Haftaya bakış

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

 

Yeşim SARIŞEN / Yapı Kredi Yatırım
 
Geçtiğimiz hafta küresel hisse piyasalarında olumlu ivme devam etti. Ancak makro verilerde ABD'de açıklanan TÜFE rakamındaki yükseliş dikkat çekiciydi. Şubat ayında TÜFE enerji fiyatlarındaki artışın etkisiyle beklentilerin üzerinde aylık yüzde 0,7 yükselişe işaret etti. Böylelikle yıllık artış %2 seviyesine ulaştı.  
 
Enflasyon tarafında benzin fiyatlarındaki yükseliş en büyük risklerden biri olarak görülüyor. Bu doğrultuda bono faizlerindeki seyir önümüzdeki günlerde ön planda olabilir. Dip görüntüsü çizen altın fiyatları ise TÜFE rakamı sonrasında güçlendi.
 
Her ne kadar ABD'de Dow Jones sanayi endeksi tarihi zirvesini kırsa da, bu süreçte kredi tarafındaki bazı bozulma sinyallerini not edelim. Riskli varlık sınıfındaki yüksek getirili kurumsal bonolardaki değer artışı sınırlı yöndeydi. Ayrıca TED spreadinde 21 Şubat'tan bu yana artış görülüyor. 
 
Piyasalar bu haftaya Euro Bölgesi endişeleri ile birlikte risk iştahında düşüşle başladı. 10 milyar euro tutarındaki Güney Kıbrıs yardım planı detaylarına yönelik endişeler ön planda. Güney Kıbrıs'ta banka mevduatlarına vergi şartı getirilmesi soru işareti yaratıyor. Konunun diğer piyasalar üzerinde de baskı yaratması muhtemel, dolayısıyla gelişmeleri yakından takip etmekte fayda olduğunu düşünüyoruz.   
 
Toparlanma sinyali veren global ekonomide, bu hafta Mart ayı öncü PMI endekslerinden (Satınalma Yöneticileri Endeksi) gelecek sinyaller ön planda olacak. Hatırlanacağı üzere son açıklanan bazı PMI'larda toparlanmada yavaşlama sinyalleri vardı. Bu doğrultuda Çin ve Euro Bölgesi'nden gelecek sinyaller önem taşıyor.  Ayrıca ABD'de yıllık bazda yüzde 2'ye yükselen TÜFE rakamı sonrasında, Çarşamba günü FED Başkan Bernanke'den gelecek açıklamalar önemli. Bilindiği üzere FED enflasyon oranı yüzde 2,5'in üzerine çıkmadıkça ve işsizlik oranı yüzde 6,5'in altına gelmedikçe faiz oranlarını düşük seviyede tutmaya devam edeceğini söylemişti. FED'in toplantı tutanaklarının parasal genişlemenin yavaşlatılması zamanlamasına yönelik, daha fazla görüş ayrılığı sinyali vermesi soru işareti yaratmıştı.
 
Bu hafta yukarıda da bahsettiğimiz gibi PMI endeksleri, FED faiz toplantısı ve sonrasında Bernanke basın toplantısı, Almanya IFO (reel sektör güven endeksi) endeksi ve yurtiçinde Hazine ihaleleri ön planda olacak konular.  Öte yandan yurtiçinde, 26 Mart Merkez Bankası toplantısı odak noktasında. Bu anlamda piyasadaki genel beklentinin gecelik faizlerde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde şekillendiğini not edelim. Bu doğrultuda bu haftaki ihaleler oldukça önemli. Hazine'nin 20 Martta 7.1 milyar TL piyasaya iç borç ödemesi var ve Mart ayında piyasadan ihale yoluyla planlanan borçlanma tutarı toplamda 7.9 milyar TL seviyesinde. 
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017