Gümrük ve ticaret yapılanması derneklere yansıyor

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

[email protected]

 

Gümrük ve ticaret idarelerinin birleşmesi sonucunda oluşturulan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndaki yapılanma hala devam ediyor. Kolay değil, iki teşkilatın birleşmesi. Hatta aynı teşkilat içinde benzer birimlerin tek çatı altında toplanması bile kolay değil. Bürokrasinin genetiğinde bulunan "bencillik" zor aşılıyor. Şurası bir gerçek ki; Türkiye'de yaşayan insanlarımızın refahının topyekün artması için milli gelirinin artması ve adil bir şekilde dağıtılması gerekiyor.

Bunun sağlanabilmesi bakımından, ihracatın büyüklüğü ve net katma değeri çok önem taşıyor. İhracatı yapanların da ülkemiz şirketleri olduğu biliniyor.

Kısacası, yasal çerçevede ticaret yapanların özellikle bürokrasi tarafından desteklenmesi icap ediyor. (Son zamanlarda gümrük otoritesince yapılan düzenlemeler bunu amaçlıyor) Kimin yasal çerçevede kimin bu çerçevenin dışında hareket ettiğini iyi bilecek makamlardan biri de müfettişlik makamıdır.

Denetimin, incelemenin, soruşturmanın yapılmadığı yerde kaos olur ve yasal ticaret yapanların önüne haksız rekabet denilen durum çıkar.

Dolayısıyla, Müfettişliğin önemli bir fonksiyonu olduğu anlaşılıyor. Ön yargılardan uzak ve sanayi/ticari hayatın gereklerini bilenlerin mesleklerinde başarılı olmamaları için hiçbir neden bulunmuyor.

Çeşitli sınav testler ile eğitimlerden geçerek alt yapılarını sağlamlaştıran değerli meslek mensuplarının, özellikle firma denetimleri yapmaları ile birlikte yeni bir anlayışla ticari ilişkileri değerlendirmelerinin yolu açılmış bulunuyor.

Kuşkusuz, yasal olmayan ticaret için öngörülen cezaları tatbik etmek en doğal olandır. Burada özellik, yasal ve yasal olmayanı ayıracak olan müfettişlik müessesesinin bakış açısıdır. Bunun şirketlerimize dolayısıyla ülkemizin rekabet gücüne önemli katkılar sağlayacağı aşikardır.

Kuşkusuz, bu meslek mensupları kendi mesleki dayanışmalarını ve vizyonlarını kamuoyuna yansıtmakta zorluklarla karşı karşıya bulunduklarını da belirtmek gerekiyor.

Neticede; mesleAki dernekler şeklinde örgütlenmelerle bu ihtiyaç giderilmeye çalı-şılıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nda şuan beş dernek faaliyet gösteriyor. Bunlardan biri de Gümrük Kontrolörleri Derneği'dir. Bu dernek mensuplarının özverili çalışmaları ve bilgiden gelen güçleri ile yeni yapılanmaya uyum sağladıkları anlaşılıyor. Dernek ismi Yeni Gümrük ve Ticaret Müfettişleri Derneği olarak değiştirildi.

28/04/2013 tarihinde de başarılı bir genel kurul yapıldı ve Haldun Yağan, Hasan Akdoğan, Soner Tutal, Adnan Akgöz, Ahmet Arslantaş, Abbas Yaşar ve Ozan Di-riöz'den oluşan yeni yönetim kurulu kendi aralarında görev bölümü yaptı. Haldun Yağan da Dernek Başkanlığı'na seçildi.

Dolayısıyla, benim de içinde bulunduğum yönetimin birleştirici ve ülke çıkarlarına hizmet anlayışıyla mesleki melekeleri geliştirici bir rol oynayacağına inanıyorum. Şimdiden başarılar diliyorum. Aynı ünvanı taşıyan meslek mensuplarının tek çatı altında dernekleşmeleri dileğimdir.

NOT: Çin Halk Cumhuriyeti'nden gelen heyetlerin çoğalmakta olduğunu görüyorum. En son Kaşgar Bölgesinin Valisi başkanlığında 11 kişilik bir heyet TÜÇİDER ve OSİAD (Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği) ev sahipliğinde 26 Nisan 2013 tarihinde Ankara-Kaşgar İş Formu düzenlendi. Kaşgar'da yapılacak yatırımlar için üç yıl boyunca ücretsiz yer tahsis edileceği, nakliye masraflarının bir bölümünün karşılanacağı, satış hasılatından vergi alınmayacağı belirtildi. Bu bölgeye yakınlık duyan şirketlere yatırım imkanları bakımından TÜÇİDER'in yardımcı olacağını belirtmek isterim.

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar