HAFTAYA BAKIŞ

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Cezalılar

Sarı Kart Cezalıları: (Yok)
Kırmızı Kart Cezalıları: Serdar Özbayraktar (Gaziantepspor), Randall Azofeifa (Kayseri Erciyesspor)
 

HAFTANIN MAÇI
 

Fenerbahçe - Sivasspor     
Tarih: 31.08.2013 Saat: 21.45
Stat: Şükrü Saracoğlu Stadı
Maç günü hava: Az Bulutlu, 28°C
 

Fenerbahçe kazanmak zorunda
 

Fenerbahçe açısından hiç de beklendiği gibi bir sezon başı olmadı, olmuyor. Önce Süper Kupayı kaybeden sonra lige kötü başlayan sarı-lacivertliler, akabinde Şampiyonlar Liginden elenip CAS'tan da -kendileri açısından- kara haber aldılar. Tüm bu olumsuzlukların bir arada yaşanması ve şike soruşturmasıyla başlayan sürecin bugünlere kadar uzaması sarı-lacivertli camiayı epey yormuş görünüyor. Salt saha içi performanslara bakarak ihaleyi Ersun Yanal'ın üzerine yıkmak işin kolay yolu. Oysa Fenerbahçe'de başkan Aziz Yıldırım da, yönetim kurulu da, futbolcular da, taraftarlar da uzun süren direnişin yorgunluğunu yaşıyorlar. Fiziğin basit bir kuralıdır, baskıya karşı direnci ne kadar uzun süre gösterirseniz gücünüzden de o kadar kaybedersiniz. Nasıl en kalın çelik levhalar bile "metal yorgunluğu" sebebiyle görevini yapamaz duruma geliyorsa, Türkiye'nin en güçlü camialarından biri olan Fenerbahçe de benzer bir yorgunluğun emarelerini gösteriyor.
Sarı-lacivertli ekibin Cumartesi akşamı sahasında oynayacağı Sivasspor karşılaşması bence 3 puandan öte bir anlam barındırıyor. Muhtemelen bu karşılaşmada teknik-taktik oluşumlardan çok mental değişkenler sonuç üzerinde etken olacak. Fenerbahçe ne yapacak? Üst üste gelen yıpratıcı gelişmelerin etkisiyle pes edip düşecek mi, yoksa reaksiyon gösterip bir kez daha sendelediği yerden kalkacak mı? Ya Fenerbahçe seyircisi? Her koşulda verdikleri desteği sürdürecekler mi yoksa artık kulübün bu duruma gelmesine yol açanlara bireysellikten uzak toplu bir tepki mi koyacaklar? Açıkçası tüm bu soruların cevapları bence sonuç üzerinde etkili olacak ve bizim maç oynanmadan bu cevapları bilebilmemiz mümkün değil. Fenerbahçe'de karşılaşma öncesi Bruno Alves, Emre Belözoğlu, Mehmet Topal ve Joseph Yobo'nun çeşitli rahatsızlıkları bulunuyor ve tedavilerine yoğun şekilde devam ediliyor. Konuk takım Sivasspor'da ise Abdülkadir Özgen ve Adem Koçak'ın sakatlıkları olduğu öğrenildi. Adem'in durumu nispeten iyi ve maç gününe kadar düzelmesi bekleniyor. Takımları taktik açıdan değerlendirecek olursak, Ersun Yanal'ın Fenerbahçe'de çeşitli varyasyonlar denediğini ve henüz bir dizilişte karar kılmadığını görüyoruz. Oynanan maçlardan çıkarabildiğimiz kadarıyla, Fenerbahçe en olumlu futbolunu klasikleşen 4-2-3-1 formasyonunda sergiliyor. Kırmızı-beyazlı konuk takımın çiçeği burnunda teknik direktörü Roberto Carlos'un da taktik tercihi farklı değil. Utaka'nın ileri uçta görev aldığı dizilişe geçen hafta "10 numara" pozisyonunda yeni transfer Mehdi Taouil'in dahil olması Sivasspor'u ofansif anlamda güçlendirdi ancak aynı olumlu tespitleri savunma için söylememiz zor. Kanatlardaki Aatif Chahechouhe ve Burhan Eşer'in zaman zaman savunmaya yardım getirmekte zorlandıklarını izlemiştik. Konyaspor karşısında hatırı sayılır miktarda pozisyon üreten Sivasspor, kendi kalesinde de ciddi tehlikeler yaşadı. Fenerbahçe karşısında da aynı anlayışı koruyacak olurlarsa hareketli bir maç bizleri bekliyor demektir. Fenerbahçe açısından karşılaşmanın "normal bir lig maçından öte" anlamları var. Ardı ardına yaşanan gelişmeler sebebiyle henüz ligin iki haftası oynanmışken moraller pamuk ipliğine bağlı hale geldi. Bu maçta ortaya çıkabilecek bir ters sonuçta bütün sezona sirayet edebilecek sıkıntılar baş gösterebilir. Bu nedenle Fenerbahçe'nin sahasında seyirci desteğini de arkasına alarak maçı koparmaya çalışacağını düşünüyorum. Galibiyet ibresi sarı-lacivertlilerden yana.
 

Beşiktaş - Gaziantepspor     
Tarih: 01.09.2013 Saat: 19.30
Stat: Olimpiyat Stadı
Maç günü hava: Az Bulutlu, 26°C
 

Lige fırtına gibi başlayan Beşiktaş, Tromsö maçının ardından yeniden lige dönüyor. Yoğun maç trafiği az da olsa siyah-beyazlı takımda fiziksel erozyona yol açtı. Takımda Ömer Şişmanoğlu, Filip Holosko ve Uğur Boral'ın çeşitli sakatlıkları bulunuyor. Gaziantepspor cephesinde Serdar Özbayraktar cezalı. Orhan Gülle ve Turgut Doğan Şahin'in sakatlıkları var. Oynadığı iki maçta bir puan toplayan kırmızı-siyahlılar, bu maçlarda zaman zaman olumlu futbol oynasalar da tempolarını korumakta zorlandılar. Ligdeki avantajlı konumunu devam ettirmek isteyecek Beşiktaş'ın seyircisinin de desteğiyle galip geleceğini düşünüyorum.
 

Eskişehirspor - Galatasaray     
Tarih: 30.08.2013 Saat: 21.45
Stat: Atatürk Stadı
Maç günü hava: Yağmurlu, 28°C
 

Bursaspor ve Fenerbahçe maçlarının ardından bir diğer zorlu rakip Galatasaray ile karşılaşacak Eskişehirspor'da Hürriyet, Erkan ve Dede'nin sakatlıkları bulunuyor. Sarı-kırmızılı takımda ise Hamit Altıntop ve Semih Kaya'nın sakat oldukları öğrenildi. Son iki sezonda Eskişehir'de oynanan iki lig maçı da 0-0'lık skorla bitmişti. Bu kez tarafların gol bulabileceğini düşünüyorum. Galatasaray'ın hücum silahları malum. Eskişehirspor'da Erkan ve Kamara lige formda başladılar ancak Bienvenu ciddi rakiplere karşı zayıf kalıyor. Açıkçası bu maçta ev sahibinin performansı Erkan Zengin'in düzelmesine ve Ertuğrul Sağlam'ın ileri uç tercihine bağlı olacak.
Torku Konyaspor - Kasımpaşa     
Tarih: 30.08.2013 Saat: 20.00
Stat: Atatürk Stadı
Maç günü hava: Az Bulutlu, 33°C
 

İlk hafta Fenerbahçe'yi yenen Torku Konyaspor'u, geçtiğimiz hafta Sivasspor'a kaybetmesine rağmen beğendim. Yeşil-beyazlılar bu karşılaşmaya eksiksiz hazırlandılar. Sadece yeni transfer Hasan Kabze'nin kondisyon eksiği var. Kasımpaşa ise deplasmanda ne oynayacağı belli olmayan takımlardan. Evlerindeki performanslarının yarısını bile sahaya yansıttıkları takdirde gol ya da goller bulacaklardır. Konyaspor'un da risk aldığında kolaylıkla pozisyon üretebildiğini gördük. Tüm bu tespitlerden hareketle bu maçın gollü geçme ihtimalinin hiç de az olmadığını düşünüyorum.
 

Kayserispor - SB Elazığspor     
Tarih: 31.08.2013 Saat: 20.00
Stat: Kadir Has Stadı
Maç günü hava: Az Bulutlu, 29°C
 

Kayserispor kaliteli kadrosuna rağmen henüz takım bütünlüğünü sağlayamadı. Sarı-kırmızılılarda Nobre, Bobo ve Simic'in sakatlıkları önemli. Elazığspor, oynadığı iki maçta da göz dolduramadı. Geçen hafta Karabükspor ile berabere kalmalarına rağmen çok pozisyon verdiler. Kayserispor sakatlıklardan ötürü gol bölgesinde sıkıntı yaşıyor ancak buldukları pozisyonları Karabükspor gibi cömertçe harcamayacaklarını düşünüyorum. Ligimizin iki haftasında deplasman takımlarının yaşadıkları genel düşüşü de hesaba katarak bu maçta galibiyet ibresini ev sahibi Kayserispor'dan yana görüyorum.
 

MP Antalyaspor - Bursaspor    
Tarih: 31.08.2013 Saat: 21.45
Stat: Akdeniz Üniv. Stadı
Maç günü hava: Az Bulutlu, 32°C
 

Ligde iki haftanın belki de en enteresan takımı Antalyaspor. İki maçını da 0-0 bitiren kırmızı-beyazlılar, pozisyon üretmekte sıkıntı yaşamazken, bu pozisyonları gole çevirme konusunda sorun yaşıyorlar. Ev sahibinde Hakan Arıkan ve Deniz Barış'ın sakatlıkları bulunuyor. Galatasaray karşısındaki performansıyla beğenilen Bursaspor'da ise Serdar Aziz ve Ozan İpek'in çeşitli rahatsızlıkları var. Bir puanla ligin dibinde bulunan yeşil-beyazlıların yeri burası değil. Dolayısıyla bu hafta deplasmandan iyi bir sonuçla ayrılmak isteyeceklerdir. Beklentilerin aksine ben gollü bir maç oynanma ihtimalini yüksek görüyorum.
 

 

 

KDÇ Karabükspor - Gençlerbirliği    
Tarih: 01.09.2013 Saat: 20.00
Stat: Dr. Necmettin Şeyhoğlu Stadı
Maç günü hava: Yağmurlu, 28°C
 

Karabükspor ilk iki haftadaki görüntüsü itibariyle ligin pozitif futbol oynayan takımlarından biri. Gençlerbirliği de geçtiğimiz hafta önemli bir galibiyete imza atmıştı. Ev sahibi bu maça eksiksiz olarak hazırlandı. Başkent temsilcisinde Oktay Delibalta ve Serkan'ın hafif sakatlıkları bulunuyor. Ligin ilk haftasında Çaykur Rizespor'a deplasmanda mağlup olan kırmızı-siyahlılar, içeride-dışarıda farklı performanslar sergilediler. Dış sahada yeniden bir sıkıntı yaşayacak olurlarsa bu maçta işleri hayli zorlaşabilir. Karabükspor içeride Kasımpaşa'yı yenerken tipik bir kontratak futbolu oynamıştı ancak Gençlerbirliği bu kadar risk almaz.
 

Çaykur Rizespor - Kayseri Erciyesspor    
Tarih: 01.09.2013 Saat: 20.30
Stat: Yeni Rize Şehir Stadı
Maç günü hava: Yağmurlu, 27°C
 

Süper Lig'in iki yeni takımı kozlarını Rize'de paylaşacaklar.  Ev sahibinde Kweuke cezalı. Hurşut, Depetris ve Kağan'ın çeşitli rahatsızlıkları var. Sonuçlara yansıtamamış olsa da ligin organize takımlarından biri olacağının sinyallerini veren Kayseri Erciyesspor'da Azofeifa cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Arauz'un tedavisine devam ediliyor. Rizespor Trabzonspor maçının bilhassa ilk yarım saatlik diliminde oldukça dağınık bir görüntü çizdi. Santrfor bölgesinde bir takım sıkıntıları var ve bu yüzden skor üretmekte zorlanıyorlar. Güçlü rakibi Beşiktaş karşısında zaman zaman iyi futbol oynayan Erciyesspor'un sürpriz şansı var.
 

Akhisar Bld. Spor - Trabzonspor    
Tarih: 01.09.2013 Saat: 21.45
Stat: Manisa 19 Mayıs Stadı
Maç günü hava: Az Bulutlu, 30°C
 

Ege temsilcisi oynadığı maçlarda takviyeye ihtiyaç duyduğunu belli etti. Gol yollarında sıkıntıları var ve Trabzonspor da defansif hassasiyetleri yüksek bir takım. Merter Yüce'nin iyileşerek takıma dönmesi Akhisar takımı için önemli. Güray'ın sakatlığı bulunuyor. Avrupa Ligi mücadelesi sonrası uzun maratona dönüş yapan Trabzonspor'da Fatih, Bosingwa ve Janko'nun çeşitli sakatlıkları bulunduğunu hatırlatalım. Akhisar Bld. Spor, iç sahada daha iyi sonuçlar alabilen bir takım ancak mevcut form durumları ve takım yapıları çok parlak değil. İlk hafta aldıkları Elazığspor galibiyetinin aldatıcı olabileceğini düşünüyorum. Trabzonspor galibiyet için öne çıkan taraf.
 

 

HAFTANIN HAKEMLERİ
 

30 Ağustos 2013 Cuma
20.00 Torku Konyaspor - Kasımpaşa   Yunus YILDIRIM
21.45 Eskişehirspor - Galatasaray   Cüneyt ÇAKIR
 

31 Ağustos 2013 Cumartesi
20.00 Kayserispor - SB Elazığspor   Volkan BAYARSLAN
21.45 MP Antalyaspor - Bursaspor   Barış ŞİMŞEK
21.45 Fenerbahçe - Sivasspor    Özgür YANKAYA
 

1 Eylül 2013 Pazar
19.30 Beşiktaş - Gaziantepspor    Ali PALABIYIK
20.00 KDÇ Karabükspor - Gençlerbirliği  Deniz BİTNEL
20.30 Çaykur Rizespor - K.Erciyesspor  Süleyman ABAY
21.45 Akhisar Bld. Spor - Trabzonspor  Mete KALKAVAN
 

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016