Halk filozofu Aşık Veysel 123 yaşında anılırken....
Bilgisayarımı açtığımda dün Google’un sitesinin üst başında halk filozofu Veysel elinde sazıyla yer alıyordu, çatışmanın, ayrışmanın, kutuplaşmanın dünyada ve ülkemizde hakim olduğu bu dönemde Veysel’in doğa, insan, vatan sevgisi, kardeşlik ve dostluk içeren söylemine bugün barış, kardeşlik ve hoşgörü adına ihtiyacımız olduğunu düşündüm.
Veysel’le gıyabi tanışmam türkülerini dinlediğimde gündeme gelmişti. Vicahi tanışıklığım ise 1970’li yıllarda Saray Sineması'nda düzenlenen rahmetli Can Yücel ve Oğuz Aral gibi sanatçılarla birlikte katıldığı toplantı öncesindeydi. Beni onu Sirkeci’deki kaldığı otelden alıp getirmekle görevlendirdiklerinde gerçekleşmişti.
Türkülerindeki derin felsefi anlatım benim türkülerini her dinlediğimde, ona hayranlığımı artırdı.Yaşamı anlatan “Dünyaya geldiğim anda /Yürüdüm aynı zamanda/İki kapılı bir handa/ Gidiyorum gündüz gece/” söyleminin onlarca ciltte anlatılan yaşamı bir türkü içerisinde anlatması, bu felsefi derinliğin en önemli örneklerindendir.
Eğitimin önemini anlatırken, “Oku benim cici yavrum/Okul cennet meyvesidir/Okuldadır türlü san’at/Medeniyet menbasıdır” derken, cahillikten söz ederken ise “Cahil gül olsa koklama” diyerek değerlendirir.
Doğanın önemini ortaya koyarken, “Orman yurdun temelidir/Nesillerin evelidir/Her sanatın ilk elidir/Ormandaki varlığa bak/”
Dünyanın kuruluşundan söz ederken, “Bu dünyayı kuran mimar/Ne hoş sağlam temel atmış/İnsanlığa ibret için/kısım kısım kul yaratmış/” dedikten sonra birlikteliğin kardeşliğin öneminin altını çizerken, “İtimat edersen benim sözüme/Gel birlikte kavlime girelim kardeş/Birlik çok tatlıdır benzer üzüme/İçelim şerbeti duralım kardeş./”
Kardeşliğin önemini anlatan birlik destanından, “Allah birdir peygamber hak/Rabbin alemi mutlak/Senlik benlik nedir bırak/Söyleyim geldi sırası/Kürdü Türküyle Çerkezi/Hep alemin oğlu kızı/Beraberce şehit gazi/ Yanlışlar nere neresi/ Kurana bak İncile bak/Dört kitabın dördüde hak/Hakir görüp ırk yaratmak/Hakikatte yüz karası/ (...) Veysel sapma sağa sola/Sen allahtan birlik dile/ İkilikten gelir bela/ dava insanlık davası./”
Veyselden yaptığım bu kısa alıntılar doğaya saygıdan, insanlığa, eğitimden, kardeşliğe barışa bugün ihtiyacımız olan birçok değerin gereğini açıklıkla ortaya koyuyor.
Halk filozofu Aşık Veysel’i 123. yaşında rahmetle anarken, onun bize yön gösterici, sağlıklı ve olumlu duygular aşılayıcı türkülerini ve şiirlerini her fırsatta okumanın toplum yararına ve faydalı olduğuna inanıyorum...