Gümrükte ve Maliye'de pişmanlıkla beyan yapabilirsiniz

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 371. maddesine göre, beyana dayanan vergilerde vergi ziyaı cezasını gerektiren fiilleri işleyen mükelleflerle bunların işlenişine iştirak eden diğer kişilerin kanuna aykırı hareketlerini ilgili makamlara kendiliğinden dilekçe ile haber vermesi hâlinde, haklarında vergi ziyaı cezası kesilmiyor.

Bu durumun gerçekleşmesi şu şartlara bağlanıyor.

1- Mükellefin keyfiyeti haber verdiği tarihten önce bir muhbir tarafından her hangi resmi bir makama dilekçe ile veya şifahi beyanı tutanakla tevsik edilmek suretiyle haber verilen husus hakkında ihbarda bulunulmamış olması.

2- Haber verme dilekçesinin yetkili memurlar tarafından mükellef nezdinde her hangi bir vergi incelemesine başlandığı veya olayın takdir komisyonuna intikal ettirildiği günden evvel (Kaçakçılık suçu teşkil eden fiillerin işlendiğinin tespitinden önce) verilmiş ve resmi kayıtlara geçirilmiş olması.

3- Hiç verilmemiş olan vergi beyannamelerinin mükellefin haber verme dilekçesinin verildiği tarihten başlayarak on beş gün içinde tevdi olunması.

4- Eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının mükellefin keyfiyeti haber verme tarihinden başlayarak on beş gün içinde tamamlanması veya düzeltilmesi.

5- Mükellefçe haber verilen ve ödeme süresi geçmiş bulunan vergilerin, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için, 6183 sayılı Kanunun 51. maddesinde belirtilen nispette uygulanacak gecikme zammı oranında bir zamla birlikte haber verme tarihinden başlayarak on beş gün içinde ödenmesi.

Görüldüğü gibi, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu belirli şartların gerçekleşmesi halinde piş-manlıkla beyan müessesesini kabul etmiş bulunuyor.

Pişmanlıkla beyan hususu ile ilgili 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nda herhangi bir hüküm, 07.07.2009 tarihli 27281 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5911 sayılı Kanun ile eklenene kadar bulunmamaktaydı. Bu nedenle mükellef tarafından kendiliğinden yapılan beyanlara da gümrük idarelerince 3 kat ceza tatbik edilmekteydi.

Gümrük idarelerinin bu yönde işlem yapmaları üzerine açılan davalarda, Danıştay “….vergi farkının, davacı şirketin, ihbar ve şikayet dilekçesi üzerine ortaya çıktığını, bu bakımdan; Gümrük Kanununun 234. maddesi uyarınca, davacı şirket adına para cezası kesilmesinde yasaya uyarlık bulunmadığını…..” belirtmiştir.

Bilahare 5911 sayılı Kanun ile 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 234/3 maddesine şu ekleme yapılmış bulunuyor. “3. Yukarıda belirtilen aykırılıkların gümrük idaresince tespit edilmesinden önce beyan sahibince bildirilmesi durumunda söz konusu cezalar yüzde on beş nispetinde uygulanır.”

Burada dikkat edilmesi gereken nokta; pişmanlıkla beyan yapılmasının şartı gümrük idaresince konu hakkında henüz tespit yapılmamış olmasıdır. Tespit yapılmasından sonra yapılacak olan beyanlar pişmanlık müessesinden yararlanamıyor. Konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler Gümrük Başmüfettişi Bayram Çelik’in makalesine bakabilirler.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar