başlayan bugün ise Türkiye’nin önemli giyim markalarından birisi olan Koton’un Yönetim Kurulu Eşbaşkanı Gülten Yılmaz’a göre “Başarmanın anahtarı her şeyden önce “tutku”. Yılmaz; sorgulamak, güven, cesaret, disiplin ve müşteriye odaklanmayı başarının vazgeçilmez unsurları olarak sıralıyor.
13 senede 12 cafe ve 6 otel açarak Türkiye çapında önemli bir marka haline gelen The House Cafe/Hotels’in Kurucu Başkanı Canan Özdemir de, kadınların öncelikle cesur ve kararlı olmaları gerektiğini söylüyor. Özdemir’in vurguladığı bir diğer konu “fırsat vermek”. İnsanların sadece deneyimine değil, ruhuna, karakterine de bakarak, herkese şans vermek gerektiğine inanıyor Özdemir.
400 milyon dolar zarar etmişken devralmak durumunda kaldığı şirketi, bugün 1 milyar dolarlık ciroya ulaştırmayı başaran Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Evrim Aras, cesaret ve kararlılığın yanı sıra, bilgi sahibi olmanın da çok önemli olduğunu söylüyor.
Türkiye’nin ilk çizgi film karakteri Pepe’yi yaratan Ayşe Şule Bilgiç’in hikayesi ise gerçekten bir cesaret örneği. Türkiye’de varolmayan bir sektöre girmek, hatta bir sektör yaratmak aslında onun hikayesi. Pepe bugün çocukların en sevdiği çizgi film karakterlerinden birisi. En önemli özelliği ise Türk değerlerini temsil eden bir karakter olması. Ayşe Şule Bilgiç, girişimciliğin zor olduğunu kabul ediyor, hatta “Hayatın size girişmesine hazır değilseniz, girişimci olmayın” diyor. Ama imkanlar yaratıldığında, herşeyin mümkün olduğunu ortaya koyan bir örnek onun hikayesi.
Bilgiç aynı zamanda kadınlar arasında dayanışmanın çok önemli olduğunu söylüyor. Düşyeri Çizgifilm Stüdyoları ile Koton arasındaki işbirliği de bunun bir örneği. “H&M ile Disney’in yaptığını Koton’la Düşyeri neden yapmasın? Düşyeri karakterlerinin bir çoğu Koton’da. Bu başarının arkasında iki kadın var. Kadın kadına destek olmalı” diyor Bilgiç.
Zirve, “İmkanlara ulaştığı takdirde kadınların başaramayacağı hiçbir iş yoktur” şeklinde özetlenebilir. Çünkü kadınlar işe başlarken korksalar da, vazgeçmiyorlar. Başarılı olmak için sonuna kadar gidiyorlar. Birbirlerinden güç alıyorlar. Birbirlerine cesaret veriyorlar.
Zirvede yaptığı konuşmada kendi hayat hikayesini anlatan ve gözyaşlarını tutamayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu’nun dediği gibi; "Kadın, evde, fabrikada, tarlada, iş hayatımızda büyük fedakarlık örneği gösteren, sevginin ve merhametin adıdır. Kadın ailenin, toplumun yapı taşı olduğu kadar aydınlanmanın ve gelişmenin de öncüsüdür. Kadın olmadan yeni bir medeniyet inşa etmek mümkün değildir.”