Haftaya bakış
Yeşim SARIŞEN - Yapı Kredi Yatırım
Tepki yükselişlerinin etkili olduğu global hisse senetleri Cuma günü satış baskısı ile haftayı tamamladı. Yunanistan belirsizliği volatilite kaynağı olmaya devam etti. Yunanistan ve kreditörler arasındaki pazarlıklara yönelik olumsuz haber akışı ile birlikte Avrupa hisse senetleri satış baskısı altında kaldı. Yunanistan hisse senetleri yüzde 5.9 değer kaybetti. Çevre ülke tahvil faizleri yükseldi. S&P 500 yüzde 0.70 ekside, MSCI Dünya endeksi yüzde 0.52 ekside günü tamamladı. Gelişmekte olan ülke piyasalarında ise döviz kurlarındaki baskı ön plandaydı. Tepki yükselişlerinin etkili olduğu MSCI EM endeksi haftayı yüzde 0.27 ekside tamamladı.
Bir koalisyon veya azınlık hükümeti olasılığına işaret eden genel seçim sonuçları ardından satış baskısı altında kalan TL varlıklarda ise tepki yükselişlerinin etkili olduğunu gördük. Ancak erken seçim riskinin artması durumunda baskının güçlenebileceğini not edelim.
Öte yandan sert değer kaybıyla haftaya başlayan TL dengelendi. Seçim sonuçları ardından TL kur ve sepet bazında tarihi zirveyi görmüştü. Hafta başında 2.80’nin üzerini gören ve tepki alımları ile 2.71’in altına gerileyen dolar, Cuma günü 2.71’in üzerinde haftayı tamamladı. Haftaya yüzde 5 değer kaybıyla başlayan BIST-100 endeksinde ise 75.000 desteği üzerinde tepki yükselişleri etkiliydi. Cuma günü 81.000 direncini test eden BIST-100 endeksi yüzde 0.39 ekside 80.532 seviyesinde günü tamamladı. Hafta başında 50 baz puan yükselişle yüzde 10.43 seviyesini gören gösterge tahvil Cuma gününü yüzde 9.96 bileşikte tamamladı. Haftaya yüzde 9.99’u görerek başlayan 10 yıllık tahvil ise yüzde9.44 bileşikte günü tamamladı. 234’ün üzerini gören Türkiye 5 yıllık cds spreadi ise 230’un altına geriledi.
Yunanistan konusunda haftasonu gerçekleşen görüşmelerde de ilerleme sağlanamazken yeni haftaya satış baskısı ile başladık. Önümüzdeki günlerde yeni hükümetin kurulması sürecine yönelik belirsizlikler volatilite kaynağı olmaya devam edebilir. 17 Haziran FED FOMC toplantısı ve 18 Haziran Eurogroup toplantısı piyasaları şekillendirebilecek ana risk olayları. Büyüme ve işsizlik gibi ekonomik aktivite revizyonlarının açıklanacağı FED toplantısında özelllikle FOMC üyelerinin 2015 yılı fonlama faiz beklentilerinde aşağı yönlü sürprizlerin gelebileceği beklentisi ön planda.
Makro tarafta ise ABD’de yükselen enerji fiyatları nedeni ile yukarı yönlü baskı beklenen manşet TÜFE, son beş aydır etkili olan momentum kaybı ardından Mayıs ayında toparlanma beklenen sanayi üretimi verisi ve konut verileri takip ediliyor.