Haftaya bakış

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Geçtiğimiz Cuma günü ABD verilerinin olumlu durumuna rağmen, Avrupa'daki sorunlar nedeniyle ABD'de Dow ve S&P 500 endeksleri Cuma günü düştü. ABD'de geçen hafta açıklanan ekonomik veriler ve özellikle istihdam, beklentileri aştı.

Beklenenden daha iyi gelen ABD tarım dışı istihdam verileri son zamanlarda gelen güçlü verileri de doğrulamış oldu. İşsizlik oranı Kasım ayında yüzde 8,6'dan yüzde 8,5' e düştü.

Cuma günü gördüğümüz küresel borsalardaki satış baskısı büyük ölçüde İspanya ve İtalya gibi ülkelerin tahvil faizlerinin yükselmesinde etkili oldu. 

Bu hafta ise uzun zamandır güçsüz duran Çin borsasının, para arzının yükseldiğini gösteren verinin de yardımıyla, yükseliş kaydetmesini olumlu buluyoruz.

Hafta sonu ise İngiltere başbakanı Cameron, İngiltere'nin AB çapında bir finansal işlem vergisi için herhangi bir girişimi veto edeceğini söyledi. Financial Times'ta yer alan bir habere göre ise, Avrupa Merkez Bankası tarafından Belçika'ya kamu harcamalarında 1 milyar euro daha fazla kesintiye gitmesi istendi. Aksi takdirde geçen ay gerçekleştirilen AB Zirvesi'nde kararlaştırıldığı üzere Belçika'ya yarı otomatik yaptırımlar altında milyonlarca euroluk ceza geleceği bildirilmiş.

Haftanın izlenecek olayları arasında İspanyol ve İtalyan tahvil ihaleleri de var. İspanya Perşembe günü, İtalya ise Cuma günü ihale yapacak. Ayrıca Macar bono ihaleleri de bu hafta Salı ve Perşembe günü gerçekleştirilecek.

Avrupa'daki bono ihaleleri yanında Yunanistan kaynaklı haber akışı da önemli olacak. Yunanistan ile özel sektör katılımı konusunda ilerleme olduğu şeklinde gelen olumlu haberlerin yanında, Alman maliye bakanı Wolfgang Schaeuble'nin danışmanının hafta sonu yüzde 50'lik iskonto oranının yeterli olmadığına dair yorumu olduğu haberi vardı. IMF'nin baş ekonomisti Olivier Blanchard'ın de benzer yorumları olmuş.

IMF ve AB'nin, Yunanistan ile yardım müzakerelerine devam etmek için 16 Ocak'ta Yunanistan'a gelmesi bekleniyor.

Ayrıca bu hafta gündemi meşgul edecek olaylar arasında dünkü Sarkozy - Merkel buluşması ve Perşembe günü yapılacak olan Avrupa Merkez Bankası toplantısı var. Diğer yandan bu hafta ABD dördüncü çeyrek bilanço sonuçları da gelmeye başlayacak. S&P 500 şirketlerinin beşi de bu hafta bilançolarını açıklayacak.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017