Haftaya bakış

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

 

Yeşim SARIŞEN / Yapı Kredi Yatırım
 
Global piyasalarda geçen hafta Japonya Merkez Bankası BOJ'un yeni Başkan Kuroda ile birlikte attığı yeni parasal genişleme adımları ön plandaydı. BOJ varlık alım programında iki kat artırıma gitti. BOJ açıklamaları ile birlikte Japon Yeni'nde zayıflama eğiliminin devam ettiğini görüyoruz.  Ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi, geçen haftaki faiz toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalarda, bir süredir konuşulan faiz indirimleri konusunda net bir sinyal vermek yerine açık kapı bırakmaya devam etti. Bu açıklamalar sonrasında euroda sert tepki yükselişi görüldüğünü de hatırlatalım. Draghi'nin açıklamalarında bir süredir soru işareti yaratan Güney Kıbrıs kurtarma konusunun bir şablon olmadığı yönündeki vurgulamaları belirgindi. 
 
Diğer taraftan ABD'de açıklanan bazı makro verilerdeki zayıflama sinyalleri geçen haftanın dikkat çeken bir diğer önemli konusuydu. Mart ayı ISM (Tedarik Yönetimi Enstitüsü) imalat ve hizmet endekslerindeki gerilemeyle birlikte, Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam rakamı 88.000 kişi artışla 190.000 olarak beklentilerin oldukça altında kaldı. Bu gelişmeler zirve seviyelerini test eden ABD endekslerindeki kar satışlarını güçlendirdi. Global algılamada, büyümede yavaşlamaya yönelik endişelerin tekrar ön plana geçebileceğini düşünüyoruz. 
 
Avrupa piyasaları haftaya Portekiz haberleri ile başladı. Portekiz spreadlerinde ve CDS'lerinde yükseliş var. Portekiz'de Anayasa Mahkemesi hükümetin kemer sıkma programındaki bazı kesintileri iptal etti. Portekiz'deki soru işareti yaratan gelişmelerin izlenmesi gerektiğini not edelim.
 
Bu hafta yurt dışında ABD'de perakende satışlar, enflasyon rakamları ve güven endeksleri ön planda olacak. Avrupa'da sanayi üretimi rakamlarından özellikle Almanya'dan gelecek sinyaller önemli. Asya tarafında ise Çin'de açıklanacak enflasyon rakamları ardından, ihracat ve ithalat rakamları, global talebe yönelik ipuçları doğrultusunda önemli olabilir. Ayrıca Avustralya Mart ayı istihdam rakamı dikkat çeken bir diğer makro veri gibi görünüyor. 
 
Yurtiçinde ise dün açıklanan sanayi üretimi rakamı ardından Hazine'nin bugünkü benchmark ihalesi ön planda. Hazine Nisan ayında piyasadan ihale yoluyla toplam 12 milyar TL borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor. Bu haftaki ihaleler öncesinde Hazine Nisan ayı başındaki ihaleler ile yaklaşık 5.7 milyar TL borçlanma gerçekleştirmişti. Ayrıca Perşembe günü cari açık rakamı açıklanacak. 
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017