Gümrüklerde yeni düzenlemeler

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

İş dünyasında yaşanan sorunlar nedeniyle şirketlerin ve kişilerin uymaları gereken prosedürler sıkça değişiyor. Son düzenlemelere bakalım: 

Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Bayram Çelik’in incelemeleri sonucu yaptığı öneri doğrultusunda, bundan böyle, antrepo ve transit beyannamelerinde nihai kullanıma ilişkin GTİP’lerden beyan edilen eşyanın gümrük vergilerinin indirimli oran üzerinden teminata bağlanmaması gerektiği belirtiliyor. Hatalı yapılan uygulamadaki farklar için teminat isteniyor. 

Bir başka düzenleme; Gümrük ve Ticaret Baş Müfettişi Sami Ceyhan ile Gümrük ve Ticaret Müfettişi Lütfi Uyanık tarafından; yapılan inceleme sonucu önerleri doğrultusunda; hem dampinge karşı önleme hem de ilave gümrük vergisi uygulamasına tabi olan 54.07 ve 55.13, 55.14, 55.15, 55.16 Gümrük Tarife Pozisyonları altında yer alan mensucat eşyasının Avrupa Birliği ve serbest ticaret anlaşması kapsamındaki ülkelerden ithalatında ticaret politikası önlemlerinin etkisiz kılınmasına yönelik girişimlerin önlenmesini isteniyor. Bu eşyaların ithalatında artık A.TR yeterli görülmüyor. Gümrük idarelerince menşe belgesi aranılması emrediliyor. 

Keza, bu eşyalara ilave olarak 58.10, 61.01, 61.04, 61.05, 61.06 Gümrük Tarife Pozisyonlarında yer alan kumaş/mensucat cinsi eşyaların da ithalinde menşe şahadetnamesi aranılması zorunluluğu getirilmiş bulunuyor. 

Bir başka düzenleme de Sağlık Bakanlığı İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun talebi doğrultusunda yapıldığı anlaşılıyor. Buna göre; Uyuşturucu ve psikotrop maddelerin kaçakçılığına karşı mücadele açısından psödoefedrin hidroklorür maddesini yüksek miktarda içermekte olan "Cirrus Uzun Salım Film Tablet" isimli ilacın "Normal reçete ile verilmesi gereken kontrole tabi ilaçlar" kapsamına alındığı ifade edilerek, bundan sonraki ithalatının ""Kontrole Tabi Maddelerin İthaline Mahsus Ruhsatname" ile, ihracatının ise "Kontrole Tabi Maddelerin İhracına Mahsus Ruhsatname" ile yapılması isteniyor. 

Bir başka düzenleme de radyoaktivite konusunda yapılmış bulunuyor. Buna göre; TAEK Kanunu ve akreditasyon gereğince radyoaktivite analiz/deney raporu ve gıda numuneleri için verilen radyasyondan arî belgesinin/sertifikasının üzerinde hologram bulunmayan, mühürsüz, sayı numarası ve ıslak imzanın yer almadığı, standart forma uygun olmayan belgelerin geçersiz olarak kabul edilmesi isteniyor. 

Özellikle ihracat işlemlerinde ihracat yapılan ülke gümrüğünün istediği belgeler arasında yer alan ve ihracatçı firma talebi ile gıda numuneleri için düzenlenen radyasyondan arî belgesinin (sertifikası) sahte olarak düzenlediği, gerçek resmi belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirildiği yönünde zaman zaman ihbarlarda bulunulması nedeniyle bu konuda titiz davranılması emrediliyor. 

Realitenin yasalar çerçevesinde gerçekleşmesi ve insan sağlığı bakımından önemli düzenlemeler. Gümrük idarelerinin pratikteki uygulamaları önem taşıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar