Haftanın gündemi FOMC tutanakları
Hakan TEZCAN / Yatırım Finansman
Piyasalarda son dönemde ana belirleyici unsur, Fed’in aylık 85 milyar dolarlık mevcut varlık alımlarını ne zaman azaltacağına dair “takvim”. Söz konusu takvime ilişkin beklentilerin şekillenmesinde ise ABD’de açıklanan ekonomik veriler kadar Fed toplantı tutanakları da belirleyici rol oynuyor. Bugün saat 20.00’de Fed’in Ekim ayındaki son FOMC toplantısına ilişkin tutanaklar açıklanacak. Tutanaklarda Fed üyelerinin devam eden varlık alımlarına ilişkin görüşlerinin ne yönde ağırlık kazandığına dair ipuçları, piyasalardaki yön arayışı açısından oldukça önemli olacak.
Eğer tutanaklarda yer alan görüşlerin ağırlıklı olarak “şahin” olması halinde piyasalarda bir düzeltme hareketi olmasını, “güvercin” olması halinde ise yükselişlerin bir süre daha devam etmesini bekleyeceğiz. Hatırlanacağı üzere Fed’in 18 Eylül tarihli toplantısında sürpriz bir şekilde pas geçerek takvimin Mart-2014’e ertelendiği algısını oluşturması, BIST100 Endeksini ertesi gün 74.500’den 80.500’e kadar bir günde sıçratmıştı. Hatta ilk seansta bankaların tamamı tavan olarak, bir finans sektörü çalışanın kariyerinde nadir görebileceği bir tablo oluşturmuştu. Fakat aynı tarihlerde ABD’deki borç tavanı ve bütçe sorunları nedeniyle Federal Hükümet’in kapalılık halinin çakışması, endeksi yeniden 74.000 seviyesinin altına kadar nefes almadan baskılamıştı.
Fed’in 18 Eylül tarihli toplantısına ait tutanakların 09 Ekim tarihinde açıklanması ile birlikte aslında FOMC üyelerinin önemli bir kısmının, tahvil alımlarını 2013 yılı içinde azaltmak gerektiğini savunduğu görüldü. Böylece Mart-2014’e ertelenen takvim beklentileri, yeniden Aralık-2013’e çekildi. Ancak ABD tarım-dışı istihdam verisinin zayıf gelmesi ile birlikte takvim tekrar Mart-2014’e ötelendi. Aynı tarihlerde ABD’de hükümetin kapalılık halinin sona ereceği beklentileri ile birlikte BIST100 Endeksi, yeniden 74.000’lerden 80.000’lerekadar yükseldi.
Derken Fed’in 30 Ekim tarihli toplantısı yapıldı. Açıklamada ABD ekonomisindeki zayıflama işaretlerine yeterince dikkat çekilmemesi, piyasalarda yeterince destekleyici bulunmadı ve takvim beklentileri yeniden Aralık-2013’e çekildi. ABD tarım-dışı istihdam verisinin de güçlü gelmesi ile birlikte gelişmekte olan ülke piyasalarında sert satış dalgası yaşandı.Geçtiğimiz hafta ise Fed Başkan adayı Janet Yellen’ın “güvercin” tonlu konuşması ile birlikte yeniden Mart-2014’e ötelenen takvim beklentileri, risk iştahını gelişmekte olan ülkeler lehine artırdı.
Bir süredir Mart-2014 ile Aralık-2013 tarihleri arasında pinpon topu gibi gidip gelen takvim beklentilerinin bugün açıklanacak tutanaklar sonrasında bir miktar daha netlik kazanacağını düşünüyoruz. Önceki açıklanan tutanakları ve son ekonomik verileri dikkate aldığımızda ise açıklanacak tutanaklarda, piyasaları negatif etkileyecek “şahin” ifadelerin yer alabileceğini tahmin ediyoruz. Bu nedenle risklerin düşük tutulması gerektiğini düşünüyoruz.