Haftalık değerlendirme

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

 

 

Yeşim SARIŞEN / Yapı Kredi Yatırım
 
ABD'de GSYİH'da yavaşlamaya yol açabileceği için kamu harcamaları kesintileri ve İtalya'daki politik belirsizlik, ana konular olmaya devam ediyor. Öte yandan FED Başkanı Bernanke ve ECB (Avrupa Merkez Bankası) Başkanı Draghi'nin gevşek para politikasının devamı yönündeki son açıklamaları ardından, Kuroda'nın açıklamalarında deflasyonu yenmeye yönelik agresif para politikası sinyali ön plandaydı. Kuroda'nın BOJ (Japon Merkez Bankası) Başkanlığı için Başbakan Abe tarafından aday gösterildiğini de hatırlatalım.
Ancak Çin'de ön plana geçen bankacılık ve emlak sektörüne yönelik bazı endişelerin piyasalar açısından önemli olabileceğini düşünüyoruz. Daha önce ifade ettiğimiz gibi Çin'de emlak sektörü için önlemler alınmaya devam ediliyor. Hafta sonu da emlak sektöründeki yatırımlara getirilebilecek bazı sınırlayıcı adımlara yönelik haber akışları devam etti. Bunun etkisinin piyasalarda da kendini gösterdiğini söylemek mümkün. Çin borsası haftaya yüzde 3,6'lık sert düşüşle başladı. Çin'deki gelişmelerin emtia piyasaları yoluyla diğer piyasaları da etkileme olasılığı göz ardı edilmemeli.
Makro tarafta ise son açıklanan Euro Bölgesi PMI (Satınalma Yöneticileri Endeksi)  rakamlarının yılın geri kalanı için Euro Bölgesi'ndeki toparlanmanın gücüne yönelik endişe yarattığını görüyoruz. Bunun yanında Çin PMI'nın da negatif bir görünüm çizmesi, global ekonomideki toparlanma beklentilerinin sorgulanmasına neden olabilir. Diğer taraftan ABD'de ise Şubat ayı ISM (Tedarik Yönetimi Enstitüsü) imalat endeksinin yüzde 53,1'den 54,2'ye yükseldiğini not edelim. Detaylarda yeni siparişlerdeki yüzde 53,3'den 57,8'e yükseliş dikkat çekiciyken, istihdam endeksindeki yüzde 54'den 52,6'ya gerilemeyi ve fiyat endeksindeki yüzde 56,5'den 61,5'e yükselişi de gözden kaçırmamak gerekiyor. 
Bu hafta yurt dışında ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı ve ECB, Bank of England (İngiltere Merkez Bankası) faiz toplantıları odak noktasında. Avrupa'da politik gelişmeler ön planda olmaya devam ederken İtalya'da koalisyon hükümeti kurulmasına yönelik çabalar ve Eurogroup toplantısı takip edilecek. İtalya'da yeniden seçime gidilmesi konuşuluyor olsa da merkez sağ ve merkez soldan oluşacak bir koalisyon her ne kadar uzun ömürlü olmayacak gibi görünse de piyasalar açısından daha tercih edilebilir bir sonuç olabilir. 
ECB toplantısında Draghi'nin son açıklamalarında ekonomiyi destekleyici politikaların devamına işaret etmesi ile faiz indirimi bekleniyor olsa da bunun bu haftaki toplantıda gerçekleşmesi düşük ihtimal. Ayrıca İngiltere Merkez Bankası toplantısında varlık alım programının genişletilmesi yönünde karar çıkabilir. Geçen hafta açıklanan Şubat ayı PMI endeksinin 50'nin altına daralma bölgesine gerilemesi soru işareti yaratmıştı. Ayrıca bir önceki toplantıda varlık alım programını değiştirmeme kararının 6'ya 3 oyla alınması dikkat çekiciydi. Önceki toplantıda ise oy dağılımı 8'e 1 olarak gerçekleşmişti. 
Veri tarafında ayrıca ABD'de ADP Özel Sektör İstihdam, Beige Book, ISM Hizmet endeksi, İngiltere PMI Hizmet, Euro Bölgesi sanayi üretimi ve Çin'de ihracat ve ithalat rakamları takip edilecek. Yurtiçinde enflasyon rakamları ardından Şubat ayı reel efektif döviz kuru ve sanayi üretimi rakamları açıklanıyor.
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017