Gümüş, altınla olan farkı daraltıyor

Nazlı Gökçe MİS
Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş [email protected]

Önceki haftayı rekorla kapatan altın, geçtiğimiz haftaya da 1476.82 dolar/ons'luk yeni bir rekorla başlamasına rağmen; ardından gelen kar satışlarıyla, 1444.18 dolar/ons'a kadar gerilerken, Avrupa, ABD ve Çin tarafından gelen Mart ayı Tüfe oranları ve Çin'in büyüme rakamlarıyla tekrar yükselişe geçti ve haftanın son günü çıtayı, 1488.45 dolar/ons'luk yeni bir tarihi seviyeye taşıdı. Haftalık bazda yüzde 0.83 oranında değer kazanan altının takipçisi gümüş ise 31 yılın zirvesini, 42.98 dolar/ons'a taşırken, yüzde 5'e varan getirisiyle yine yatırımcıların gözdesi oldu.

Nisan ayının 2'nci haftasına da 1476.82 dolar/ons'luk rekorla başlayan altın, piyasalarda oluşan satış baskının etkisinde kalarak düşüşe geçti. Fukuşima nükleer santralindeki alarm seviyesinin, Çernobil kazasındaki seviyeye çıkarılması ve emtia piyasasının büyük oyuncularından Goldman Sachs'ın emtialarda kar satışının geldiğini belirten raporu sonrasında, piyasalarda oluşan satış baskısı önce, küresel borsa endekslerinde, sonrasında da altın, gümüş ve diğer emtialar ile ham petrol fiyatlarında düşüşe neden oldu. Emtia ve hisse senedi piyasalarından çıkan yatırımcılar, dolara yönelirken parite, 1.44'ün altına sarktı. Emtia piyasasında oluşan satış baskısıyla altın, salı günü, haftanın en düşük seviyesi olan 1444.18 dolar/ons'a gümüş ise 39.73 dolar/ons'a kadar geriledi. Temel metal fiyatlarında daha sert düşüşler yaşanırken, ham petrol fiyatlarında da varil başına yaklaşık 6 dolar düşüş yaşandı. Ancak; piyasalarda artan enflasyon endişesi, altın ve gümüşde tekrar toparlanmaya neden oldu. Özellikle; haftanın sonuna yaklaşılırken, Avrupa, ABD ve Çin tarafından gelecek veriler önem kazandı. Avrupa Merkez Bankası'nın aylık bülteninde; genişleyici para politikasının sürdüğü, TÜFE'deki son artışların, genele yayılan enflasyonist baskı algılamasına yol açmaması gerektiği ve parasal likitide'nin de bol olmaya devam ettiği bildirildi. Perşembe günü ABD piyasalarının açılışıyla birlikte yükselişe geçen altın ve gümüş de cuma sabahı ilk rekorlar geldi. Euro Bölgesi'nin, mart ayı için enflasyon oranı, 29 ayın en yüksek seviyesinde gelirken, ABD ve Çin tarafından da beklentilerin üstünde, Tüfe oranları geldi. Bu verilere, Çin'in beklentilerin üstünde gelen yüzde 9.7'lik büyüme rakamı eklenince altın ve gümüşde yeni rekorlar kaçınılmaz oldu. Haftanın kapanışına doğru altın, 1488.45 dolar/ons'la yeni bir tarihi zirveye ulaşırken gümüş. 42.98 dolar/ons'la 31 yılın en yüksek seviyesini gördü. Haftanın kapanışını 1487.03 dolar/ons'tan yapan altın, haftalık bazda yüzde 0.83 oranında değer kazanırken gümüş, yüzde 5'e varan getirisiyle, 1 ons altın karşılığını, 34.62 ons'a kadar çekerek, yine yatırımcıların gözdesi oldu. Altın ve gümüşden ayrışan platin yüzde 1.42, paladyum yüzde 4 oranında değer kaybederken, temel metal fiyatları, önceki hafta kapanışlarına göre daha büyük düşüşler yaşadı. Euro/dolar paritesi, 1.4430 kapanış ile haftalık bazda yüzde 0.38 oranında düşerken, ham petrol fiyatları yaklaşık yüzde 2.5 oranında geriledi. Satış baskısından kurtulamayan küresel vadeli borsa endekslerininde haftayı, ekside kapattığı gözlendi. 

Altın, 24 Ocak'tan itibaren devam eden yükseliş trendi ile 1.500 dolar/ons hedefine çok yaklaşırken gümüş, daha hızlı yükselerek aralarındaki farkı daralttı. Jeopolitik riskleri geride bırakan yatırımcılar, enflasyonist baskıları dikkate alarak yukarı yönlü trendi desteklerken, faiz artışına sıcak bakmayan ve bu süreyi elinden geldiğince uzatmaya çalışan ABD Merkez Bankası Fed'in tutumu da, bu trendi güçlendiriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Altın yine sepette 19 Şubat 2018