Gündüz gözüyle kâbus

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Beşiktaş, 21. haftanın önemli maçında sahasında ağırladığı Bursaspor’u 1-0’lık skorla geçerek zirve yarışındaki iddiasını sürdürdü. Maçın teknik ve taktik analizi sonucunda ortaya çıkan veriler ve bu verilerin önümüzdeki haftalara muhtemel yansımaları elbette önemli ancak bundan önce değinilmesi gereken bir husus var. Ligimizde takımların hangi maçta nasıl performans gösterecekleri oldukça değişken seyrettiğinden, karşılaşmalarla ilgili tahmin yürütmek çok kolay değil. Bu anlamda istikrara sahip tek grup hakemler. Onların hemen her hafta kötü yönetmek gibi bir standartları var. Beşiktaş–Bursaspor maçında da orta hakem İlker Meral ve kale arkalarındaki yardımcılarının “Bir maç nasıl yönetilmemeli?” konulu sunumlarını izledik. Beşiktaş ceza sahası içindeki penaltı pozisyonunu es geçen İlker Meral – Murat Özcan ikilisi, daha sonra akla sığmaz bir aymazlık içinde Ersan Gülüm’ün Civelli’ye dirsek attığına hükmettiler ve kırmızı kartı çok kolay çıkardılar. Sarı kartlı Fernandao’nun ikinci yarıda bilerek isteyerek Necip Uysal’ın aşil tendonuna tekme atmasına ise pozisyon gereği(!) diyebildiler. Mesela İlker Meral’in Atiba’ya gösterdiği bir sarı kart var ki, tam evlere şenlik. Kanadalı oyuncu ceza sınırında olsaydı da Galatasaray derbisinde Beşiktaş bu futbolcudan mahrum kalsaydı, Meral hakkında üretilecek senaryolara kim “dur” diyebilirdi? Futbol kurallarını ezbere bilip de futbola bu kadar uzak kalmayı nasıl başarıyorlar aklım almıyor.

Maçın analizine geçecek olursak, Beşiktaş da Bursaspor da karşılaşmaya tedirgin başladılar. Her iki takım da ileride çoğalmaktan çok geride sağlam durmayı tercih edince, pozisyon bakımından kıt bir mücadele izledik. Siyah-beyazlı takımın ikinci yarıdaki oyun anlayışı bir kişi eksik olmaları dolayısıyla anlaşılabilir ancak Bursaspor’un silik futbolu, Galatasaray maçında yedikleri altı golden ciddi şekilde etkilendiklerini gösteriyor. Zaten Christoph Daum da o karşılaşmaya nazaran takımın üstüyle başıyla epey oynamıştı. Bu noktada enteresan olan; ileride baskısı, coşkusu ve iştahlı hücumlarıyla rakiplerini yıldıran Beşiktaş’ın sahasındaki bu maçta rakibinden çekinerek maça başlaması ki, ilk dakikalarda duran toptan verdikleri iki ciddi pozisyon savunmanın hava toplarında devam eden zafiyetini gözler önüne seriyor. Bu tür gömülü diyebileceğimiz savunmayla oynadığınız karşılaşmalarda sonuca gidebilmek için takım içinden yıldızlar çıkarmanız gerekir. Beşiktaş’ta günün yıldızları Atiba, Gökhan ve gol attığı dakikaya kadar etkisiz gözükmesine rağmen tek pozisyonda aldığı inisiyatifle takımına üç puan kazandıran Almeida oldular. Siyah-beyazlı takımın “bu yarışta ben de varım” demek için bu maçı kayıpsız geçmesi gerekiyordu, öyle de oldu. Maç başında penaltıya hükmedilse ve Ersan Gülüm kırmızı kart görmese sonuç nasıl olurdu onu kestirmek çok kolay değil. Yine de İlker Meral ve yardımcılarının kötü yönetimi yüzünden gündüz gözüyle gördüğü kâbustan uyanmasını bilen Beşiktaş, derbi öncesi özgüven tazelemeyi bildi.

21. HAFTANIN SEYRİ

Çaykur Rizespor-Gaziantepspor

Rizespor’dan 5’i 1 yerde- Spor Toto Süper Lig’in 21. haftasında Çaykur Rizespor ile Gaziantepspor karşı karşıya geldi. Yeni Rize Şehir Stadı’nda oynanan mücadeleyi Çaykur Rizespor 5-1 kazanarak üç puana ulaştı ve 15 hafta sonra galibiyet almayı başardı. Karşılaşmada Çaykur Rizespor’a galibiyeti getiren golleri 6. dakikada Kweuke, 11. dakikada LuaLua, 20. dakikada Abdi ile 83 ve 90. dakikada Deniz kaydetti. Gaziantepspor’un 27. dakikada Medunjanin ile bulduğu tek gol ise teselliden öteye gidemedi. Bu sonucun ardından Çaykur Rizespor 21 puana çıkarken Gaziantepspor ise 25 puanda kaldı. Ligin 22.haftasında Çaykur Rizespor deplasmanda Bursaspor ile karşılaşırken, Gaziantepspor sahasında Akhisar Belediyespor’u ağırlayacak.

Kayserispor ile Gençlerbirliği

Kayserispor nefes aldı- Spor Toto Süper Lig’in 21. haftasında Kayserispor ile Gençlerbirliği karşı karşıya geldi. Kadir Has Stadı’nda oynanan ve Hüseyin Göçek’in düdük çaldığı karşılaşmada sahadan galibiyet ile ayrılan taraf 1-0’lık skor ile Kayserispor oldu. Ev sahibi ekip, bu skor ile 20 hafta sonra Spor Toto Süper Lig’de sahasında galibiyet sevinci yaşayarak kötü bir istatistiği sonlandırmış oldu. Ev sahibi ekibe galibiyeti getiren golü 77. dakikada penaltıdan Pablo Mouche kaydederken, konuk ekip Gençlerbirliği ise karşılaşma boyunca rakip fileleri havalandıramadı ve karşılaşmadan puansız ayrıldı. Ligin bir sonraki haftasında Kayserispor, Trabzon deplasmanında puan arayacak. Gençlerbirliği ise evinde Konyaspor ile karşılaşacak.

Kayseri Erciyesspor -Akhisar Bld.Spor 

Edinho böyle istedi -Spor Toto Süper Lig’de 21. hafta mücadelesinde Kayseri Erciyesspor deplasmanda Akhisar Belediyespor’u 2-0 mağlup etti. Karşılaşmaya istekli başlayan konuk takım 7. dakikada Edinho ile golü buldu. Ege temsilcisi, 53. dakikada topu bir kez daha ağlarında gördü. Kendisinin ve takımının ikinci golünü atan Edinho farkı ikiye çıkardı. Kalan dakikalarda her iki takımın çabaları da skoru değiştirmedi ve karşılaşma 2-0 sona erdi. Böylece Erciyesspor 16 puana çıkarken, Akhisar Belediyespor ise 31 puanda kaldı. Ligin 22.haftasında Kayseri Erciyesspor sahasında Karabükspor ile zorlu bir maça çıkacak. Akhisar Belediyespor ise Gaziantep deplasmanında puan arayacak.

Fenerbahçe ve Kasımpaşa

Fenerbahçe yarışa döndü- Süper Lig’in 21’inci haftasında Fenerbahçe ve Kasımpaşa karşı karşıya geldi. Şükrü Saracoğlu Stadı’nda oynanan mücadele ev sahibi Fenerbahçe’nin 2-1 üstünlüğüyle sonuçlandı. Fırat Aydınus’un yönettiği maçta Fenerbahçe’ye galibiyeti getiren golleri 64. dakikada Emre Belezoğlu ve 81. dakikada Bekir İrtegün’den geldi. Kasımpaşa’nın tek golü ise 79. dakikada Sanharib Malki’den geldi. Bu sonucun ardından Fenerbahçe puanını 47’ye yükselterek zirvedeki yerini korudu. Kasımpaşa ise kötü gidişe dur diyemeyerek 30 puanda kaldı. Süper Toto Süper Lig’in 22. haftasında Fenerbahçe deplasmanda Elazığspor’a konuk olacak. Kasımpaşa ise sahasında Sivasspor’u ağırlayacak.

TEKNİK ANALİZ
(Karabükspor – Trabzonspor)

Trabzon cephesinde değişen bir şey yok

Mustafa Reşit Akçay’ın istifası sonrası Hami Mandıralı yönetiminde Karabükspor deplasmanına çıkan Trabzonspor, bilindik arazları nüksedince maçtan bir puanla ayrıldı. Karşılaşmada her iki takım da 4-2-3-1 sistemine yakın dizilişlerle oynarken, bordo-mavili ekip eldeki mevcutlardan hücum futboluna en yakın yapılanmayı oluşturmuştu. Bu yapılanma skor üstünlüğünü eline geçirmeyi de başardı ancak bu kez savunmanın, bilhassa da iki stoperin bireysel özelliklerinden doğan dezavantajlar galibiyete engel oldu. Bu noktada Tolunay Kafkas ve öğrencilerini oyun disiplinine sadık kaldıkları için tebrik etmek gerekiyor. Hareketli ve gezgin oynayan forvetleriyle Trabzonspor savunmasını karıştırarak, iki gol bulmayı başardılar. Özellikle Eneramo, ligin ilk devresi bittiğinde “Eyvah!” diyen Tolunay Kafkas için ilaç gibi bir transfer olmuş.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016