Güneşten tasarruf sağlamak ve ihracat

Şefik ERGÖNÜL
Şefik ERGÖNÜL İHRACAT SOHBETLERİ [email protected]

 

 

Geçen haftaki sohbetimizin başlığı, "Havadan para kazanmak ve ihracat yapmak" birçok dostumuzun dikkatini çekmiş olsa ki arayıp görüş bildirenler ve diğer alternatif enerji sistemlerinden bahsedenler oldu. Doğal olarak güneş enerjisi de bunların önde gideni oldu. Hatay/İskenderun kökenli ve oranın doğasına ve havasına bağımlı birisi olarak, yılın neredeyse her gününde ışıyan güneşe ilgi duymamak mümkün değil.
Sohbetimize konu aramak için haberleri tararken, gazeteniz DÜNYA'nın dünkü sayısının son sayfasında gördüğüm bir haber çok ilgimi çekti. Haberde "Nevşehirli bilgisayar mühendisi Hakan Kır, uzun süre üzerinde çalışarak geliştirdiği bir aparat sayesinde, klimaları güneş enerjisi ile çalıştırarak elektrik giderinden tasarruf sağlıyor" deniliyordu. Merak edip araştırdım ve Doğuş Güneş Enerji Sistemleri Genel Müdürü Sayın Hakan Kır ile ilginç bir telefon sohbeti yaptım. Başka bir ürünleri ile GESİAD 2012 inovasyon ödülünü aldıklarını ve Ar-Ge çalışmalarının hızla devam ettiğini öğrendim.
Yapmış oldukları Ar-Ge sonucunda geliştirdikleri bir elektronik devre sayesinde, klima gereçlerinin çekmiş olduğu enerjide görülen dalgalanmaların önüne geçtiklerini belirtti. Bu sayede klima gereçlerini, doğrudan güneş enerjisinden elektrik üreten paneller ile sorun çıkmadan besleyip çalıştırdıklarını ifade etti. Geliştirdikleri sistemin Türkiye patentini aldıklarını ve dünya genelindeki patent başvurularının da önümüzdeki birkaç ay içerisinde olumlu sonuç vereceği konusunda bilgi aldıklarını da ekledi.
Sistemi, büyük bir bir bankamızın Nevşehir Şubesine kurduklarını ve iki ay boyunca şubenin ısıtmasını klimalar ile yaptıklarını anlattı. Konuşmamızın en önemli noktası da yapılan tasarruf sonunda, sistemin maliyetini bir yıl çerçevesinde ödeyeceği oldu. Bu değerler, deneme için kurulan sistemin maliyetlerine göre hesaplanmış. Kuşkusuz seri üretime geçince maliyetlerin düşmesi ve yatırımın kendisini geri ödemesi de daha hızlı olacaktır.
Gelelim bu işin ihracat boyutuna...
Aldığımız bilgiye göre, buna benzer sistemler dünyada varmış amma klimaların çalışmasında sorun çıkardıkları için yaygın bir kullanım alanı bulamamışlar. Doğuş Güneş Enerji Sistemlerinde Sayın Hakan Kır ve ekibinin buluşu, klima gereçlerinin arızasız çalışmasına olanak tanıdığı için önemli, bu bir. Ortalıkta eşdeğer faydada bir ürün olmadığı ve patent başvuruları olumlu sonuçlandığı ve dünya patenti de beklendiğine göre, ürünün çıktısı çok önemli, bu da iki. Hal böyle olunca, bu sistemin yurtdışından da talep görmemesi imkansız gibi görünüyor.
Geçen hafta havadan kazanıp ihracat yapabiliriz demiştik. Bu hafta da güneşi iyi kullananlara ihracat yapabiliriz diyorum. Üstelik bu işin en önemli tarafı da teknolojik bir ürün ihraç edecek olmamız.  Bu satırlarda hep vurguladığımız bir şey, katma değeri yüksek ürün satmaktır. Çalışan beyinlerin ürettiklerinin satılması da bunlara en iyi örnektir. Sayın Kır'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye genelinde çalışan klimaların, yılda bir milyar dolar kadar bir enerji harcadığı tahmin ediliyormuş. Bu tür ürünlerle yapılacak enerji tasarrufuna bir de ihracat gelirini eklerseniz, damlaya damlaya göl olur misali cari açığa "Git artık" der miyiz. 
Ülkemizde güneşten enerji üreten panellerin güneş hücrelerinin yapılması için de çalışmalar yapılıyor. Umarım bunlar bir an önce meyvelerini verir de çevre dostu alternatif enerji üretiminde önde gelen bir ülke olabiliriz. Yıllar önce bir Almanya seyahatimizde, bizi ağırlayan dostumuzun Münih yakınlarındaki evinin çatısında kurulu olan 7 kilovat gücündeki panellerin sağladığı faydayı konuştuğumuzda çok şaşırmıştım. Evine yakın çevredeki arazide gördüğümüz panel tarlaları bizi daha da çok şaşırtmıştı. Oranın güneş değerleri ile ülkemizin değerlerini karşılaştırınca, kendimize biraz haksızlık ettiğimizi anlıyoruz.
"Marifet iltifata tabidir" deyişini severim ve kullanırım. Bu ülkeye ve hele ihracatına katkı yapacak her doğru şeyi desteklerim. 
Umarım bu tür çalışmalar artar. Çalışıp yeni bir şeyler üretenlerin yolu daha açık olsun...
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
96 yılda ihracat... 29 Ekim 2019
Tahterevalliye Dikkat 15 Ekim 2019
İhracat ve Facebook 17 Eylül 2019
Promosyon mu o da ne? 10 Eylül 2019
Müşteriye Doğru Erişim 27 Ağustos 2019