Hafta içi izin kullanılması halinde hafta tatili ücreti ödenmez

Ali YÜKSEL
Ali YÜKSEL YARGITAY KARARLARI [email protected]

Av. Cihan AVCI

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2006/32781 E. sayılı 07.06.2007 tarihli kararında hafta tatili ücreti alacağı ile ilgili değerlendirmelerde bulunulmuştur. Karar özellikle çalışılan tüm süreler boyunca tüm hafta tatillerinde çalışıldığı yönündeki iddianın hayatın olağan akışına uygunluğu ve hafta tatilinde çalışılmasına rağmen hafta içi izin verilmesi halinde zamlı hafta tatili ücreti alacağının doğup doğmayacağı noktasında önemli değerlendirmeleri içermektedir.

Bahse konu kararda kamu işyeri olan belediyede muhasebeci olarak çalışan davacı, ikramiye, bayram, hafta ve genel tatil gündeliklerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme davacı yanın isteklerini kabul etmiştir. Karar Yargıtay’ca bozulmuştur. Yargıtay bozma kararında, davacının yaptığı iş ve çalıştığı kurumun kamu kurumu olmasını dikkate almadan, tüm hafta tatillerinde çalışıldığı yönündeki iddiaya değer verilemeyeceğini söylemiştir. Yine tanık ifadesinde hafta tatilinde çalışılsa bile hafta içi izin kullanıldığı yönündeki ifadeye dikkat çekilmiş ve bu şekilde Pazar günü çalıştırılıp, hafta içi 1 tam gün dinlendirilen işçinin hafta tatili ücretine hak kazanamayacağına vurgu yapılmıştır.

Sonuç olarak niteliği gereği haftanın her günü çalışmayı gerektirmeyen ve haftanın her günü çalışmanın mümkün olmadığı işlerle ilgili olarak ileri sürülen ‘’Tüm hafta tatillerinde çalıştım ‘’ iddiasının kabulü mümkün değildir. Yargıtay bu şekildeki iddiaları hem işin niteliğine uygun düşmediği hem de hayatın olağan akışına aykırı bulduğu için kabul etmemektedir. Bahse konu kararda bir kamu kurumu olan belediye işyerinde çalışan işçinin haftanın her günü çalıştığı iddiası sorgulanmış ve belediyenin haftanın her günü açık olmadığı gerçeğinden hareketle iddia gerçek dışı bulunmuş, talep reddedilmiştir. Şu halde hiç şüphesiz belediye, adliye, vergi dairesi, sosyal güvenlik  merkezi vs. gibi kamu işyerlerinde özellikle hizmet sektöründe görülen (muhasebecilik, avukatlık, muamelecilik, aracılık) işler için de aynı durum kabul edilebilecektir. Aynım kabul ediş resmi tatil dediğimiz dini ve milli bayram ücreti alacağı iddialarında da geçerlidir. Bilindiği üzere kamu işyerleri tüm milli ve dini bayramlarda kapalıdır. Dolayısıyla iştigalini bu çeşit kamu işyerlerinde gören hizmet sektöründe çalışan işçilerin milli ve dini bayramların tümünde çalıştığı yönündeki iddiaları da işlerinin niteliğine aykırı düşecektir. Bu durumda işveren açısından en önemli ispat vasıtası yapılan işin niteliği ve görülme şekli olmaktadır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Ücret zammı 29 Mart 2014
Örtülü ikale 19 Şubat 2014