Gümrüklerde yeni düzenlemeler

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

Sayın DÜNYA okurları gümrük mevzuatı çok hızla değişmeye muhtaç bir mevzuattır. Bunun takibi uzmanlık gerektiriyor. Dış ticaretin çeşitlenmesi bu değişimi zorunlu kılıyor. Son zamanlarda yapılan birkaç düzenlemeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Oyuncak türünden eşyaya ilişkin yürütülen ithalat işlemlerine açıklama yapma gereği duyan Gümrükler Genel Müdürlüğü teşkilata bir yazı ile duyuru yapmış bulunuyor.

Buna göre; Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği; çerçevesinde, oyuncak cins ürünlerin ithalat kontrolleri belirlenen risk analizine göre TAREKS üzerinden beyan edilen bilgiler çerçevesinde yapıldığı belirtiliyor. TAREKS üzerinden ve risk analizine göre yapılan ithalat denetimleri sonucunda ürünlerin ithal edilebileceğine dair üretilen 15 haneli TAREKS referans numarası gümrük beyannamesinin 44 numaralı hanesine firma tarafından kaydedilmesi gerekiyor. Fiili denetime yönlendirilmeyen ürünler, fiili denetim sonucunda ilgili mevzuata aykırılığı tespit edilmeyen ya da kapsam dışı olan ürünler için ise ürünün ithal edilebileceğine ilişkin TAREKS referans numarası oluşturuluyor ve süreç Ekonomi Bakanlığı’nın bölge müdürlüklerine bağlı Ürün Denetmenleri Grup Başkanlıkları tarafından yürütülüyor.

Bu bağlamda; oyuncak cinsi eşyanın ithalat kontrolleri halihazırda yukarıda özetlenen mer’i mevzuat hükümleri çerçevesinde cereyan etmekte olup bahis konusu ürün güvenliği denetimi dışında mezkur ürünlere ilişkin yürütülen risk analizi esaslı herhangi bir kontrolün bulunmadığı belirtiliyor.

Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden alınan 13.10.2016 tarihli ve 19382989 sayılı yazıda; GÜVAS üzerinde yapılan sorgulamada sözkonusu eşyayı en çok sayıda kırmızı hatta sevk eden profilin mesajının “Gümrük Yönetmeliği’nin 182. maddesine uygun olarak tam tespit yapılacaktır.” şeklinde olduğu, sonuç olarak eşyanın tahlile gönderilmesi yönünde herhangi bir ibarenin yer almadığı belirtilerek buna göre işlem yapılması isteniyor.

Diğer bir duyuru da Risk Yönetimi ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce yapılmış bulunuyor.

Buna göre; Tahsilat Takip Programı Tahsilat Modülü ile ilgili sorunlar yaşandığı belirtiliyor. Gümrük saymanlıkları olmadığı için ek tahakkuk ve ceza kararlarının (özellikle yabancılara uygulanan cezaların) manuel tahsil edildiği, ancak program üzerinde manuel kapatma işlemi yapılamadığı sorununa dikkat çekiliyor.

Bu konuda Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşme neticesinde; Maliye Bakanlığına ait kbs.gov.tr (Kamu Harcama ve Bilişim Sistemi) adresinde yer alan “Gümrük Tahsilat Sistemi (Gümkart)” modülü altında “Kasa Tahsilat” başlığı altında ödemelerin alınabildiği ve bu şekilde ödenen kararların Tahsilat Takip Programı’nda otomatik kapandığı, ancak gümrük müdürlüklerinin mal müdürlüklerinden buna ilişkin yetkilendirme talep etmeleri, mal müdürlükleri tarafından da ihtiyaca göre Muhasebat Genel Müdürlüğü ile irtibata geçerek gerekli yetkilendirmeyi yapmaları gerektiği belirtiliyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar