Gümrük yetki verirken çok belge istiyor
Sayın okurlar, dış ticaretin yönünü değiştiren gümrük idaresince yetki verilecek şirketlerin hangileri olduğunu önceki yazımda belirtmiştim. Yetkilendirilecek bu şirketlerden istenen belgeler de oldukça fazla. Bazılarının alınmasında zorluklar yaşanacağı biliniyor. Başvuru formunu doldurmak kolay ama ekinde yer alan soru formundaki sorular hayli bağlayıcı. Bunların cevaplarının doğru verilmesi gerekiyor. Şirket Yönetim kurulu üyeleri, sermayesinin yüzde onundan fazlasına sahip gerçek kişiler ile gümrük ve dış ticaret işlemlerinde temsil yetkisini haiz çalışanların ve bu şahıslardan sürekli olarak yurtdışında ikamet eden yabancı uyruklular için Türkiye’nin veya diğer ülkelerin mevzuat hükümleri uyarınca ceza almamış olmalarının belgelendirilmesi gerekiyor.
Keza;Türkiye genelinde kesinleşmiş sosyal güvenlik prim borcu ve vergi mevzuatı gereğince kesinleşmiş vergi borcu bulunmadığını veya borcu bulunmakla birlikte bu borcun teminata bağlandığını, yapılandırıldığını, tecil edildiğini, taksitlendirildiğini veya mahsup talebi kabul edildiğinin belgelendirilmesi isteniyor.
Son üç yıl esas alınmak suretiyle başvuru sahibinin mali yapısının incelenmesi sonucunda yeminli mali müşavir tarafından karşılaştırmalı olarak hazırlanan ve olumlu olarak sonuca bağlanan uygun rapor verilmesi zorunlu kılınıyor. Avrupa Akreditasyon Birliği’nin karşılıklı tanıma anlaşmalarına imza atmış akreditasyon kurumları tarafından akredite edilmiş uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca düzenlenecek ve akreditasyon kurumunun markasını taşıyan güncel ISO 9001 ve ISO 27001 sertifikalarının aslı veya düzenleyen kuruluş tarafından onaylı örneği isteniyor.
Yetkilendirilmiş yükümlü sertifikası kapsamında götürü teminat uygulamasından, onaylanmış ihracatçı yetkisinden, izinli gönderici yetkisinden, izinli alıcı yetkisinden, ithalatta yerinde gümrükleme izninden yararlanmak istenilmesi halinde başvuru formlarının doldurulması icap ediyor.
Başvuru sahibince bu form ile birlikte; üretim yerinin bulunduğu ildeki Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın il müdürlüğünce düzenlenmiş sanayi sicil belgesi veya kayıtlı bulunulan sanayi ve/veya ticaret odasından alınan onaylı kapasite raporu, ilgili mevzuat uyarınca kapasite raporu düzenlenmesinin mümkün bulunmadığı durumlarda, bağlı bulunulan sanayi ve/veya ticaret odasınca düzenlenip onaylanacak, firmanın kullandığı makinelerin toplam gücü (BG), işçi sayısı ve üretim miktarı bilgilerini içerir ekspertiz raporu, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren grup ithalatçıları için, gerçekleştirilen ithalatın en az yüzde altmışının otomotiv sektöründe faaliyet gösteren grup imalatçılarının üretiminde kullanılan eşyanın ithalatı olduğunu gösterir yeminli mali müşavirce hazırlanan rapor, belgelerinden birinin ibraz edilmesi zorunlu kılınıyor.
Umarım şirketlerimiz bu belgeleri tamamlar ve sistem içine girerek avantajlar elde etmiş olurlar.