Gümrük depolama maliyetini matraha ekliyor
Gümrük idarelerinde ithal eşyasının kıymetinin belirlenmesi daima tartışma konusu olmuştur. Kanuna göre ithal eşyasının gümrük kıymeti satış bedelidir.
Satış bedeli, Türkiye’ye ihraç amacı ile yapılan satışta 27 ve 28’inci maddelere göre gerekli düzeltmelerinde yapıldığı, fiilen ödenen veya ödenecek fiyattır.
Gümrük Kanunu’nun 27/1-e maddesine göre; ithal eşyası için Türkiye’deki giriş liman veya yerine kadar yapılan nakliye ve sigorta giderleri ile eşyanın giriş liman veya yerine kadar nakliyesi ile ilgili olarak yapılan yükleme ve elleçleme giderlerinin gümrük kıymetine eklenmesi gerekiyor.
İthal eşyası kıymeti ile ilgili olarak yapılan giderleri Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Bülent Tuna Gümrük Dünyası dergisinde ayrıntıları ile incelemiş bulunuyor. Konu ile ilgili bilgileri toparlarsak şöyle bir manzara çıkıyor karşımıza;
Giderler eğer ithalattan sonra yapılıyorsa; ithal eşyasının gerçekte ödenen veya ödenecek fiyatından ayırt edilebilmesi koşuluyla, Gümrük Kanunu’nun 28/1-a maddesi hükmü gereği gümrük kıymetine ilave edilmiyor. Ambar giderlerinin, gümrük kıymeti karşısındaki durumunu sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmek için öncelikle ambar giderlerinin; “nerede yapıldığı”, “kim tarafından yapıldığı” ve “ne zaman yapıldığı” sorularının cevaplandırılması gerekiyor.
Eşyanın alıcısı tarafından satın alındıktan sonra, ithal ülkesinde kendi hesabına yapmış olduğu ambar ya da depolama giderleri, gümrük kıymetine ilave edilmiyor.
Ambar giderlerin ihraç ülkesinde yapılması, bu giderlerinin tek başına gümrük kıymetine ilave edilmesi gerektiği anlamına da gelmiyor. Bu giderlerin, ihraç ülkesinde satın alma işleminden önce satıcı tarafından yapılması halinde, Gümrük Kanunu’nun 24/3-a maddesi hükmü gereği gümrük kıymetine ilave edilmesi gerekiyor. Önemli olan bu durumdur. Gümrük idaresi bunu bilme şansına sahipse, yada denetim sonucunda bu durum ortaya çıkıyorsa gümrük idaresi bunu vergilendirme matrahına ilave ediyor.
Alıcının, eşyanın satın alınmasından sonra ihraç ülkesinde yapmış olduğu ambar giderleri satıcı veya satıcı yararına doğrudan veya dolaylı olarak yapılmış bir ödeme olarak nitelenemeyeceği için, gerçekte ödenen ya da ödenecek fiyatın bir parçasını oluşturmuyor.
Eşyanın, ihraç amacı ile ithal ülkesine gönderilmesi işlemlerinde, ihraç ülkesinde eşyanın gümrük işlemlerinin belli bir süre alması nedeni ile gümrük kontrolü altında bir antrepo ya da depoda muhafaza altına alınması durumunda ise, doğan depolama masrafl arı, eşyanın nakliyesi ile ilgili giderler olarak kabul ediliyor ve bu tür giderlerin de Gümrük Kanunu’nun 27/1-e maddesi hükmüne göre gümrük kıymetine ilave edilmesi gerekiyor.
Doğal olarak gümrük kıymeti yükselince vergiye esas olan matrah da artmış oluyor. Dış ticaretle iştigal eden şirketlerimizin bu durumu bilmesi icap ediyor. Aksi takdirde geriye dönük fark değerler için cezalarla karşılaşmaları gündeme gelebiliyor.