Gümrük ebola ile mücadele ediyor

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü Ebola hastalığı konusunda tüm gümrük birimlerini uyardı. Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nün hastalık hakkındaki uyarılarının uygulanması istendi. 

Dünya gündeminin ön sıralarında yer alan bu hastalık, gerek turistik amaçla, gerekse iş amaçlı seyahat edenleri yakından ilgilendiriyor. Günümüz dış ticareti sürekli yolculukları gerektiriyor. 

Ebola hastalığı olanlarla temas edenlere seyahat kısıtlaması ABD tarafından getirilmiş bulunuyor. Hasta yolcuların doktor veya sağlık otoritesinden seyahat edebilir belgesi alması gerektiği, bu belge olmadan seyahat edilemeyeceği bildiriliyor. Bu nedenle, ülkemizde ebola hastalığı görülen bölgelerden ve endemik ülkelerden gelen seyahat araçlarında ateşli vakalar için Sivil Havacılık Tarafından alınması gereken önlemler sıralanmış bulunuyor. Bu tür araçların gelişleri gümrük muhafaza teşkilatına önceden bildirilmesi gerekiyor. Doğal olarak gümrük teşkilatı da bu mücadelede ilk halka olarak önemli görevler ifa ediyor. 

Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Sağlık Tüzüğü Acil Komitesi’nin Batı Afrika’da Görülen ebola salgını ile ilgili olarak, ebola virüs dolaşımının devam ettiği ülkeler uluslararası çıkış kapılarında, olası ebola hastalığı düşündürecek açıklanamayan ateşi olan kişileri taramak ile yükümlü tutuyor. 

Dolayısıyla, ülkemize yapılacak olan uçuşlar öncesinde tüm yolcuların söz konusu tarama işleminden geçmesi, ateşi tespit edilen vakaların ise uçuş öncesi doktor veya sağlık otoritesinden seyahat edebilir belgesi alması durumunda seyahatine izin verilmesinin sağlanması şeklinde bir uygulamayı biz de yapmak durumundayız. 
Tarama işleminde yer alan ateş ölçümünün yanı sıra ebola virüs hastası ile temas öyküsünü sorgulayan bir anketin doldurtulması, temas öyküsü olanlar için son temastan 21 gün geçtikten sonra seyahatine izin verilmesi öneriliyor. Bu işlemlerin sağlık birimleri ve gümrük birimleri arsında bir koordinasyonla yapabileceği anlaşılıyor. Kuşkusuz yolcu araçtan inmeden önce de çok önemli tedbirler uygulamaya konmuş bulunuyor. 

Örneğin; seyahat esnasında seyahat aracı içerisinde sağlık sorunu olabilecek yolcunun değerlendirilmesi kabin ekibi tarafından yapılıyor. Eğer ateş ve ebola hastalığını düşündüren bulguları olan yolcunun tespit edilmesi halinde; hasta yolcu ile tek bir kabin memurunun ilgilenmesi ve bu kabin memurunun başka herhangi bir hizmette görev almaması gerekiyor. kabin personeli için, N95 maske, koruyucu gözlük, yüz siperliği, sıvı geçirmez onluk ve pantolon-tulum ve sıvı geçirmez ayakkabı koruyucu kullanması isteniyor. Buna benzer önlemler detaylandırılmış bulunuyor. Gümrük personelinin üstüne düşen rolü oynayacakları muhakkaktır. Dünya çapında bir mücadele söz konusu olduğu için yakın zamanda uluslar arası kuruluşların bu hastalığı daha çok önemseyecekleri anlaşılıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar