Haftaya bakış

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

Yeşim Sarışen / Yapı Kredi Yatırım 

Geçtiğimiz hafta ABD 10 yıllık faizlerinde yaşanan yükselişler öncülüğünde global faiz oranlarındaki artış ön plandaydı. Bu doğrultuda da ABD Merkez Bankası’nın (FED) çıkış stratejisine yönelik öncü sinyaller verebilecek makro veriler ile birlikte dolar endeksi önemini koruyor. Bunun yanında ABD 10 yıllık faizindeki seyir, piyasalar geneli ve özellikle de yılbaşından bu yana FED’in çıkış stratejisi endişeleri ile gelişmiş piyasalardan negatif yönde ayrışan, ancak 24 Haziran’dan sonra MSCI Dünya endeksindeki yükselişe eşlik eden gelişmekte olan piyasalar açısından da önemli olmaya devam edecek.

Büyük resme bakacak olursak faiz oranlarındaki yükseliş başta ABD’de iyileşen istihdam piyasası olmak üzere, global büyüme görünümündeki iyileşme, enflasyonda stabilizasyon beklentisi gibi bazı temellere dayandırılabilir.

Geçtiğimiz hafta açıklanan ve resesyon öncesi seviyelere yaklaşan haftalık işsizlik maaşı başvuruları rakamı ile ABD 10 yıllık faizinde görülen yükselişin bu hafta başında da devam ettiğini görüyoruz. Hisse tarafında ise bir süredir vurguladığımız ABD borsalarında düzeltme/konsolidasyon olasılığı gerçekleşmiş gibi görünüyor. 50 günlük ortalamasını test eden, küresel risk barometresi olarak izlenen S&P 500 endeksinde, 50 günlük ortalamanın altına kayış, düzeltmenin derinleşmesine neden olabilir.

 

Resesyon öncesi döneme yaklaşan haftalık işsizlik maaşı başvuruları rakamı ile birlikte, Eylül ayı başında açıklanacak Ağustos ayı tarım dışı istihdam rakamının öneminin daha da arttığını söyleyebiliriz. Öncesinde ise bu hafta 21 Ağustos’ta açıklanacak FED toplantı tutanakları da bu doğrultuda oldukça önemli sinyaller içerebilir. Tutanaklarda daha sınırlı, güvercince yöndeki sinyaller FED’in varlık alım programında yavaşlatmaya gitmesinde Eylül ayına yönelik beklentileri güçlendirebilir ve bu doğrultuda da faizlerdeki yükselişin devamına neden olabilir. Tutanaklarda daha güvercince sinyaller ise faizlerde gerilemeyi getirebilir.

Bu hafta Perşembe günü açıklanacak Ağustos ayı global öncü PMI rakamları ise bir diğer önemli makro veri akışı olarak izlenecek.  Makro verilerde ayrıca ABD’de son üç ayın en düşük seviyesine gerilemesi beklenen ikinci el konut satışları ve düşüş beklenen yeni konut satışları rakamları da izlenecek. Yurtiçinde ise 20 Ağustos’ta Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (TCMB PPK) kararları açıklanıyor.

 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017