Güney Kıbrıs ve Euro Bölgesinin Geleceği
Serdar BAYER / YATIRIM FİNANSMAN
Geçtiğimiz ay Amerika'dan gelecek haberlere odaklanmış olan piyasalarda Güney Kıbrıs ön plana çıkmış bulunuyor. Harcama kesintilerinin yavaş yavaş devreye girdiği bugünlerde Güney Kıbrıs konusunda yaşanan gelişmeler ve İtalya' da seçim konusunun belirsizliğini koruması özellikle para birimleri üzerinde stresi giderek artırıyor.
Avrupa Birliği' nin Güney Kıbrıs ile ilgili vergi dilimlerini açıklaması Euro para biriminin zayıflama sürecini hızlandırıyor. Güvenli liman olarak yatırımcıların Amerikan Doları' nı tercih etmeye başlamaları paritenin 1.2800 seviyesine kadar geri çekilmesine neden oldu. Amerika' da ekonominin kırılgan olmasına rağmen Avrupa bölgesi ile ilgili beklentilerde yaşanan bozulma bu para akışına neden oluyor. Güney Kıbrıs sorunu devam ederken İtalya' da yaşanan siyasi belirsizliğin tekrar gündeme gelmesi Euro tarafında toparlanmayı engelliyor. Düşüş trendinde hareketini sürdüren Euro/Dolar paritesinin düşüş trendinden kurtulması için 1.3000 seviyesinin üzerinde tutunması gerekiyor. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda Euro' nun Dolar' a karşı güçlenmeye başladığını görebiliriz. 1.2785 desteğinin altında ise paritede aşağı yönlü baskı devam edecektir.
Gelecek dönemli beklentilerde yaşanan bozulmalar sonrasında petrol fiyatlarında yaşanan düşüş hareketlerinin yerini yükselişlere bıraktığı gözleniyor. Avrupa ve Amerika' dan gelen güven ve harcamalara ait dataların olumlu görünmesi bu yükselişleri destekliyor. Nymex ve ICE borsalarında işlem gören ham petrol kontratlarında düşüş trendlerinin bozulmaya başlaması dikkat çekiyor. Amerikan ham petrolünde yukarı yönlü hareketin etkisi sürdürmesi için fiyatın 94.15-94.85 USD destek seviyelerinin üzerinde kalması gerekiyor. 94.15 USD seviyesinin altında yükselen trendin güç kaybetmeye başlayabilir.
Orta doğuda siyasi risklerin azalmaya başlaması ve savaş tehlikesinin yavaş yavaş ortadan kalkması ICE Brent petrol üzerinde oluşan baskının devam etmesine neden oluyor. Nymex Crude petrolün hızlı yükselişine ayak uyduramayan Brent petrolde gelecek dönemde bu baskının devam edeceğini bekleyebiliriz. Orta doğu bölgesinde oluşacak haber akışı Brent petrol tarafında yakından takip edilmeye devam edecek. Risk artışı meydana gelmesi durumunda Brent petrol ile Crude petrol arasında oluşan farkın tekrar açılmaya başlayacaktır. Yatırımcıların siyasi gelişmeleri izlemeleri ve bu gelişmeşelere göre yön tercihlerine karar vermeleri gerekiyor.
Daha önce yaşanan ekonomik belirsizliklerde güvenli liman konumunda olan Altın son dönemde bu özelliğini kaybetmiş görünüyor. Para birimlerinde artan belirsizliğe ve para birimlerine olan güvenin azalmasına rağmen Altın Ons fiyatında sıkışık seyir etkisini sürdürüyor. 1550 USD seviyesine geriledikten sonra 1620 USD seviyesine kadar yükseliş gerçekleştiren Ons fiyatı 1600 USD seviyesinde tutunmaya çalışıyor. 1590-1600 USD desteğinin altında yaşanacak hareketlerde 1540-1550 USD seviyeleri hedef olarak izlenebilir. Yükselen trendin gücünü koruması için ilk etapta 1606-1608 USD bandının geçilmesi gerekiyor.
Yazara Ait Diğer Yazılar
Tüm Yazılar