Haftanın maçı Bursa’da

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

Süper Lig’de uzun maratonun üçte birlik bölümünü geçmeye yaklaştık. İlk hafta Konya deplasmanında aldığı mağlubiyet sonrası ciddi bir çıkış yakalayan Fenerbahçe, ligin 10. haftasında Christoph Daum önderliğinde düzlüğe çıkmış görünen Bursaspor’a konuk oluyor. Son dört maçlarında mağlup olmayan yeşil-beyazlılar, bu karşılaşmalarda 10 puan toplamayı başardılar. Yalnız bu periyotta Akhisar, Karabük, Kayseri ve Konya gibi ekiplerle oynamış olmaları Bursaspor’un performansı hakkında kesin kabuller yapmamızı engelliyor. Bu ekiplerin -Akhisar Belediyespor dışında- dönemsel olarak problem yaşayan takımlar olduklarını, Ege temsilcisinin ise iç sahadaki parlak performansını deplasmanlara yansıtamadığını biliyoruz. Bu nedenle yeşil-beyazlıların muhtemel performanslarıyla ilgili köşeli konuşmak çok kolay değil. Bugünden söylenebilecek en bariz tespit, Christoph Daum’un ortaya koyduğu anlayışla birlikte Bursaspor’un az gol atan ve az gol yiyen bir ekip haline gelmesi. Elbette bu durumda Pinto ve Sestak’ın gözden çıkarılmış olması ve eldeki mevcutlar içerisinden sadece Kâzım’ın santrfor bölgesindeki boşluğu doldurmaya çalışması da etken. Açıkçası Bursaspor’un genç golcüleri Enes ve Okan henüz Süper Lig’deki ciddi maçların ağırlığını kaldırabilecek olgunlukta görünmüyorlar. Bu sebeple Cumartesi akşamı Atatürk Stadında oynanacak maçta Bursaspor’un “önce savunma güvenliği” diyeceğini düşünüyorum.

Fenerbahçe cephesine geçtiğimizde, iç sahadaki etkili ve baskılı oyunun deplasman maçlarına çok fazla yansımadığı görülüyor. Sarı-lacivertliler, bu haftaya kadar deplasman maçlarında kaliteli kadrolarının meyvelerini topladılar ve sıkıntıya giren maçları dahi lehlerine çevirmeyi başardılar. Bu noktada savunma güvenliğini ön planda tutan ekiplere karşı Fenerbahçe’nin kilidi açmakta zorlanabildiğini de söylemeliyiz. Şahsi fikrim, oluşan tabloda geçtiğimiz haftaya kadar Ersun Yanal’ın Salih’i çilingir rolüne soyundurmamasının da payı olduğu. Oysa geçtiğimiz haftadan pay biçerek bir projeksiyon yaptığımızda, sarı-lacivertli takımın bu hafta Salih Uçan’ın yaratıcı oyununa ihtiyaç duyabileceği görülüyor. Konuk takımda sakatlığı geçen Raul Meireles çalışmalara başladı. Gökhan Gönül’ün tedavisine devam ediliyor. Hafif sakatlığı bulunan Sow’un maçta forma giymesi bekleniyor. Ev sahibinde Okan Deniz ve Ozan İpek’in sakatlıkları bulunuyor. Gribal enfeksiyon geçiren Sestak’ın tedavisine devam ediliyor. Bursaspor teknik direktörü Christoph Daum’un Fenerbahçe takımını ve camiasını yakından tanıması bir avantaj mı bu sorunun cevabını ancak maçtan sonra verebileceğiz.

Taktik değerlendirme, düğümü çözecek olan mevkinin orta alanlar olacağını gösteriyor. Fenerbahçe’nin son haftalarda belirgin biçimde 4-3-3 sistemine geçiş yapması muhtemelen Mehmet Topal’ı, Pablo Batalla ile eşleştirecek. Geriye kalan ikililerden son maçları baz alırsak; Cristian – Alper ile oluşturulacak göbeğin, Şamil – Belluschi ikilisine toplu oyunda bir parça daha üstün olacağı söylenebilir. Bu anlamda Bursaspor’un kendi bölgesini savunurken, Kâzım’ı kullanarak kontralara çıkmayı hedefleyeceğini düşünüyorum. Muhtemel Alves – Egemen tandemi en azından kâğıt üzerinde bu tehdidi minimize edebilir. Tüm bu fikir jimnastiğinden çıkan sonuç maçın kilitlenme ihtimalinin fazla oluşu. Rakibine oranla daha fazla “etkili ve yetenekli ayaklara” sahip olan Fenerbahçe sonucu kendi lehine çevirebilir ancak benim maçtan birinci beklentim gol sayısının düşük kalması.

10. HAFTAYA BAKIŞ

Beşiktaş – KDÇ Karabükspor

Lige fırtına gibi başlayan ancak daha sonra durulan Beşiktaş, son altı maçında sadece iki puan toplayabilen Karabükspor’u konuk ediyor. Karadeniz temsilcisinde Eren Güngör’ün sakatlığı devam ediyor. Siyah-beyazlılarda ise Muhammed Demirci, Tomas Sivok ve Necip Uysal’ın tedavilerine devam ediliyor. Gribal enfeksiyon geçiren Gökhan Töre ve Ömer Şişmanoğlu’nun maç gününe kadar iyileşmeleri bekleniyor. Her ne kadar Karabükspor oynadığı 4 deplasmanda gol sıkıntısı çekmiş olsa da taktiksel olarak Beşiktaş’ın defans arkasına sarkan forvetleri durdurmakta zorlandığını görüyoruz. Oğuzhan ile ev sahibinin hücum gücünün arttığını da hesaba katarsak, gollü bir maç izleme ihtimalimiz artıyor.

Galatasaray – Torku Konyaspor

Kayserispor engelini dört golle geçen Galatasaray’ın rakibi, dış sahada sadece bir puan toplayabilen Konyaspor. Ev sahibinde Gökhan Zan, Hakan Balta ve Hamit Altıntop’un sakatlıkları sürüyor. Sneijder’ın durumu nispeten iyi ve maç gününe kadar hazır olması bekleniyor. Yeşil-beyazlılarda Ali Çamdalı cezası sebebiyle forma giyemeyecek. Kokalovic ve Ramos sakat. Sarı-kırmızılılar iç sahadaki dört maçlarından ikisini beraberlikle bitirdiler ancak geçtiğimiz hafta sergilenen iştahlı futbolun Konyaspor karşısında da süreceğini düşünüyorum. Konuk takım muhtemelen dirençli bir futbol sergileyecektir ancak kalelerinde gol gördükten sonra risk almaları muhtemel.

K. Erciyesspor – Kasımpaşa

Kayseri Erciyesspor haftayı çalkantılı geçirdi. Mavi-siyahlılarda; Björn Vleminckx, Sinan Kaloğlu, Ziri Hammar, Erhan Güven ile Ekrem Ekşioğlu kadro dışı bırakıldı. Kasımpaşa ise son derece formda gözüküyor. Lacivert-beyazlılarda Orhan Şam ve Özer Hurmacı’nın sakatlıkları olduğunu hatırlatalım. Yönetimin aldığı kadro dışı kararları Erciyesspor’lu oyuncuları mental yönden nasıl etkileyecek? Bu sorunun yanıtı önemli. Deplasmanlarda parlak sonuçlar alan Kasımpaşa’nın ligde oynadığı 9 maçından sadece 2 tanesi üçten az gole sahne oldu. Muhtemelen bu maç da gollü geçecektir. İç sahada 1 galibiyeti olan Erciyesspor’un güçlü rakibinden puan alması zor görünüyor.

Trabzonspor – SB Elazığspor

Geçtiğimiz hafta Kasımpaşa’ya kaybeden Trabzonspor’da hedef mutlak galibiyet. Bordo-mavililerde Mustafa Yumlu ve Aykut Demir cezalı. Sakatlığı bulunan Colman ve Zokora’nın tedavilerine devam ediliyor. Teknik adam değişimi yaşayan Elazığspor’da ise Youssouf Hadji ile Serdar Özkan’ın sakatlıkları sürüyor. Hafif sakatlıkları bulunan beş futbolcunun maça yetişmeleri bekleniyor. Son beş maçını kaybeden konuk takım defans hattındaki problemlerle dikkat çekmişti. Okan Buruk bu sorunlara nasıl bir çare üretecek? Yoksa Elazığspor ilk haftalardaki skorer oyununa mı dönecek? Trabzonspor’un puan kaybına tahammülü yok. defansında da eksikler var. Gollü bir maç oynanması beni şaşırtmayacak.

Çaykur Rizespor – Akhisar Bld. Spor

Dört maçtır galip gelemeyen Rizespor, şeytanın bacağını kırmak niyetinde. Takımda Kweuke, Eren, Depetris ve Hakan’ın sakatlıkları var. Dış sahada sıkıntılı maçlar oynayan Akhisar Belediyespor’da ise Emin Aladağ’ın sakatlığı sürüyor. Deplasman maçlarında gol kaydına muvaffak olamayan konuk takım, yalnızca Bursaspor ile 0-0 berabere kalarak bir puan almıştı. Rizespor’un hafta içinde kupadan da elenmiş olması, bu maça verdikleri önemi bir kat daha arttıracaktır. Karşılaşma gol bakımından kısır bir skorla neticelenebilir. Hamza Hamzaoğlu bu haftaya kadar deplasmanlarda savunma güvenliğine öncelik verdi. Rizespor’da da forvet hattı Kweuke’nin olmadığı anlarda geçen hafta yetersiz bir görüntü çizmişti.

MP Antalyaspor – Kayserispor

Son dört maçında 10 puan toplamayı başaran Antalyaspor’un rakibi sakatlıklar dolayısıyla sıkıntılı haftalar yaşayan Kayserispor. Ancak bu haftadan itibaren eksiklerin yavaş yavaş takıma dönmeleri bekleniyor. Ev sahibinde Mehmet Sedef ve Emre Güngör kart cezalısı. Koray Arslan ve Insa’nın sakatlıkları var. Sarı-kırmızılılarda ise Bobo dışındaki eksiklerin tam anlamıyla hazır olmasalar da çalışmalara başladıkları kaydedildi. Açıkçası Kayserispor’dan bu karşılaşmada ortalama performanslarının üzerine çıkmasını bekliyorum. Galatasaray maçını 4-2 kaybetmelerine rağmen belirli bölümlerde göz doldurdular. Maç sürprize müsait.

Gaziantepspor – Sivasspor

Haftanın zevkli ve çekişmeli geçmeye aday karşılaşması. Ev sahibinde Kecojevic cezası nedeniyle foma giyemeyecek. Kemal Tokak ve Serdar Özbayraktar’ın sakatlıkları var. Oynadığı ofansif futbolla dikkatleri üzerine çeken Sivasspor’da maç öncesi önemli bir eksik bulunmuyor. Kırmızı-siyahlılar, iç sahadaki dört maçlarında 8 gol atıp, kalelerinde de 8 gol gördüler. Kamil Ocak Stadında rahat sonuca giden Gaziantepspor’a karşı, Sivasspor’un da özellikle son haftalarda Chahechouhe önderliğinde etkili hücumlar geliştirdiğini görüyoruz. Dolayısıyla karşılaşmayla ilgili kâğıt üzerinde yapılabilecek en net tahmin gollü bir sonuçla bitme ihtimalinin yüksekliği.

Gençlerbirliği – Eskişehirspor

Gençlerbirliği Mehmet Özdilek yönetimindeki ilk maçını kazanarak moral buldu. Başkent temsilcisinde Yusuf, Jimmy ve Nizamettin’in sakatlıkları bulunuyor. Konuk takım Eskişehirspor’da ise Servet’in sakatlığı bulunurken, Necati’nin de sözleşmesi dolayısıyla yaşadığı birtakım sıkıntılar var. Son haftalarda formda bir görüntü çizen Eskişehirspor’un son beş haftada bir mağlubiyeti var. Rizespor engelini de 4-1’lik skorla geçerken oldukça iyi futbol sergilemişlerdi. Açıkçası gol yollarında sıkıntı yaşayan Gençlerbirliği bu karşılaşmada önce rakibini durdurmayı amaçlayabilir ancak Eskişehirspor istim üstünde ve 3 puanı almaya yakınlar.

111-002.jpg

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016