Halk dalkavukluğu/yağcılığı: Popülizm
Popülizm/ Halkçılık olumlu anlamıyla bireyler arasında hiçbir ayrılığa girmeden, hiçbir ayrılığı kabul etmeden halk adına eşitlik olarak tanımlanır. Buna karşılık olumsuz anlamda ise halk dalkavukluğu/ halk yağcılığı olarak tanımlanır. Son yıllarda popülizm siyasal alanda daha ziyade olumsuz anlamıyla gündeme gelmektedir.
Dış Haberler Yönetmenimiz Evrim Küçük’ün haberinde, 103 milyar dolarlık Bridgewater’ın kurucusu Ray Dailo’nun fonun analistleriyle birlikte kaleme aldığı 61 sayfalık raporda da popülizmin olumsuz tanımına dayalı değerlendirme yer alıyor. Ekonomik zayıflık, gelir eşitsizliği ve yabancı düşmanlığının körüklediği popülizmin gelişmiş ülkeleri de içine alarak İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en yüksek seviyesine çıktığı bilgisine raporda yer veriliyor.
Bridgewater popülist partilere verilen desteğin iyi anlaşılması için başlıca gelişmiş ülkelerin içerisinde yer aldığı bir endeks hazırlamış. Raporda son 10 yılda Venezuella ve Filipinler gibi gelişmekte olan ülkelerde gözlemlenen popülist eğilimlerin, son bir yıl içersinde gelişmiş ülkelerde de güç kazandığının altı çiziliyor.
Fonun yöneticisi Dalio, dünyanın en ciddi sorunu olarak popülizmi gördüğünü belirterek, bu trendin gelecek yıl artarak, ekonomik politikaların şekillenmesinde, geleneksel para politikaları ve mali politikalarda daha da önemli rol oynayacağını düşündüğünü ortaya koyuyor.
Raporda, klasik popülist ekonomik uygulamaların korumacılık, milliyetçilik, artan altyapı harcamaları, askeri harcamaların artması, bütçe açıklarının büyümesi ve sanayi kontrollerinin sıklaştırılmasıyla gündeme geleceği sıralaması yapılıyor.
Raporda ayrıca şu anda görevde/ iktidarda olan popülist liderlere, bir dizi yapılacak seçimlerin ardından kaç yeni popülist liderin iktidarının ekleneceğinin belli olacağı, bunun da uluslararası alanda şekillenmeleri etkileyeceği görüşüne yer veriliyor. Popülizmi, servet eşitsizliğinin doğurduğu belirtilen raporda, popülizmin tek adamın güçlenmesine , servet ve fırsat eşitsiliğine, yabancı düşmanlığına, korumacılığa, milliyetçiliğe ve askeri yükselişe yol açtığı bilgisi de raporda yer alıyor.
Bridgewater endeksinde, ABD’de Trump, İngiltere’de UKIP, Almanya’da Alternatif Parti, Fransa’da Ulusal Cephe, İspanya’da sol parti Pademos, İtalya’da sağcı 5 Yıldız dahil edilerek izlemeye alındığı belirtilerek, gelişmiş ülkelerde de popülizmin izlendiği bilgisine yer veriliyor.
Bakalım önümüzdeki dönemde Bridgewater raporundaki popülizm gelişmeleri ne oranda gerçekleşecek. Yeni seçimlerde ne kadar daha popülist lider iktidar olacak...