Güneş enerjisine koşanlar dikkat!
Güneş enerjisine dayalı elektrik üretim lisansı başvuru süreci tamamlandı.
Tam 496 adet başuru geldi. Birden fazla başvuru yapanlar olduğu için başvuru sahibi tüzel kişilerin sayısı yaklaşık 280. Bazı şirket ya da grupların farklı adlar altında başvuru yaptıkları da göz önünde bulundurulunca, girişimci sayısı rakamıdaha da aşağıya düşüyor.
Lisanslanacak kapasite 600 MW ile sınırlı olmasına rağmen başvuru dosyalarındaki toplam tutar 8900 MW. Bunda şaşılacak bir şey yok. Çünkü aynı bağlantı noktaları için birden fazla girişimci lisans talebinde bulundu.
Sırada EPDK'daki inceleme aşaması var. Önce, birden fazla isteklinin bulunmadığı sahalardaki başvurular karara bağlanacak. Birden fazla isteklinin başvurduğu sahalar için ise girişimciler birbirleriyle yarışacak. Devlete elektriği en ucuza satmayı kabul edenler ipi göğüsleyecek.
Bir de başvuru sahiplerine bakalım...
Güneşe dayalı elektrik üretim lisansı için en çok başvuruyu 20 lisans talebiyle GÜN Güneş Enerjisi Şirketi eliyle, Boydak Grubu yaptı. İkinci sırada ise 10 lisans başvurusuyla Sabancı-E.ON ortaklığı Enerjisa yer aldı.
Zorlu Enerji, Bereket Enerji ve Global Enerji 6'şar, Nurol Solar Enerji ise 5 saha için GES lisansı başvurusu yaptılar. Güral Porselen ile Batıçim de 5'er adet lisans başvurusuyla sürece dahil oldu. Çalık Grubu da Çalık Diamond şirketi ile dört farklı yer için lisans talebinde bulundu. Türkiye, güneş enerjisi potansiyeli açısından, az güneş gören ama bu konuda epey yol almış Almanya, Hollanda gibi ülkelerden çok daha avantajlı. Bu yüzden Avrupa'daki panel üreticileri, anahtar teslim proje (EPC) şirketlerinin gözü de burada.
Ancak Türkiye'nin en büyük handikapı insan kaynağı ve know-how. Şu kadarını söyleyelim. Bu iş, Anadolu'dan İstanbul'a ekmek parası kazanmaya gelen vasıfsız insan gücünü inşaatların en vasıf gerektirmeyen kısımlarında çalıştırmaya benzemez. Teknik bilgi gerektiriyor... Hesap kitap bilen adama ihtiyaç var.
Ayrıca bu işin paneli, konstrüksiyonu, montajı, vidası, kullanılacak kablosu, yer yapısının incelenmesi vs. gibi pek çok boyutu var. Bunların her biri, mutlaka kendi alanında eğitimli ve deneyimli insanların çalıştırılmasını gerektiriyor.
Maliyet hesaplamalarında dikkate alınması gerekenler bu kadarla kalsa iyi...
Yapacağınız, yaptıracağınız tesis neredeyse ömürlük olmak zorunda. Her şey inceden inceye hesaplanmayı gerektiriyor. Ama olsun. Moral bozmayalım. Bu kadar ilgi olduğuna göre, Türkiye'de enerji alanında güneş sayesinde ciddi bir yatırım süreci başlıyor. Ciddi de bir istihdam kapısı olacak.