Halı sektörü 4 sorununa çözüm bekliyor
Halı Gaziantep’in gözbebeği sektörlerinden. Sektörün kent için önemini belirtmek için bazı rakamları paylaşmam faydalı olacak.
Gaziantep’te 180 civarında halı üreticisi var. Kent bin 500 adetlik makine parkuruna sahip. Yıllık 350 milyon metrekarenin üzerinde halı üretimi yapılıyor. Gaziantep OSB’de her beş firmanın biri halıcı ya da yan sanayicisi. Sektör kentte doğrudan 40 bin kişiye istihdam kapısı olmuş durumda.
Dünya dokuma halısının yüzde 30’u Gaziantep’te üretiliyor. Türkiye’de 2017 yılında halı sektörünün gerçekleştirdiği 2.2 milyar dolarlık ihracatın 1.44 milyar dolarını Gaziantep yaptı. Toplamda 130 ülkeye ihracat yapılıyor. Gaziantep’te geçen yıl yapılan ihracatın yüzde 22’sini halıcılık sektörü gerçekleştirdi.
Sektör temsilcileri uzun vadeli hedefler koymaktan da geri durmuyor. Öyle ki halı sektörünün 2023 yılı hedefi çok net. Gaziantepli halıcıların şu an ürettikleri halının metrekare fiyatı 9 dolar civarında, 2023’te bunu 15 dolara yükseltmek istiyorlar.
Diğer taraftan sektör temsilcileri dünyanın her yerine Türk halılarını, Gaziantep halılarını satmaya çalışıyor. Bunun içinde başta fuar katılımları olmak üzere temasları artıracak her türlü organizasyonun içerisinde yer alıyorlar. Sektör için önemli olan Almanya Domotex, Çin Domotex, Kanada Halı Fuarı ve İngiltere Halı Fuarı’na çok sayıda Gaziantepli halıcı düzenli olarak çıkarma yapıyor. Ulusal boyutta yapılan fuarla yetinmeyen Gaziantepliler dünya halı piyasasını halı merkezi olan kentlerinde beş yıldır toplamaya da başladı. Sonuncusu geçtiğimiz ay yapılan DOMOTEX Turkey’de bu yıl 11 ülkeden 195 firma stant açtı. Fuar 89 ülkeden 11 bin 951 ziyaretçiyi ağırladı ve geçen yıla göre ziyaretçi sayısını yüzde 30, yabancı ziyaretçi sayısını ise yüzde 21 artırdı.
Sektörde yüzde 20 atıl kapasite var. Sektör temsilcileri yatırımlara birkaç yıl ara vermek istiyor. Bu sürede Ar-Ge tasarım, markalaşma konusunda birlikteliği sağlamaya yönelik çalışacağı ifade ediliyor. Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği'nin (GAHİB) çiçeği bununda yeni başkanı Ahmet Kaplan, sektörlerinin dört ana gündemlerinin olduğunu ve yetkililerin bu konuda çözüm üretmesini beklediklerini söylüyor.
Sektörün talepleri şöyle;
*Ar-Ge ve tasarımın gücüne inanılan sektörde kentteki üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakülteleri'nde Makine Halıcılığı Tasarım Bölümü'nün açılması.
*Meslek yüksek okullarında sektörün mavi ve beyaz yakalı personel ihtiyacını karşılayacak özel bölümlerin açılması ve bu yeni bölümlerde müfredatın güncellenmesi
*Fas, Cezayir, Tunus, Azerbaycan gibi ürünlerimize gümrük uygulayan ülkelerle görüşülerek bu gümrük uygulamalarını azaltmak ve tamamen vazgeçmelerini sağlamak.
*Gerek makine ve gerekse hammadde olarak yüzde 80 dışa bağımlı olan sektörün millileştirilmesi.
Gaziantep’ten yükselen sese kulak verilmesi ümidiyle