Haftaya bakış
Yeşim SARIŞEN / Yapı Kredi Yatırım
Bu hafta makro veri akışı yoğun görünüyor. ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı ile imalat verileri, Avrupa Merkez Bankası politika toplantısı, sonrasında Başkan Draghi'nin basın toplantısı ön planda olacak ana konular.
Euro Bölgesi'nde son açıklanan ve zayıf sinyal veren PMI (Satınalma Yöneticileri Endeksi) rakamları sonrasında faiz indirimi olasılığı hala gündemde olsa da bu haftaki toplantıda politika değişikliğine gidilmesi beklenmiyor. Bu doğrultuda basın toplantısında Draghi'nin son verilere yönelik açıklamaları ve Güney Kıbrıs konusundaki değerlendirmeleri kritik öneme sahip. Hatırlanacağı üzere, Eurogroup Başkanı'nın; "Güney Kıbrıs banka yeniden yapılandırma planı, Euro Bölgesi'nin geri kalanı için örnek olarak görülmeli" yönündeki ifadeleri ile birlikte basında AB Parlamentosu'nun 100.000 euro üzeri mevduatların kurtarma kapsamında olamayacağına yönelik yasa hazırladığına dair gayri resmi haberler de soru işareti yaratmıştı.
Diğer taraftan İngiltere Merkez Bankası (BOE) ve Japonya Merkez Bankası (BOJ) faiz toplantıları da haftanın önemli gündem maddelerinden. Yeni BOJ Başkanı Kuroda'nın ilk toplantıda vereceği sinyaller oldukça önemli. Bilindiği üzere parasal genişleme beklentileri bir süredir Japon yeninin zayıflama eğilimine destek oluyordu.
Güney Kıbrıs'ın ardından İtalya'da yaşanan politik belirsizlik, Avrupa kaynaklı risklerin ön plana çıkmasına neden oluyor. Koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik görüşmelerde herhangi bir sonuca ulaşılamazken, hafta sonu Cumhurbaşkanı Napolitano'nun istifa haberleri ön plandaydı. Ancak Napolitano 15 Mayıs'a kadar görevinde kalacağını ifade ederek bu endişeleri bir miktar sınırladı. Diğer taraftan, Güney Kıbrıs'ın ardından bono faizlerinde sert yükselişlerin görüldüğü Slovenya'daki gelişmelerin de takip edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Haftaya başlarken Çin'in emlak sektörüne yönelik devam eden kısıtlayıcı adımları ve hala gündemde olan faiz artırımı spekülasyonları da dikkat çeken konulardan biri. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Çin'in beklenenden daha erken sıkılaştırmaya gitmesi 2013 küresel büyüme beklentileri açısından en büyük risklerden. ABD tarafında ise hafta sonu FED'e yakınlığı ile bilinen Hilsenrath'ın köşe yazısında, soft tüketim harcamaları (PCE) rakamlarının enflasyon konusunda, devam eden genişlemeci para politikası paralelinde FED'e güvence vereceğine yönelik vurguları dikkat çekiciydi.
Yurt içinde ise Hazine'nin Nisan ayı yüklü iç borç ödemeleri öncesinde düzenleyeceği ihaleler ön planda olacak. Hazine, Nisan ayında piyasadan ihale yoluyla 12 milyar TL tutarında borçlanma gerçekleştirmeyi planlıyor.
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar