Gümrük Kanunu’nun bazı maddelerinin uygulaması değişti
Gümrük Kanunu bazı maddelerinin uygulanması konusunda bu ay yeni değişiklikler yapıldı. Yeni Bakanlar Kurulu Kararı yayımlandı. Buna göre; tam muafiyetten yararlanamayan ve önemli ekonomik etkisi olmayan eşyaya bir defaya mahsus olmak üzere tam muafiyet suretiyle geçici ithalat izni veriliyor.
Genelkurmay Başkanlığı koordinesinde icra edilecek eğitimlere katılacak NATO üyesi olmayan ülkelere ait eşyaya Genelkurmay Başkanlığınca talep edilen sure kadar geçici ithalat izni veriliyor. Eğitimlerde kullanılan ve sarf edilen eşyanın ayniyeti aranmıyor.
Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan, ticari miktar ve mahiyette olmayan kişisel ve hediyelik eşyaya muafiyet tanınıyor.
Kara hudut kapısından çıkış yapan yolcular, seyahat ettikleri ülkede, en az iki gün geçmeden kara hudut kapısından dönmeleri halinde muafiyet haklarından yararlandırılmıyor.
Kıymeti 1500 euroyu geçmemek şartıyla, posta veya hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen eşya ve yolcu beraberinde gelen eşya kendilerine tanınan hakkı aşmış ise, aşan eşyanın değeri üzerinden; Avrupa Birliği ülkelerinden gelmesi durumunda %18, diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20 oranında tek ve maktu vergi alınıyor.
Engelliler tarafından serbest dolaşıma sokulacak araçlar, beklenmeyen hal ve mücbir sebeplerin varlığı halinde engelli kişinin araçta bulunması şartıyla bir başka kişi tarafından kullanılmasına olanak tanınıyor.
Ambulans ve diğer kurtarma araçlarının, beyannamenin tescil tarihinden itibaren beş yıl geçmedikçe muafiyetten faydalanan başka bir kurum ve kuruluşa; 10 yıl geçmedikçe muafiyetten faydalanmayan kurum ve kuruluşlara gümrük vergileri tahsil edilmeden satışı, hibesi veya devri yapılamıyor. On yıl sonrasında, söz konusu araçların satışı veya devrinde gümrük vergileri aranmıyor.
Kullanılmış motorlu veya motorsuz özel nakil vasıtalarının muafen serbest dolaşıma sokan kişinin çift uyruklu olup olmadığına bakılmıyor.
Yetkilendirilen posta idaresi veya hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketler, Bakanlıkça kolaylaştı-rılan gümrük beyanı kapsamında takip edip sonuçlandırdıkları gümrük işlemleri için verilen hizmet karşılığında; Gümrük Müşavirliği, ordino, terminal vb. isimler altında ilave ücret alamıyor. Yetkilendirilen posta idaresi veya hızlı kargo taşımacılığı yapan şirketlerin, bu belirlenen bu durumlara aykırı davranmaları halinde, fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmemesi durumunda usulsüzlüğe konu her bir gönderi için Gümrük Kanunu’nun 24. maddesi uyarınca para cezasına hükmediliyor.