Gümrük ve Ticaret Konseyi atıllaştırılıyor mu?
A. ENVER ÇITAK - AEC Dış Ticaret Lojistik Eğitim Tanıtım Hizmetleri
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ‘arabuluculuk’ müessesini 2011 yılında kurduğu “Gümrük ve Ticaret Konseyi” ile yasal zemine oturttu. Ancak, kamu ve özel sektör ile sivil toplum kuruluşlarından temsilcilerin yer aldığı Gümrük ve Ticaret Konseyi hukuksal hak aramaya başvurmadan sorunların çözümünde de birinci derece etkili ve yetkili olarak karar alınabilmesinde arabulucu sorun çözücü bir ‘Konsey’ olarak değerlendirilebilecekken 2011’den bu güne bir kere toplandı. Hiç mi tarafl ar arasında ihtilaf yaşanmamış? Burada sorun oluşturulan konsey de mi, yoksa bu konseyin atıllaştırılmasında etkili olan sektörde mi?
Konseyin temelleri 2011’de atılmış, çercevesi de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname de yer alan Gümrük ve Ticaret Konseyi ile çalışma grupları başlıklı maddesinde (madde 29);
1) Bakanlığa gümrük ve iç ticaret politikalarının oluşturulması ve uygulanması ile ilgili olarak görüş bildirmek ve bu konularda araştırma ve çalışmalar yapmak üzere danışma organı niteliğinde Gümrük ve Ticaret Konseyi kurulur. Konseyin oluşumu, üyelerin seçimi, görevlendirilmesi ve görev süreleri ile çalışma usul ve esasları yönetmelikle düzenlenir.
2) Bakanlık, görev alanına giren konularla ilgili olarak çalışmalarda bulunmak üzere diğer bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve konu ile ilgili uzmanların katılımı ile geçici çalışma grupları oluşturabilir” diye belirtilmiş.
Bu maddeye göre de Gümrük Ticaret Konseyi Yönetmeliği 22.06.2012 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmış. 640 sayılı Kanun’un 29. maddesinde belirtilen Konsey oluşumu sağlanmış, 2014 yılı değişiklikleri ile de ’Konsey’in oluşumu şekillenmiş.
Buraya kadar herşey istenilen ve beklentilerin doğrultusunda yapılmış, devlet birimlerinin çıkardığı mevzuat gereği tüm sektörlerde yaşanan tüm zorluklar sektör temsilci kuruluşlarınca, bireysel firmaların yazılı müracaatları ile, sektörlere yararlı olabilecek ilave yeni ve ek kararların oluşabilme düşünceleri ve yaşanan tüm zorluklar üye dernekler kuruluşlar ve tekrar üye olarak uygun bulunacak sosyal kuruluşların katılımı ile özel sektör ve devlet arasında bu konsey bir aracı ve çözüm odaklı işlevsel yapıya sahip olabilecektir.
Sonuç, Konsey 1 defa toplanmış. Sizce de gariplik yok mu, ihtiyaç yoksa neden kararnameler yönetmelikler çıkartılarak ‘konsey’ kurulur. Çözüm devlettedir, çözüme katkı yetkilendirilen bakanlık ve bağlı kuruluşlarıdır.