Gümrük uygulamasında Torba Yasa mı yoksa uzlaşma mı avantajlı?

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

Sayın okurlar, nihayet Torba Yasa onaylandı ve Resmi Gazete’de yayınlandı. Çok çeşitli düzenlemeler var. Gümrük yönünden bakıldığında en önemli konu ödenmeyen gümrük vergi ve cezalarına bir af getirilip getirilmediği idi. Kanunun 80 maddesinde gümrük vergi ve cezaları ile ilgili düzenleme yapıldı. 

Buna göre; 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı tahsil dairelerince, 30/4/2014 tarihinden (bu tarih dâhil) önce 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü doğan ve 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen gümrük vergileri, idari para cezaları, faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı alacaklarından kesinleşmiş olup bu kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla; 
a) Vadesi geldiği hâlde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan gümrük vergileri ile bu vergilere bağlı cezaların ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî amme alacakları yerine bu Kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-Ü- FE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın bu maddede belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla, alacak asıllarına bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî amme alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir. 
b) Vadesi geldiği hâlde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan ve bir vergi aslına bağlı olmaksızın 4458 sayılı Kanun ve ilgili diğer kanunlar kapsamında kesilmiş olan idari para cezaları ile 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun iştirak hükümleri nedeniyle kesilmiş olan idari para cezalarının %50’sinin bu maddede belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla cezaların kalan %50’sinin tahsilinden vazgeçilir. 
c) Eşyanın gümrüklenmiş değerine bağlı olarak kesilmiş olan idari para cezaları ile ilgili olarak söz konusu cezaların ve varsa gümrük vergileri aslının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî amme alacakları yerine bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar Yİ-Ü- FE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın bu maddede belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla, alacak asıllarına bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî amme alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilir. 
Deniliyor. 
Esasen, vergi aslına ve buna bağlı para cezasına bir af getirilmediği anlaşılıyor. Faiz, gecikme faiz ve gecikme zammı tutarları ile Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar karşılaştırıldığında çok büyük bir avantaj sağlanmadığı anlaşılıyor. Bu nedenle, idare para cezaları dışında uzlaşma sisteminden yararlanmak şirketler açısından daha iyi bir yol olarak gözüküyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar