Haftanın görünümü

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Yeşim SARIŞEN / Yapı Kredi Yatırım 

 

 
Global piyasalar ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Bernanke ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi'nin gevşek para politikasının devamı yönündeki vurguları ile moral bulmaya devam ederken, makro tarafta toparlanmada yavaşlama sinyalleri görüyoruz. Özellikle Çin'deki emlak sektörü başta olmak üzere bankacılık sektörüne yönelik endişelerin önemli olduğunu düşünmeye devam ediyoruz. Ayrıca İtalya'da belirsizlik yaratan seçimler her ne kadar soru işareti yaratsa da ki yeniden seçime gidilmesi piyasalar açısından en büyük risk,  ECB'nin tahvil alım planı ve ECB, Japonya Merkez Bankası (BOJ) ve İngiltere Merkez Bankası'ndan (BOE) beklenen parasal genişleme adımlarının bu görüntüyü dengelediği söylenebilir. 
Geçtiğimiz hafta ABD'de Dow Jones sanayi endeksi tarihi zirvesini kırdı. Ancak bu süreçte volatilite göstergesi VIX Endeksi'ndeki nispeten sınırlı sayılabilecek düşüşü ve benzer şekilde riskli varlık sınıfındaki yüksek getirili kurumsal bonolardaki değer artışının da sınırlı yönde olduğunu not ediyoruz. 
Diğer taraftan Cuma günü ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam rakamı 236.000 kişi artışla 165.000 olan beklentiden oldukça iyi seviyede geldi. Son üç aylık ortalama 195.000 seviyesindeydi. İşsizlik oranı yüzde 7,9'dan yüzde 7,7'ye geriledi. Detaya inildiğinde ise part-time istihdamda artış yaşanırken tam zamanlı istihdamdaki düşüş dikkat çekiciydi. Beklenenin üzerinde gelen veri sonrasında dolardaki güçlenme ve 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş ön plandaydı.
Her ne kadar büyümeye yönelik olumlu sinyal veren makro veriler parasal genişlemenin yavaşlatılmasının zamanlamasına yönelik soru işaretlerine destek olsa da tarım dışı istihdam rakamının yeterince güçlü olmadığı söylenebilir. Bilindiği üzere FED enflasyon oranı yüzde 2,5'in üzerine çıkmadıkça ve işsizlik oranı yüzde 6,5'in altına gelmedikçe faiz oranlarını düşük seviyede tutmaya devam edeceğini söylüyor. Bu doğrultuda önümüzdeki günlerde bono faizlerindeki seyrin önemli bir gösterge olabileceğini düşünüyoruz.
Avrupa'da ise politik gelişmeler ön planda olmaya devam ederken İtalya'da koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik çabalar takip ediliyor. Geçtiğimiz Cuma akşamı Fitch'in İtalya'nın notunu negatif görünümle BBB+'ya düşürmesinin ardından İtalya bono spreadlerinde ve CDS'lerinde artış görüldü. 
İtalya Cumhurbaşkanı, hükümet kurulamaması halinde siyasetçi olmayan bir ismin liderliğinde yeni bir teknokrat hükümet atamayı değerlendiriyor. İtalya'da seçimlerde koalisyon için kilit isim, seçimlerde üçüncü parti çıkan Beş Yıldız Hareketi lideri Grillo, son açıklamalarında hükümeti kendilerinin kurmak istediklerini ve  hiçbir partiye güvenoyu vermeyeceğini tekrarladı. Senatoda merkez sol 121, merkez sağ 117, merkez 22 ve Beş Yıldız Hareketi 54 sandalyeye sahip ve çoğunluk için 158 sandalye gerekli. Diğer taraftan yeniden seçime gidilmesi konusunun, Cumhurbaşkanının görev süresinin 15 Mayıs'ta doluyor olması ve öncelikle Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasının gerekliliği nedeni ile soru işareti taşıdığını not edelim.
Bu hafta makro veri tarafında ABD'de TÜFE, perakende satışlar ve güven endeksleri takip edilecek. TÜFE'de yüksek benzin fiyatları paralelinde manşet rakamın güçlü yönde gelmesi bekleniyor. Perakende satışlarda ise fiyatlardaki yükselişte hızlanma beklentisi hakim Avrupa tarafında ise AB zirvesi ön planda olacakken, veri tarafında Euro Bölgesi Ocak ayı sanayi üretimi rakamı takip edilecek. Yurtiçinde cari açık rakamı açıklanacak.
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017