Güneş sermaye piyasasına Anadoludan doğacak...

Serbest Kürsü
Serbest Kürsü

Prof. Dr. Yusuf KADERLİ - Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İİBF İşletme Bölümü Finans Kürsüsü Başkanı

Bilgi, çalışma ve motivasyon birleşince olması neredeyse imkansız olan bir çok şey gerçekleşebilir… Adnan Menderes Üniversitesi, Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri, 5-30 Kasım 2018 tarihleri arasında İş Yatırım A.Ş tarafından onuncu kez düzenlenen Trade Master Yatırım Ligi Sanal Portföy yarışmasını çok iyi istatistiklerle kazanarak şampiyon oldu. Bu başarı, öğrencilerimin ilk başarısı değildi. Hatta, bu galibiyet ile birlikte belki de Türkiye’de bir daha gerçekleştirilmeyecek bir rekora imza attılar. Son üç yılda düzenlenmiş olan toplam altı sanal borsa yarışmasının hepsinde şampiyon olarak büyük ödülleri almaya hak kazandılar. Bu yarışmaların 3’ü Boğaziçi Üniversitesi, 2’si İş Yatırım A.Ş ve 1’i ODTÜ gibi Türkiye’nin en önemli kurumları tarafından gerçekleştirildi. Peki, büyük üniversitelerle kıyaslanamayacak kadar kısıtlı imkânı olduğu halde, bir Anadolu üniversitesi olan ADÜ Nazilli İ.İ.B.F öğrencileri ardı ardına bu büyük başarıları nasıl elde ettiler? Bu sorunun cevabını almak için, bizzat bu fakülteye gelip gözlem yapmanız gerekmektedir. Gördükleriniz sizi hayrete düşürecek ve bu başarıların bir tesadüf olmadığına dair inancınızı kuvvetlendirecektir. Bu fakültede biraz zaman geçirdiğinizde, öğrencilerin çoğunun sermaye piyasasına aşık olduğunu görürsünüz. Birçok öğrenci evde, kantinde, sınıfta, kafelerde yani hemen her yerde finansal piyasaları konuşmakta ve bu piyasalar üzerine tartışmalar yapmaktadır. Çok sayıda öğrenci finans sektörünün pasaportu olarak nitelendirilen SPK Lisanslama Yetki Belgesi sınavlarına öğrenci iken hazırlanmakta, bu belgenin önemini bilmektedir. Hatta bu öğrenciler henüz okurken bu belgeyi almayı başarmakta ve devamında aracı kurumlarda işe girerek sermaye piyasasıyla ilgili kurumlara nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesi anlamında büyük katkı sağlamaktadır. İşte sermaye piyasasına olan bu ilgi; bilgi, çalışma ve motivasyon ile birleşince ortaya bir Anadolu harikası çıkmaktadır.

ADÜ Nazilli İ.İ.B.F. öğrencilerinin sermaye piyasasına bu denli ilgi duymasının en önemli nedenlerinden biri aralıksız olarak sürdürdüğüm ve bir finans hocası olarak 10 yılı aşkın süredir fakültede vermiş olduğum Borsa ve SPK Lisanslama sınavlarına hazırlık eğitimleridir. Bu eğitimlerin odağında sadece sermaye piyasasının anlatılması ve öğretilmesi değil aynı zamanda bu piyasanın sevdirilmesi yer almaktadır. Bu eğitimleri alan öğrenciler zorunlu olarak eğitimler sırasında gerçek bir yatırım hesabı da açıp gerçek borsa yatırımları yapmaktadır. Böylece bu fakültede borsaya yatırım yapan öğrencilerin oranı, diğer üniversitelerin benzer fakültelerinde ki öğrencilerine göre kıyaslanmayacak kadar yüksek bir düzeyde gerçekleşmektedir. En son yapılan Sermaye Piyasası yıllık raporlarına göre 1.076.082 kişiden oluşan bireysel yatırımcılar içinde üniversite öğrencilerini de kapsayan 0-24 yaş arası yatırım hesabı olan kişilerin sayısı 19.376’dır.

Bu sayı oldukça düşüktür ve bu istatistiğe Nazilli İ.İ.B.F. büyük destek vermektedir. Anlaşılacağı üzere, Anadolu’nun bu küçük üniversitesi sermaye piyasası ile ilgili olarak boyundan büyük işler yapmakta ve diğer üniversitelere de motivasyon kaynağı olacak şekilde Anadolu’da sermaye piyasasına önemli katkılar sağlamaktadır.

Bu noktadan sonra artık, Nazilli İ.İ.B.F.’de ki sermaye piyasasına yönelik çalışmaların diğer Anadolu üniversitelerine de bir motivasyon kaynağı olmasını ve sirayet etmesini sağlayacak proje ve çalışmaların yapılması gerekmektedir. Milli olarak nitelendirdiğim, bu konuda ülkeye faydası olacak projelerin yolda olduğunu kendi adıma müjdeleyebilirim. Bu projeler sayesinde, genç bilinçli yatırımcı sayısı da hızla artmaya devam edecektir. Bu gençler ileride tasarruflarını yönetirken sermaye piyasalarına ön yargı ile bakmayacak ve iyi bir yatırım alternatifi olarak göreceklerdir. Bu bilinçli gençlerin sayısı arttıkça toplamda sermaye piyasalarına olan ön yargı da yavaş yavaş kırılmaya başlayacaktır. Böylece Güneş Sermaye Piyasasına Anadolu’dan doğacaktır.

Bu fakültede yaşanan bu olayların ana mimarı 25 yıl önce işletme bölümünü fakültede kuran, menkul kıymetler analizi ve portföy yönetimi konusunda Türkiye’deki ilk doktora tezlerinden birisini yazmış olan ve sermaye piyasası analizleri ile ilgili bilimsel bilgiyi kullanmayı, analiz odaklı çalışarak yatırımlara doğru biçimde yön verilebileceğini başta bana öğreterek, öğrencilerime aktarabilmeme vesile olan saygı değer hocam Prof. Dr. Selim Bekçioğlu’na tüm Nazilli İ.İ.B.F. öğrencileri ve kendi adıma teşekkür ediyor ve sonsuz saygılarımı sunuyorum…

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar