Gümüşte deprem

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

 

Önceki hafta; Güney Kıbrıs'ın, yeterli fonu sağlamak amacıyla, altın rezervlerini satacağına dair çıkan (yalan) haberle, çok sert darbe alan altın, pazartesi günü, Çin'den gelen zayıf büyüme verisiyle, dip yaptı. Haftanın en yüksek seviyesi olan 1495 dolar/ons'dan 173.50 dolar düşen altın, Ocak 2011' den sonraki en düşük seviyeyi, 1321.50 dolar/ons'la gördü. Yaşanan sert düşüşün ardından oluşan cazip fiyatlardan alıma geçen yatırımcı ile haftayı 1406.30 dolar/ons'dan kapatan altın, haftalık bazda %5.18 değer kaybetti. Kıymetli madenlerde yaşanan ayı piyasasının en büyük mağduru, gümüş yatırımcısı oldu. Gümüş; haftalık bazda %10.45'lik değer kaybı ile haftayı 23.29 dolar/ons' dan kapatırken, 22.05 dolar/ons'la, Eylül 2010' dan sonraki en düşük seviyeyi test etti. Diğer kıymetli madenlerden platin % 3.90, paladyum ise % 4.29 değer kaybına uğradı.

Altın; geçen haftaya, önceki cuma gününden kalan sert satış baskısının etkisinde, 1.481 dolar/ons'dan giriş yaptı. Çin'den gelen büyüme verisinin beklentilerin altında kalarak, küresel toparlanmanın yavaşlayacağına dair korkuyu yükseltmesi, Asya piyasalarında altına satışları, hızlandırdı. Ham petrol ve temel metaller de Çin'den gelen verinin tesiri altında kalarak değer kaybetti. Altın fonlarının fiziksel rezervlerini, 2.406 ton ile geçen Ağustos' dan bu yana, en düşük seviyeye düşürmesi de, satış baskısını artırdı. Emtia bağlantılı hisselerdeki geniş çaplı satışlar ile Wall Street, 7 Kasım'dan bu yana ki en kötü gününü kaydederken altın, 30 yılın en kötü iki günlük satışını gerçekleştirmiş oldu. Salı sabahı altın, 1321.50 dolar/onsla, 28 Ocak 2011'den bu yana görülen en kötü işlem fiyatını kaydetmesinin ardından, Asya piyasalarında gerçekleşen fiziki alımların desteğiyle yüzünü yukarı döndü. ABD'den açıklanan enflasyon rakamları, FED'in teşvik planını devam ettireceğini destekler nitelikte olması, alım duyarlılığını artırırken, altın tekrar 1.403 dolar/ons seviyesini gördü. Hafta ortasında altın, frene basarak diğer günlere nazaran daha sakin bir seans geçirirken Euro/dolar paritesi, Avrupa Merkez Bankası yetkilisinin, gevşek para politikasının artarak devam edeceği yönündeki açıklamalarının ardından parite, 1.32'den 1.30'a çekildi. Perşembe günü Asya piyasalarında satış baskısı altında kalan ham petrol ve altın, değer kaybetmeye başladı. Altın, 1338.40 dolar/ons'a kadar geri çekilirken, ABD'nin Philadelphia Fed ve yeni sipariş endekslerinin beklentileri karşılayamaması, Fed'in agresif-gevşek para politikasının yakın zamanda sonlanmayacağına dair kanıyı güçlendirerek, yeni alımları desteklemesi, tekrar 1.400 dolar/ons'un aşılmasına neden oldu. Haftanın son günü, Avrupa'da piyasaların açılmasıyla 1.425 dolar/ons'a kadar hamle yapan altın, sonrasında gelen kar satışları ile gevşeyerek kapanışı 1.406.30 dolar/ons' dan yaptı. Haftalık bazda %5.18 değer kaybeden altın, grubu kıymetli madenleri de peşinden sürüklerken en büyük kayıp %10.45 ile gümüşte yaşandı. Brent türü ham petrol fiyatı %3.27, Nymex türü %3.60 gerilerken dolar, Euro karşısında %0.38 değer kazandı. Küresel borsa endeksleri gerilerken uzun vadeli hazine bonoları yine yatırımcıların güvenli limanı oldu.

Altın, sert düşüşün ardından gelen alımlarla bir miktar toparlansa da, yeterince güçlü değil. Bu hafta da istikrarlı bir grafik çizmesini beklemiyoruz. Özellikle; sert fiyat hareketlerine dikkat. Parasal genişleme programlarının desteklenmesi ve cazip fiyatlar,  yatırımcıyı alım yönünde hareketlendirse de, kar satışları kaçınılmaz. Altın fiyatları bu hafta, 1.350-1.430.dolar/ons geniş bandında dalgalanacaktır.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018