Haftaya bakış

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

 

Yeşim Sarışen / Yapı Kredi Yatırım

Geçen hafta da belirttiğimiz gibi, ABD’de bütçe harcamaları ile ilgili tartışmalar devam ederken, 30 Eylül’de süresi dolan hükümetin harcama yetkisi oldukça kritik bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bunun devamında Hazine’den gelen açıklamalarda da belirtildiği üzere 17 Ekim’de dolacak olan borç tavanı konusu, kısa vadede global piyasaların odak noktasında yer alacak gibi duruyor. Harcama yetkisinde Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında anlaşmazlık yaratan konu, “Obamacare” olarak  adlandırılan düşük maliyetli sağlık kanununun finansmanı. Senatodan harcama yetkisinin devamı için bir kaç aylık geçici bir karar çıkması, borç tavanı konusu ile ilgili uzlaşma umutlarını güçlendirebilir ve buna paralel olarak piyasalardaki endişeler hafifleyebilir.  Diğer taraftan İtalya’daki siyasi gelişmelerin PDL’den (Özgürlük Halkı Partisi -  Il Popolo della Libertà) beş bakanın istifa etmesiyle birlikte ön plana geçtiğini görüyoruz. Bu hafta hükümetin güven oylamasına gitme olasılığı var.

 

Bu doğrultuda da küresel risk barometresi olarak izlenen ve sürpriz olan FED’in varlık alımlarında kesintiye gitmeme kararıyla birlikte rekor seviyeleri gören S&P 500 endeksinde 1729 zirvesi sonrasındaki gerileme, kısa vadeli düşüş trendine dönüşebilir. Bu konu takip edilirken endekste 1680-90 bandının önemine vurgu yapmak gerektiğini düşünüyoruz.  Buna paralel olarak da bütçe harcama yetkisinin uzatılıp uzatılmaması, borç tavanı konusu, tarım dışı istihdam gibi önümüzdeki günlerde açıklanacak makro verilerden gelecek sinyaller kritik öneme sahip. Bunların yanında FED’in çıkış stratejisinde zamanlama konusu, yeni FED başkanının kim olacağı  ve duruşu ile ilgili beklentiler de bu görünümü şekillendirecektir. Ayrıca Japonya’da bu hafta açıklanması beklenen mali reform  detaylarının da dikkat çekebilecek konulardan biri olduğunu düşünüyoruz.

Haftalık bazda baktığımızda S&P 500 endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 1,06 düşerken,  gelişmekte olan piyasalar tarafında da satış baskısı etkili oldu. MSCI GOP endeksi dolar bazında yüzde 1,3 düşüş gösterirken, bir önceki hafta önemli bir yükseliş yaşayan MSCI Türkiye ise geçen haftayı yüzde 7,2 ekside kapattı.  Bu doğrultuda da gelişmekte olan piyasalar döviz volatilitesindeki artışı not edelim. Kısacası ABD’de bütçe tartışmaları, İtalya’da siyasi gelişmeler ön planda yer alırken, cari açık ve bütçe problemleri gibi bazı yapısal sorunlara paralel Moody’s tarafından notu düşürülen Ukrayna’daki gelişmelerin de başka piyasaları etkileme potansiyeli nedeniyle takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Geçtiğimiz hafta ABD’de, genel itibarıyla beklenti sınırının üzerinde gerçekleşen makro veriler sonrasında, bu hafta FED’in çıkış stratejisine yönelik ipuçlarının aranacağı tarım dışı istihdam rakamından gelecek sinyaller, odak noktasında yer alıyor. Ağustos’ta 169.000 olan tarım dışı istihdam rakamı için, Eylül ayında piyasadaki ortalama beklenti 180.000 kişi artış seviyesinde buluyor. Öncesinde ise ISM imalat ve ADP özel sektör istihdam rakamları takip edilecek. Ayrıca İtalya’daki gelişmeler sonrasında ECB’nin Çarşamba günkü toplantısının öneminin arttığını da söyleyebiliriz.  

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017