Güvenli liman altının istikrarı

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Altın bizim insanımızın uzun dönemli istikrarlı ve güvenli teasarruf aracıdır. Altın birikiminin hiçbir zaman zarar getirmeyeceğine, az da olsa fiyatının yüksaeleceğine inanılır. Ancak, sonr yıllardaki altın fiyatındaki hızlı yükseliş ve düşüşlerin yaratığı istikrarsızlık, altın ile ilgili yerleşik düşünceyi sarsıntıya uğratıyor.

Altın bizim insanımızın istikrarlı ve güvenli tasarruf araecıdır. Bu dünyada bazı başka ülkelerin  insanları içinde böyledir. Ama bu güvenli liman özelliği bizim insanımız için esas olarak altın fiyatlarında hızlı iniş çıkışlar  olmayacağı  düşüncesinden kaynaklanır. Altın fiyatının hep hafif hafif yukarı doğru  giderek istikrarını koruyaecağı konusu zihni modelimizde yer aldığı için, uzun vadeli tesarruflar hep altına dayalı yapılır.
Kimileri çocukları doğar  doğmaz, her ay kenaragelirlerine göre çeyrek, yarım, tam altın koyarak bunu çocuklarının  "iyi eğitiminin garantisi" görürler. Kimileri kızlarının "çeyizlerinin tamamlayıcısı" olarak tasarruflarını kenadrda altın olarak  tutarlar. Küçük işletme sahibi bazı işadamları, bu altın birikimlerini çocuklarına asker dönüşü yeni iş kurarken sermaye olacağı düşüncesiyle yaparlar. 
Bütün bu davranışta bulunanlar, bunu yaparlarken, tasarruflarının güvenli limanda olduğuna, uzun vadede  az da olsa kazanç elde edeceklerine, hiçbir şekilde gelir kaybına uğramayacaklarına inanırlar. Babadan, atadan kalma bu davranış türü zihni modellerrimizde yer etmiştir ve bizi aldatmayan sonuçlar  vermiştir.
Son yıllarda bütün emtialar ve kıymetli madenlerde olduğu gibi altın da spekülatörlerin  üzerinden önemli kazançlar elde etmek  istediği bir kıymetli maden oldu. 
Bunun sonucunda uluslararası piyasada altın fiyatları küçük adımlarla istikrarlı yükseiliş gösteren "güvenli liman" olma özelliğini istikrarsızlaştıran sonuçlarla karşılaşmaya başladı.
Doğaldır ki  sonuçlaştırmam gerekir. 2008 krizinin ardından hızlı yükselişe geçen altının onsu hızla 1000-110O dolarlardan 1600-1700 dolarlara yükseldi. 2011 yılında 1921 dolarile en yüksek seviyeisini gördü.
O dönemde kimileri 1000 dolara gereileyeceği yorumları yaparken kimileri 3000 dolarlardan söz etmeye başladılar. Altın fiyatları belli iniş çıkışlarla yoluna devam  etti, Bu yılın başından bu yana ise yüzde 22 değer kaybına uğradı ve 1180 dolarlar seviyesine geldi.
Şiemdi uluslar arasıpiyasalardan  gelen haberler altın fiyatlarının kısa vadede iniş çıkışlarlma ralli yapacağı, uzun vadede ise düşeceği yönünde.
Bizde altın fiyatlarında dünya fiyatlarına paralel harikeitleri izliyoruz. Onun yanı sıra yer yer önemli altın ithalatçısı, zaman zamanda ihracatçısı bir ülke oluyoruz.
Bütün bunlar istikrarına inandığımız "güvenli liman aytının" fiyatının geleceği konusunda eskisi kadar rahatdüşünememize yol açıyor.
Bu nedenle bizlere de en çok sorulan sorulardan biri "Altın fiyatı ne olur?" sorusu oluyor.  Bu belirsizlik ve farklı yorumlar karşısında "Bilmem" yarıtını verdiğimizde de, "Bilip te birşeyleri sakladığımız" sanılıyor. 
Bütün bunların sonunda söyleyebileceğim ise altının artıkeskisi kadar istiekrarlı bir tasarruf aracı ve güvenli bir liman olarak göjrülemeyeceği...

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar