Güneşi çatılara çıkarırken dikkat

Mehmet KARA
Mehmet KARA ENERJİ GÜNDEMİ [email protected]

Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yayınladığı yönetmelikle çatı tipi güneş santralleri (GES) için yapı ruhsatı şartı kalktı. Düzenleme solarcıları heyecanlandırdı çünkü çatı tipi GES'ler daha kolay kurulabilecek.

Ancak bu tip tesislerin taşıdığı riskleri yönetmek için bazı önlemleri şimdiden almak şart. Geçtiğimiz haftalarda Sakarya'daki bir yüzme havuzunda 5 kişinin elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirmesi, çatılara kurulacak fotovoltaik sistemlerin yol açabileceği riskler için iyi bir örnek. Yani çatılara GES kurulması ve işletilmesi konusunda dikkat edilmesi gereken çok nokta var. Bu dolayısıyla bu alanda yerel yönetimlere, merkezi yönetimin yerel birimlerine, elektrik, inşaat ve makina mühendisleri odalarına ciddi roller düşüyor.

Sadece vatandaşın değil, onların muhatap olacağı belediyelerdeki yetkili ve çalışanların da eğitilmesi şart. Örneğin itfaiyeciler… Herhangi bir yangına müdahale ederken ilk baktıkları yerlerden birisi nedir? Yanan binanın ya da mekanın doğalgaz ve elektrik şebekesinden izole edilip edilmediğidir… Eğer gaz vanaları ve elektrik şalterleri kapatılmamışsa yanan binaya asla su püskürtmezler.

Sadece şu kadarını söyleyelim. Eğer yangın çıkmış bir binanın çatısında güneş santrali varsa, olaya müdahale etmek için şebekeden gelen gazın ve elektriğin kesilmiş olması sorunu çözmüyor. Çünkü güneşli bir hava varsa çatıdaki solar tesisinde mutlaka elektrik akımı mevcuttur. Bu yüzden söz konusu tesislerin de bir yangın riskine karşı kendi kendini üretimden çıkarabilecek otomatik ya da manuel sistemlere ihtiyacı vardır.

Bu yüzden de, solar sektörü bileşenleri çatı tipi GES'lerde yapı ruhsatı şartının kalkmasına sevinsinler sevinmesine de gelecekte yaşanacak ilk yangın vakasında tüm sektörü suçlu hale getirecek bir zemini de oluşturmasınlar. Yani solar alanında faaliyet gösteren sektörel derneklerin, birliklerin, vakıfların, merkezlerin belediyelerle çok yakın ilişki içinde kalmasında yarar var. Yani belediyecilerin solar konusunda bilinçlenmeye, solarcıların da yaş tahtaya basmadan (ya da yangına kapılmadan), sağlıklı bir şekilde ilerlemeye ihtiyacı var.

Yol bir tane, yolcu sayısı çok…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar