Güneydoğu’da yerel seçimler, iki OSB ve turistik otel yatırımları

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Bugün yerel seçimler konusunda Güneydoğu bölgesinde durumu Diyarbakır TSO başkanı Mehmet Kaya’ya değerlendirttim. Ayrıca bölgede turizm ve yatırımlar konusunu da ele aldım.

Yerel seçimler konusuna bölgede çoğu yerde kayyum atanan belediyelerde beklentinin bu seçimde ne olduğunu ve Diyarbakır’da açılan ve açılma hazırlıkları yapılan oteller konusu ile turizm gelişmelerini Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ile konuştum.

Kaya, "Diyarbakır’ın tarihi bir kent olarak turistik önemi var. Çatışmalı ortam bunu engelliyordu. Şimdi turizmde bir hareketlilik var. Zerzevan Kalesi'nin son 8 ayda, 70 bini yabancı 400 bin turist ziyaret etti. Tarihi yerleri ve gastronomisiyle kent ilgi çekiyor. Son 5 yılda modern yapılar arasında turistik otellerde yapılıyor. Radison Blu ve Hilton yerli yatırımcıların zincirlerle iş birliği ile açıldı. Divan açılmak üzere, Holiday Inn inşaatı bir yıla kadar biter, o da açılır. Suriye ve Irak’ta güven ortamı geliştikçe Diyarbakır’da turizm hızla gelişir. 5 yıldızlı otel yatırımları bunu gösteriyor. Sorunlar tam bitmedi, endişe var. Ama bölge insanı zincir otellerle iş birliği ile yatırım yapıyor. 20 Şubat’ta Tekstil OSB’si 28 Şubat’ta normal OSB için altyapı çalışmaları başladı. Silvan Barajı'na da kaynak aktarıldı. Finansal anlamda sıkıntılar konusunu perşembe akşamı (dün akşam) TOBB Başkanı'nın çağrısıyla banka genel müdürlerinin ve bölge işadamlarının katıldığı toplantıda ele alınıp, sorunun çözümü için çare arayışı başlatıldı. Bunlar önemli gelişmeler” dedi.

Yerel seçimlerle ilgili görüşünü sorduğumda ise Kaya şu yanıtı verdi: “Bölgede yüze yakın belediyeyi kayyumlar yönetiyor. Diyarbakır’da merkezde ve 13 ilçede kayyum var. AK Parti'nin bölgeye dönük siyaseti zayıfladı. MHP ile ittifakının bölgede olumlu karşılığı yok. Kayyumların bazı iyi uygulamaları olsa da çok başarılı oldukları söylenemez. İnsanlar seçtikleri insanlar tarafından yönetilmek isterler. Aksi halde demokrasinin en önemli ayağı eksik kalır. Kayyum yönetiminin toplumda karşılığı olmaz. HDP yine bölgede önde. Ama bu kez halkın beklentilerine uygun aday çalışması yapıyorlar. Sivil toplum ve halka danışarak aday tespit etme yolunda hareket içerisindeler. Adaylarının bir yandan da merkezi yönetimle diyalog kurabilecek isimler olmasına da dikkat edecekleri görülüyor. Ama şu ana kadar ön yoklama yapıyorlar. Öne çıkmış isim söz konusu değil.”

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya açılan oteller ve iki OSB’deki altyapının başlaması nedeniyle hem turizm hem de sanayi konusunda bölgede yeni bir hareketin başladığını söylüyor. Yerel seçimlerde ise, tavrında değişiklik gördüğü HDP’nin bölgede belediye başkanlıklarını kazanacağına inandığını belirtiyor.

2014 yerel seçimleri ve 2015 seçim sonuçları da Kaya’nın sözünü ettiği HDP hakimiyetini gösteriyor. 2014 seçimlerinde Diyarbakır’da bugünkü HDP’nin yerinde olan Barış ve Demokrasi yüzde 55.1, Akparti yüzde 35, Hüdapar yüzde 4.6 CHP yüzde 1.2 yl almış. 2015 seçimlerinde HDP’nin oyu yüzde 72.8 iken, Akparti oyu yüzde 21.4 olmuştu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar