Gümrükte sürelerle ilgili yaşanan bazı sorunlar çözülüyor
Sayın okurlar, dış ticaretle iştigal eden şirketlerimizin bilmesi gereken bir konuya değineceğim. Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün taşra teşkilatına yönelik bir talimatından bahsetmek istiyorum.
Bu talimatta; Türkiye gümrük bölgesine getirilen ve gümrüğe sunulan eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulmasına ilişkin işlemler hatırlatıldı. Hatırlatma yapılırken özellikle sürelere de dikkat çekildi. Hakların zayi olmaması bakımından sürelerin önemini çok iyi bilmek gerekiyor.
Ancak eşyanın herhangi bir adli veya idari takibata konu olması halinde bu takibat nedeniyle veya eşyanın gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulması için dış ticaret mevzuatı ya da sair mevzuat gereğince ibraz edilmesi gereken belgelerin büyük önemi olduğu biliniyor.
Sözü edilen belgeler; uygunluk belgesi, kontrol belgesi, ithal lisansı, izin yazısı, gözetim belgesi gibi belgelerdir. Bunların alınması veya buna ilişkin işlemlerin yerine getirilmesi sırasında geçen sürelerin, işlem tarihinin başladığı tarihte durdurularak yirmi veya 45 günlük surelerin hesaplanmasında göz önünde bulundurulmayacağı ve işlemin sonuçlandığı tarihten itibaren kalan sürenin verileceğine özellikle dikkat edilmesi gerekiyor.
Merkeze intikal eden olaylardan anlaşıldığına göre bu konuda sorunlar yaşanıyor. Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen ve gümrüğe sunulmasını müteakip gümrükçe onaylanmış bir işlem veya kullanıma tabi tutulan eşya ile ilgili olarak, Kanunda belirtilen süre içerisinde laboratuvar tahlili için havale edilip bu arada geçen surenin Gümrük Yönetmeliği'nin 72'nci maddesi uyarınca durdurularak kalan sürenin laboratuvardan tahli1 işleminin sonuçlandırılmasından sonra işletilmesi yönünde işlem yapıldığı anlaşılıyor.. Farklı uygulamaların engellenmesi için Gümrük Yönetmeliği'nde belirtilen belgelerin dışında kalan bir belge, rapor vb. alınması veya buna ilişkin işlemlerin yerine getirilmesi amacıyla yapılan başvuruların Kanunun 46'ncı maddesinde belirtilen süreler içinde sonuçlandırılmaması ve ek süre talebinde bulunulmaması durumunda, Gümrük Kanunu'nun 177'nci maddeleri uyarınca işlem yapılması son talimatla istenilmiş bulunuyor. Tahlil raporu için kimya haneye sevk işleminin süreyi durduracağına ilişkin hükmün Gümrük Yönetmeliği'nin 76'ncı maddesinde yer aldığı da hatırlatılıyor.. Konu ile ilgili çelişkileri ortadan kaldırmak için daha önceden yayınlanmış tasarruflu yazıların yürürlükten kaldırılmış olduğu da duyuruluyor. Kısacası tahlil için gümrük laboratuvarına gönderilen eşyalar için laboratuvara sevk tarihinde 20 ve 45 günlük süre durur ve işlemin sonuçlandığı tarihten itibaren yeniden işlemeye başlar.
Eski Gümrük Muayene Memuru Gürcan Akkoç’un da belirttiği gibi gümrük memurlarının halen Genel Müdürlüğü'n eski yazılarına takılıp kalmamaları gerekiyor.