Gümrükte yeni uygulamalar

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı taşra teşkilatına bir emir gönderdi. Bu emirde; kabak çekirdeklerinin özelliklerine ve gördüğü işleme göre 3 ayrı GTİP’den sınıflandırılabildiği ve bu sebeple tarife sapmalarına karşı dikkatli olunması gerektiği ifade ediliyor. Keza; kabak çekirdeği ve karabiber ithalatlarında, gümrük idarelerine beyan edilen kıymetlerin düşük olduğu ve bu nedenle ciddi Hazine kayıplarına neden olunduğu belirtiliyor.

Son altı aya ait veriler üzerinden yapılan inceleme sonucunda elde edilen bilgiler excel formatında gümrük idarelerine iletilmiş bulunuyor. Karşılaştırma tablosunun incelenmesinden, karabiber cinsi eşyanın %44’ünün 1-1,5 dolar, %45’inin de 2-3 dolar birim kıymet aralığında; kabak çekirdeği cinsi eşyanın %40’ının 4-6.5 dolar, kalan kısmının ise 9-315 dolar birim kıymet aralığında kümelendiğinin görüldüğü belirtiliyor.

Bu nedenle; 1-1.5 dolar birim kıymet aralığında yer alan karabiber muhteviyatlı beyannameler ile 4-6.5 dolar birim kıymet aralığında yer alan kabak çekirdeği muhteviyatlı beyannameler için kıymet araştırmasına gidilmesi ile söz konusu eşyanın cari ithalatlarında düşük kıymet beyanında bulunulduğundan şüphelenilmesi durumunda da işlem yapılması isteniyor. Yeni yılda uygulanacak bir diğer düzenleme de Ekonomi Bakanlığı’nın Gümrükler Genel Müdürlüğü’ne yaptığı bildirime göre şekillenmiş bulunuyor.

Buna göre; 2016 yılında üretilen 8429.51; 8429.52 ve 8429.59 Gümrük Tarife Pozisyonlu kazıcı yükleyici ekskavatör yükleyici iş makinalarının kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu (defolu) ve yatık (zamanla dayanıklılığını yitirmiş) olmamaları, dış ticaret ve diğer mevzuatlar çerçevesinde alınması gereken tüm belge ve izinlerin ithalatçı tarafından alınması; anılan eşyanın, - “2016 yılı üretimi olmaları 31/12/2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) Türkiye’ye (serbest bölgeler dahil) sevk edilmiş olması, ve bu hususun uluslararası geçerliliği olan bir yükleme senedi ile tevsik edilmesi”, kaydıyla, 28.02.2017 tarihine kadar (bu tarih dahil) gümrük beyannamelerinin tescil edilmesi halinde ithal edilmelerine izin verilmesi isteniyor.

Bir diğer düzenleme de; Tasfiye Yönetmeliği’nin belirtilen “.. hizmet tarifesi, şartname, karar, tutanak, makbuz, defter, liste veya taahhütname gibi eşyanın gümrük idarelerince işletilmekte olan geçici depolama yeri, antrepo ve ambarlara alınması, muhafazası, teslimi ile tasfiyelik hale gelmiş eşyanın tasfiyesinde kullanılan bilgi veya belgeler, bakanlığın internet sitesinde yayınlanır. Bakanlık gerekli gördüğü durumlarda bu bilgi veya belgeler üzerinde değişiklik yapabilir” hükmüne 2017 yılında uygulanacak Hizmet Tarifesi idarelere bildirilmiş bulunuyor. Bakanlığın web sayfasından bu darifeye ulaşmak mümkün.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar