Güvenli limanı olmayan piyasalar

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

 

Serdar Bayer / Yatırım Finansman

Geçtiğimiz sürede Güney Kıbrıs ve İtalya' ya odaklanmış olan yatırımcılar dün yaşanan bombalama olayları sonrasında Amerika' yı odak noktasına getirmiş durumdalar. Terör saldırılarının kimin tarafından yapıldığı ve hangi ülkelerin bu konuda suçlanacağı merak ediliyor. Kuzey Kore ile Amerika arasında meydana gelen nükleer gerginliğe birde Orta Doğu bölgesinden bir ülke ile yaşanacak gerginliğin eklenmesi piyasalarda oluşan stres yükünün artmasına neden olacaktır.

Ülkeler arasında artan gerginliğe rağmen Güney Kıbrıs' ın finansal durumunu düzeltebilmek için Altın rezervlerini satacağı haberleri, FED'in parasal genişlemenin sonuna yaklaşıldığını işaret etmesi, teknik olarak güçlü destek seviyesi olan 1500-1550 USD bandının kırılması ve fonların Altın pozisyonlarını likide etmeye başlaması Altın Ons fiyatının sert şekilde düşmesine neden oldu. Sıkışık alandan kurtulan Ons fiyatında yaşanan geri çekilme hareketi ilk etapta 1323-1358 USD bölgesinde dengelenebilir. Bu bölgenin altında düşüşün devam etmesi durumunda ise 1250 USD seviyeleri yeni hedefimiz olacaktır. 1323 USD desteğinden başlayacak bir tepki hareketi 1420-1450 USD aralığına kadar etkili olabilir. Düşen trend içinde hareket eden Altında direnç noktalarının gücüne dikkat edilmesi gerekiyor.

Kıymetli madenler ve emtia tarafında yaşanan dalgalanmalar karşısında Euro bölgesinden gelen haberler Euro para birimini desteklemeye devam ediyor. İtalya' nın başarılı borçlanma ihaleleri ve diğer zor durumda olan ülkelerin borçlanma vadelerinin uzayacağı beklentisi Euro/Dolar paritesini 1.3120-1.3150 direnç bölgesine taşımış durumda. Günlük periyotta yükselen trend içinde bulunan paritenin yukarı yönlü hareketini koruması için 1.2950-1.2995 seviyelerinin üzerinde kalması gerekiyor.

1.2950 seviyesinin altında günlük periyotta oluşan yükselen trendin bozulacağını öngörebiliriz. Paritenin yönünün belirlenmesinde Güney Kıbrıs sonrasında diğer ülkelerin finansal durumlarını düzeltmek için ne yapacakları takip edilecektir. Paritede yükselişin devam etmesi için 1.3150-1.3190 dirençlerinin geçilmesi gerekiyor. Bu seviyelerin geçilmesiyle birlikte Euro' da güçlenme görebiliriz.

Asya bölgesinde Japonya' nın yeni parasal genişlemeye başlamasının yarattığı olumlu havaya ek olarak Çin dış ticaret verisinin iç talepte toparlanmaya işaret etmesine karşılık Çin' in birinci çeyrek performansının kötü olması ve IMF' nin tahmini Dünya ekonomik büyüme oranını  %3,5 seviyesinden aşağı yönlü revize edeceği beklentisi petrol fiyatlarında satış baskısına neden oluyor. Orta Doğu bölgesinde gerilimin azalması bu satış baskısını destekliyor. Ekonomik risk algılamalarının yavaşlamaya dönmesi ve stokların son 20 yılın en üst noktasına ulaşması petrol fiyatlarında düşüş trendinin gücünü korumasına ek nedenler olarak sayılabilir. Bu süreçte Amerika' da yaşanan terör saldırılarına ne reaksiyon verileceği ve devletler arasında yaşanacak gerilimin fiyatlara yansımasının nasıl olacağı yatırımcılar tarafından yakından takip edilmelidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017